KarussellПодводен свят

3 неща с които да подобрите снимането под вода с GoPro

3 полезни съвета, с които да подобрите вашето видео, заснето под вода и да донесете вкъщи чудесен материал.
683x426_d04

GoPro HERO4 е една от най-популярните камери за заснемане на подводно видео. Компактна, с невероятна резолюция и различни скорости на кадрите, LCD екран, адаптивен режим Protune за снимане, прилична цена в сравнение с другите системи, всичко това помогна на GoPro да постигне тази позиция на пазара. Тези камери могат да снимат “макро”, широкоъгълно или стеснено, с околната светлина и с различни подводни филтри, както и с допълнително видео осветление. Тази универсалност прави GoPro да бъде чудесна основна камера или като аксесоар на по-голям апарат с повече ръчни настройки.
В тази статия ще ви подскажем три неща, с които бихте подобрили снимането с GoPro, без значение с кой модел.

1. Дръжте я стабилно

Изглежда лесно, но често се случва да забравите, че снимате по време на по-емоционалните моменти под вода. Понеже GoPro има широк ъгъл на снимане и редица автоматични настройки, водолазите често решават, че обекта ще попадне в кадър и изпускат факта, че трябва да се опитат да заснемем материала по най-добрия възможен начин. За хората, които просто искат да запечатат някое гмуркане е ок, но за тези, които знаят как искат да изглежда финалния материал, трябва камерата да бъде колкото се може по-стабилна и неподвижна, а люшкането и неприятните движения да бъдат избегнати.
Разбира се, концентрацията да държите камерата максимално неподвижна може да ви накара да изпуснете обекта, но така е само в началото. Опитните оператори се научават едновременно да държат камерата максимално стабилна, без това да им пречи да държат обекта на фокус и така процеса става рутинен и гладък.
Единият от начините да държите камерата стабилна и неподвижна е да използвате стойка и ръкохватки. По-долу можете да видите моя вариант, при който стои закачена на BCD-то ми и снимам видео, между снимките със DSLR.

gopro-lights-setup gopro-lights-setup2

2. Не забравяйте допълнителните кадри

“Video handles”, както ги наричат в софтуера, който обработва видео, често са необходими, когато редактирате видео материал. Какво представляват? Това са допълнителни кадри преди и след клипа, който искате да покажете във финалната редакция. Ние не ги виждаме ясно в редактираното видео, но софтуера ги вижда и използва за преход между два клипа, където единият застъпва другия или се смесват. С други думи няма да използваме “дръжките”, ако трябва да превключим директно към друга сцена, но ще ги използваме за плавен преход или избледняване, където ни трябват повече кадри, за да индикираме следващата сцена.
go-pro-video-tips

3. Снимайте, когато слънцето е зад гърба ви

Това е още една от тайните на снимането под вода. Камерите GoPro се представят най-добре при добро осветление, така че е важно да сме наясно с условията, когато снимаме под вода. Когато слънцето е зад гърба ви, ще видите повече светлина върху обектите, които снимате, създавайки по-приятна визия, отколкото ако снимате силуети в контра-ажур. Неяснотата и разсейването също намаляват, когато снимате, докато слънцето е зад гърба ви. С повече светлина GoPro ще снима на по-малко ИСО и филтрите ще имат светлината, която им е необходима, за да създадат по-реалистичен баланс на бялото. Ако снимате в режим на слаба осветеност, слънцето зад гърба ви ще помогне да не се намалява скоростта на кадрите (което може да бъде проблем в обработката на заснетия материал). Правилото за слънцето зад гърба се отнася както за снимането на плитко, така и на дълбоко.

Заключение

Накратко, подобряването на качеството на заснетия материал може да се получи, като се отделя повече внимание на всеки клип. Когато открием обекта, трябва да се уверим, че държим камерата стабилно, пускаме и спираме записа, като оставяме място за “дръжките” и винаги се стремим да оставим слънцето зад гърба си така, че обекта да е добре осветен. Можете да погледнете няколко записа

Filter Digest
по материали от www.uwphotographyguide.com
[template id=”5751″]

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Египетският водолаз Wael Omar се подготвя да слезе на 400 метра дълбочина!

Next post

Аве, Цезаре! на Братя Коен

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.