KarussellФотография

6 типа осветление при портретите, които всеки начинаещ фотограф трябва да знае

Замисляли сте се защо едни портрети изглеждат страхотно, а други ни се струват ужасни? Голяма част от визията и това как възприемаме даден портрет зависи от осветлението. За светлината и сенките ни разказва Дарлене Хилдебрандт, фотограф, преподавател и редактор в Digital Photography School. Макар много от снимките да се правят с камерата на смартфона, ние от Filter Digest смятаме, че бихте правили малко по-добри портрети, ако прочетете статията и приложите някой от типовете осветление описани по-долу.
Happy-New-Year-2015-hd-wallpaper

При класическия портрет има няколко неща които трябва да обмислиш и направиш за да се получи, това са: начина на осветяване, изгледа на лицето, както и ъгъла под който лицето е обърнато към обектива на апарата. Предлагам да усвоите тези основни правила и след това както е с повечето неща, можете да експериментирате и разчупвате шаблоните. Но ако успеете да разберете и усвоите тези няколко основни типа осветление, със сигурност ще бъдете на правия път към правенето на по-добри портрети. В тази статия ще разгледаме видовете осветление при портретите: защо е толкова важно и как да го правим.

Разделям типа осветление по това как светлината и сенките създават различни форми върху лицето или по-просто какъв тип сянка пада върху лицето. Има 4 основни модела на осветление:

Split/разделно осветление
Loop/ контурно осветление
Rembrandt/Рембранд осветление
Butterfly/пеперуда осветление
Съществуват и още широко и късо осветление които са повече като стил и могат да бъдат използвани с повечето типове осветление. Нека ги разгледаме индивидуално.

1 Split/разделно осветление
split-lighting-pattern1

Разделното осветление е точно такова каквото е името му – то разделя лицето на две еднакви части – едната осветена, а другата в сянка. Често се използва за да се създадат драматични изображения, като портрети на артисти или музиканти. Сплит осветлението е по-мъжествено и подхожда повече на мъже, отколкото на жени. Разбира се няма твърди правила и аз предлагам да се използват тези модели само като отправна точка или насока. Докато не си напълно усвоил всички тези модели и не си съвесъм сигурен в себе си, придържането към основните правила ще ти помогне да се ориентираш и подходиш рационално.
split-lighting-by-Darlene-Hildebrandt
За да се получи това осветление, просто постави източника на светлина на 90 градуса отляво или отдясно на обекта, даже леко зад неговата глава. Къде точно да поставиш осветлението ще зависи от лицето. Гледай внимателно как светлината пада и се настройвай по това. В истинснкото сплит осветление само окото от към сенчестата страна е осветено. Ако при леко завъртане попадне светлина на бузата, може би това лице не е подходящо за такова осветление.
Забележка: Всеки тип осветление може да бъде направен при различни изгледи на лицето (анфас показващ двете уши, 3/4 лице или дори профил). Просто имайте предвид, че източникът на светлина трябва да следва лицето, за да се запази типа осветление. Ако моделът си завърти леко главата, съответно и типа осветление се променя. Разбира се това може да използвате като преимущество и да сменяте типа според това как изглежда по-добре.
Какво е това “кечлайт” (catchlight)?
Catch-lights-example

Забележете, че бебето на горната снимка има отрежения на източника на светлина в очите. Вижда се като бели петънца, но ако приближим и се вгледаме, ще видим формата на лампата, която използвах за този портрет.
Catch-lights-closeup-tm

Както се вижда, светлото петънце е осмоъгълник с черен център. Това е софтбоксът, който сложих на светкавицата на Канона. Всъщнот това наричаме “кечлайт”. Без тази светлина в очите, те ще изглеждат тъмни, мъртви и безжизнени. Трябвда да се уверите, че поне едното око има такова отражение, за да му вдъхне живот. Това също осветява ириса и изсветлява окото като цяло. Искрица живот сякаш свети в очите.

