KarussellПодводен свят

11 начина да преборите “морската болест”

vomit-fit
Нищо не съсипва гмуркането така, както необходимостта да “нахраниш рибите” от парапета на лодката, особено, когато си планирал пътуването и гмурканията си месеци преди това. Да не споменаваме и факта, че си дал доста пари, за да осъществиш мечтаната от дълго време перфектна почивка, без да се замислиш, че дребни неща като морската болест, могат да съсипят всичко.  Именно поради тази причина, повечето водолази, които вече имат опит или са чували разказите на потърпевшите си колеги, се опитват да предотвратят появата на това неприятно усещане. Основният въпрос тук е как и какво наистина би ни помогнало?

Какво всъщност е морската болест

Всеки водолаз трябва да разбере какво причинява “морската болест”. Хората често я наричат ​​така, макар да не е свързана директно с океана или морето. По-точният термин би бил “болест на движението” или кинетоза, свързана с вестибуларния апарат, който регистрира и най-малките промени, влияещи на баланса на тялото. Когато сензорите за движение, които се намират във вътрешното ухо, регистрират каквато и да било промяна, се стига до гадене и повръщане. Това всъщност е защитна реакция на организма, а не патология или болест. Технически погледнато, вестибуларният апарат регистрира измененията в ускорението повече отколкото движението, например лодката, която се изкачва по вълните и после пропада надолу. Вътрешните датчици на тялото усещат тези изменения, но ако данните не са потвърдени от външните, като очите например, настъпва конфликт в мозъка, който откючва “морската болест”. Учените не са съвсем сигурни, защо ни се гади и повръща тогава, но най-разпространената хипотеза е, че конфликтните данни от различните сензори карат мозъка да възприеме сигналите като приети в стомаха токсини и да се опита да ги изчисти чрез повръщане.
woman-vomit-in-toilet

Как да избегнем “морската болест”?

 1. Трябва да хапнем. Закуската преди да се качим на борда е много важна, тъй като за много хора празният стомах е много по-чувствителен. Най-добре е да хапнем някакви въглехидрати  час преди тръгване. Мазната или киселинна храна увеличава риска от появата на морска болест. Добре е да избягваме алкохола и цигарите.
 2. Медикаменти. Ако сте податливи към “морска болест”, потърсете някои от антиеметиците, които се продават в аптеките без рецепта като Деган,Церукал ,Зофран и др.. Мелкозина намалява активността на тази част на мозъка, която контролира гаденето. Тези лекарства са много ефективни при повечето хора, но те трябва да се вземат предварително, най-добре вечерта преди гмуркане, за да може лекарството пълноценно да влезе в организма.
 3. Джинджифил. Освен медикаментите, много водолази използват и джинджифил. Според учените, джинджифилът съдържа вещества, които отпускат стомашно -чревния тракт и така намаляват риска от гадене и повръщане.
 4. Избягвайте възможните кофликтни данни за мозъка. Гледайте към хоризонта, за да могат очите да регистрират същия тип ускорение, които докладва и вестибуларният апарат. Избягвайте да фокусирате погледа си наблизо или да четете, както и да се обърнете по посока на движението на лодката.
 5. Носът също докладва. Миризмите могат да усложнят още повече сигналите в мозъка, увеличавайки риска от гадене. Избягвайте дима от двигателя на лодката, цигарения дим, силните парфюми и разбира се миризмата на повръщано от друг човек.
 6. Намалете движението. Различните позиции на лодката имат различна скорост и ускорение, което се предава на тялото ви. Стойте близо до центъра на лодката, там люлеенето е най-малко.
 7. Поддържайте хидратацията. Пийте много течности докато сте на борда, това ще поддържа стомаха ви по-пълен и ще подпомогне метаболизма.
 8. Предпазвайте се от жегата. Ако ви е твърде горещо, рискът да ви стане лошо е по-голям. Носете шапка, стойте на сянка между гмурканията и дръжте неопрена разкопчан преди и след потапяне.
 9. Горе главата! Ако ви се доповръща, хванете се перилата и насочете експлозията към морето в посока на вятъра. Рибата ще ви е благодарна. Никога не го правете в тоалетната на лодката, там ще ви стане още по-лошо.
 10. Гмурнете се. Ако почувствате ранни симптоми на “морска болест”, влезте във водата и се потопете на няколко метра под повърхността. Това ще облекчи симптомите на гадене, защото мозъкът ще спре да получава грешни сигнали за движение и ускорение.
 11. Регулирайте. Ако се случи да ви стане зле веднага след като се потопите, може дори да повърнете в регулатора. Това, разбира се, не е най-голямото удоволствие което може да ви се случи, но обикновено облекчава и доста бързо ще почувствате желаното облекчение.

И като заключение накрая ще кажем, че за да избегнете “морската болест”, трябва да знаете, че тя може да бъде контролирана и значително намалена с достатъчно сън, добре преценен прием на храна, използване на съответни медикаменти и съзнателно избягване на определени действия на борда.

Filter Digest
по материали от ScubaDiving
[template id=”5751″]

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Зловещият Вейдър диша със стар регулатор

Next post

Волен е много болен

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.