FILTERKarussell

10 факта, които може би не знаете за риалити форматите

10991597_777555545627120_4245765653461623556_o

Всички ги знаем, почти всички ги обичаме. Дали защото разтоварват, забавляват или са добър начин за запълване времето вечер, днес риалити шоутата озвучават ежедневието ни както от телевизионния екран,така и от хорските усти. Дори и да сте пропуснали вчерашния епизод, до ден-два разбирате подробностите без усилие – за тях ще се говори навсякъде около вас.

Но дали някой би ви казал тайните на риалити форматите зад екрана?

img16x9_1396004288

  1. Монтажът прави историята.

Повишен тон, драматични паузи, разместване на последователността на моментите.. или с други думи на телевизора виждаме това, което продуцентът и неговият екип монтажисти искат да ни покажат. Може би онези 30 секунди в Х фактор преди заветното „ДА“ на някой участник са всъщност 3.

  1. „Пратих 100 смс-а, кажи къде са..“

Дали четат ги поне? Разбира се –при гласуване за елиминации например ,ако разликите в процентите са драстични това би означавало, че публиката си е избрала своя фаворит и ще продължи да го гледа “по телевизора”. Значи този участник им трябва. В повечето случаи обаче решаващата дума имат отново продуцентите, като смс вотът е по-скоро „консултативен“.

  1. Браво, аплодисменти, публиката.

Няма безплатен обяд. Нито безплатни аплодисменти. Повечето от публиката в такива шоу формати е платена и специални табла указват кога да се ръкопляска.

  1. Загубена представа за времето.

Риалити предаванията са различни. Някои епизоди се снимат с дни, като накрая се подбират само най-добрите кадри за направата на едночасово шоу за любимия зрител. Други пък са достатъчно гъвкави за да снимат по 2,3 или повече едночасови предавания за един ден.

  1. Честито, печелиш!

В наградите на някои предавания има доста неприятни уловки. Например в „Америка търси талант“ победителят получава ЕДИН МИЛИОН ДОЛАРА, които ще му се изплатят в продължение на 40 години. Има ли нужда от коментар…

  1. Съвет за реалити ентусиастите.

Бъдете слаби, уязвими, странни, дори истерични. Продуцентите ще ви обикнат, зрителите също. Или както е всеизвестното „Дай на народа хляб и зрелище“.

  1. Те те познават по-добре, отколкото си мислите.

Тоест Те-продуцентите, наистина добре проучват своите бъдещи потенциални звезди преди да ги придвижат по-близо до светлините на прожекторите. Никой не иска да инвестира пари в издънка, която после ще пропилее шансовете си.

  1. Водещите манипулират.

Водещите на реалити предаване знаят прекрасно какво да попитат, къде да пипнат и как да удрят под кръста. Ще изцедят и последната капка пикантна информация, която им е нужна за оооще мъничко рейтинг.

  1. Втори дубъл.

В някои реалити формати като Биг Брадър често се разиграват състезания, но понякога е трудно да се заснемат добре от всички страни. А нали това иска зрителят?Това често се случва и най-спонтанните моменти се заснемат отново.

  1. Ролите са разпределени.

Често се среща продуцентите да „подскажат“ или да „дадат съвет“ за поведението на някой от участниците. Публиката не обича скучните персонажи.

Ивона Р. Христова

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Знам, че червеите ще ме ядат, искам духа ми да лети

Next post

Мартин Касабов среща "Комарджията"

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.