2 Loop/ контурно осветление
Loop-lighting-pattern
Контурният тип осветление се прави, като се създава малка сянка от носа върху бузата. Източникът на светлина трябва да бъде леко над нивото на очите и на около 30-45 градуса от фотоапарата (зависи от обекта разбира се, ще трябва да се научите да четете хорските лица).
Loop-lighting-pattern-example
Погледнете тази снимка и вижте как е осветена, от лявата страна на лицата им се образуват малки сенки от носовете. При Loop осветлението сянката от носа не докосва тази от бузата. Дръжте сянката да е малка и да сочи леко надолу, но внимавайте източника на светлина да не е твърде високо, което ще създаде грозни сенки и загуба на “catchlight”. Контурният тип е може би най разпространения модел за осветяване на портрети, защото е лесен и се харесва на повечето хора.
loop-lighting-by-Darlene-Hildebrandt
На тази диаграма горе тъмният фон представлява дърветата зад обектите. Слънчевата светлина идва от там, но лицата са изцяло на сянка. Белият рефлектор/бленда се използва отляво на апарата, за да хвърли обратно светлина върху лицата. Независимо от това, дали рефлектора е осветен директно или не от слънцето, той ще хвърли светлина. Трябва да го позавъртите и да пробвате различни ъгли, което ще промени типа осветление. За контурният тип, рефлекторът щe трябва да бъде на около 30-45 градуса от апарата. Малко над нивото на очите, така че контура или сянката на носовете да бъде насочена към ъгълчето на устата. Често виждам начинаещите да поставят рефлектора ниско долу, осветявайки обекта нагоре. По този начин се осветява долната част на носа и контура който не оставя много приятно възприятие като цяло.

3 Rembrandt/Рембранд осветление
Rembrandt
Рембранд тип осветление е наречено така, защото художникът често е използвал този тип в много от неговите картини, както можете да видите на този автопортрет тук. Този тип осветление са характерризира с осветен триъгълник на бузата. За разлика от Loop осветлението, където сенките от носа и бузата не се докосват, в Rembrandt те се срещат и образуват тригълник между тях по средата. За да направите правилно Рембранд тип, уверете се че окото в сенчестата страна хваща малко от светлина и има “catchlight”, иначе окото ще бъде “мъртво”, без жизнена искрица. Рембранд осветлението е доста драматично, както сплит осветлението и създава някак мрачно настроение. Използвайте го за подходящи модели.
Rembrandt-lighting-pattern
Rembrandt-lighting-by-Darlene-Hildebrandt
За да постигнете такова осветяване, моделът трябва да се отдръпне леко от светлината. Тя трябва да идва отгоре над главата, така че сянката от носа да пада към бузата. Не всяко лице е подходящо за създаване на Рембранд осветление. Ако моделът има високи и изпъкнали скули, вероятно ще се получи. Ако има малък нос или плосък мост на носа, може да е трудно да се постигне. Отново да повторим, не трябва да направите точно същия шаблон или тип на осветяването, доколкото вие и модела сте доволни от резултата – значи всичко работи добре. Разбира се че трябва да проявявате творчество и креативност. Например, ако прозорецът който използвате да осветите обекта е френски тип до пода, може да блокирате долната част с картон или друг материал, така че да получите желаното осветление.

4 Butterfly/пеперуда осветление
Butterfly-lighting-pattern
Осветлението тип “пеперуда” е наречено така заради формата която сенките, които се създават под носа, поставяйки основния източник на светлина над и директно зад апарата. Фотографът снима под източника на светлина за този тип на осветление. Често се използва за бляскав стил кадри, образувайки сенки под бузите и брадичката. Най-харесван е от възрастните хора, защото видимо намалява показването на бръчките.
butterfly-lighting-by-Darlene-Hildebrandt-1
“Пеперудата” се получава като използваме светлината зад гърба на апарата и малко над нивото на очите на модела (все пак зависи от човека). Понякога може да се използва рефлектор отдолу под брадичката, който дори самия модел да държи. Този начин определено се харесва на модели с изпъкнали скули и слабо лице. За хора с кръгли и широки лица по добре би било да се използва контурен или дори сплит тип осветление, за да се изтъни лицето. Този шаблон на осветление е трудно осъществим с осветление само от прозореца или рефлектора. В повечето случаи е необходимо наличие на директно слънцето да осветява обекта или светкавица, за да се получи определената сянка под носа.

5 Широко осветяване
Това не е точно различен тип, а по-скоро стил при осветлението. Всеки от контурния, Рембранд или сплит типовете осветление може да бъде широк или тесен.
Broad-lighting
Широкото осветяване е когато лицето е леко завъртяно от центъра и частта която е срещу камерата(по-широката) е осветена. Това произвежда по-голяма зона на светлина върху лицето, а затъмнената е по-тясна. Широкото осветяване се използва за “high key”(висок ключ) портрети. Този тип осветление прави лицето на модела да изглежда по-широко, откъдето идва и името и може да се използва за някого с много тясно лице което визаулно да бъде увеличено. Повечето хора обаче искат да изглеждат по-слаби, така че това не е подходящо осветление за големи или закръглени лица.
broad-lighting-by-Darlene-Hildebrandt
За да създадете широко осветление лицето е леко извърнато от светлинния източник. Забележете, че частта от лицето която гледа към апарата е осветена, а сянката пада към далечната страна. Просто казано този тип осветява по-голямата часто от лицето което се вижда.

6 Късо осветление
Short-lighting
Късото осветление е обратно на широкото. Както виждате от примера, частта която е обърната към камерата и изглежда по-голяма е в сянка. Често това се използва за “Low key”(Нисък ключ) или по-тъмни портрети. То поставя по-голямата част от лицето в сянка, изглажда по склупторско, добавя 3Д качества и лицето изглежда по тънко, което повечето хора харесват.
short-lighting-by-Darlene-Hildebrandt
За да се получи този тип осветление, лицето е леко обърнато към източника на светлина. Отбележете че, частта от лицето която е извърната от апарата е най-осветена и сянката пада върху по-близката до апарата част. Казано кратко, късото осветление показва в сянка по-голямата част от лицето, което се вижда.

Да обобщим всичко казано дотук
Когато се научите да разпознавате и създавате всеки един тип осветление, можете да започнете да се учите как да ги употребите за своите цели. Изучавайки лицето на модела си, ще се научите да определите кой точно тип осветление ще е подходящ и типа на портрета, както и желаното настроение което да носи. Някой с кръгло лице, който иска да изглежда по слаб на портрет от абитуриентския бал ще изглежда доста по-различно от някой който иска рекламна снимка на неговата група която да изглежда гневна и зла. Веднъж когато знаеш всички типове осветление, можеш да разпознаеш и овладееш качеството, посоката и съотношението на светлината(можем да дискутираме това в друга статия), тогава ще бъдеш готов да се справиш с предизвикателствата.

Разбира се, по-лесно е да промениш типа на осветление като промениш източника на светлина, ако можеш да го направиш. Но ако основният източник е слънцето или прозорец, тогава е трудно да направиш това. Тогава ще трябва да въртиш обекта, така че да се променя посоката от която идва светлината. Или да промениш позицията на апарата. Или на модела и апарата. Така че, мести което може да бъде преместено по отнешение на светлината, ако не можеш да преместиш източника.

Практическо упражнение
Изберете си модел (жив човек, а не вашето куче например) и пробвайте да пресъздадете всеки от тези типове осветление които дискутирахме.

Split/разделно осветление
Loop/ контурно осветление
Rembrandt/Рембранд осветление
Butterfly/пеперуда осветление

Не забравяйте да пробвате широко и късо осветление за всеки шаблон където е приложимо. Не се тревожете за другите аспекти(запълваща светлина, съотношение и т.н.) за сега, просто се концентрирайте върху типовете първо. Екпериментирайте със свтлина от прозореца, лампа с гола крушка на земята(махнете абажура ако трябва) или слънцето. (Но се опитайте да е от светлина, която вие виждате какво се случва и не използвайте светкавица докато не добиете повече опит. Светкавицата ще ви затрудни, защото виждате ефекта след като сте направили снимката.) Най-добре започнете от това модела да гледа камерата директно, и след това с широко и късо осветление.

Надяваме се да сме ви били полезни, ще се редваме да ни изпратите вашите резултати.

Filter Digest
по материали от digital-photography-school.com

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

iBubble: Първият подводен дрон

Next post

80 метра под вода, 10 км от брега. Да изплуваш и оцелееш

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.