KarussellПодводен свят

Яжте шоколад преди гмуркане – наистина

1973772_10203176790204003_4137019543854976057_o
Все още вървят дискусии между изследователите за спецификата и начина, по който какаото се отразява положително върху сърдечно-съдовaтa система, физическата издръжливост  и намаляването на  рисковете от декомпресионна болест (ДБ), но това е факт.
Яжте черен шоколад преди гмуркане – не само защото е невероятно вкусен, но и защото е полезен за здравето ви. Шоколадът отвън успокоява кожата, а отвътре – душата, че и много повече. Да подариш шоколад на някого като романтичен жест не е случайно, той отдавна е известен като афродизиак. При поглъщане на малки количества, шоколадът стимулира тялото по време на тренировка и помага след това за възстановяване на мускулите. Най-хубавото е, че шоколадът има свойства, които поддържат здравето на сърцето, намаляват физиологическия стрес, свързан с кесонната болест (DCS) и подпомага възстановяването след гмуркане.

 

P1090394

Да, яжте шоколад преди гмуркане

Имате нашето позволение  да хапвате шоколад преди гмуркане, дори една хапка помага. Средното шоколадово блокче тежи около 40-45 грама. В съответствие с изследванията, приемането на 30 грама тъмен шоколад един час преди гмуркане може да предотврати нещо, което се нарича ендотелна дисфункция. Ендотелните клетки имат важна роля в съдовата хомеостаза. Те секретират азотен оксид/окис, простациклин и ендотелин, които регулират съдовия тонус, влияят на съдовите възпалителни процеси и клетъчната миграция. Азотният оксид затруднява образуването на мехурчета или по-просто казано черният шоколад помага за де-газирането на кръвта от азота и превенцията на ДБ.

Хапването на шоколад преди тренировка помага да се поддържа нивото на кръвната захар, по-високото ниво на инсулин и намалява оксидативния стрес, помагайки на водолазите да тренират по-интензивно и по-дълго, както и да трупат мускулна маса и да се възстановяват по-бързо. Водолазите, които искат да намалят теглото си, могат да го ядат след тренировка, за да избегнат вредата от топенето на мазнините. Черният шоколад (или какаото) е най-добрият избор и е добре да се консумира в рамките на 45 минути след тренировка.

Нискомасленото мляко с какао (или само какао) е една от най-добрите напитки след тренировка. Някои ентусиасти го предпочитат след тичане или интензивна тренировка, тъй като осигурява въглехидрати, протеини и аминокиселини (градивните елементи на белтъка), възстановяване на уморените мускули и осигуряване на енергия за изграждането им и предотвратяване на болките. Проучванията описват ползите от яденето на 100 гр. черен шоколад преди интензивни упражнения и тренировки с продължителност най-малко 90 минути. Това се равнява на 1/4 чаша 70 процента тъмно какао на прах добавено към мляко или вода. 1/8 чаша е разумна препоръка за по-малко интензивни и по-кратки тренировки.

Изследванията показват, че черният шоколад помага за предотвратяването на заболявания на сърдечносъдовата система и високото кръвно налягане, които са най-често срещаните медицински проблеми при водолазите. Растителната храна е от ключово значение за поддържане на здравето. Заедно с консумацията на пресни плодове и зеленчуци, помагащи за намаляването на риска от коронарна болест на сърцето и инсулт, водолазите могат да се насладят на плодовете на какаовото растение, което има благоприятен ефект върху кръвното налягане, инсулиновата резистентност и съдовата функция.
10256009_10203087311407089_1595480331818468903_o

Помнете, че трябва да ядете умерено количество черен шоколад и да избягвате вариантите с висока масленост и захар – не е ОК всеки ден да изяждате по един фин млечен шоколад. Шоколадът е категоризиран по количеството какао, което съдържа. Колкото е по-малък процента, толкова повече мляко и захар са добавени, намаляващи полезните ефекти. Тъмният шоколад варира от 30 до 80 процента. Шоколадът за печени изделия е неподсладен и съдържа почти 100 процента какао. Млечният шоколад съдържа около 20 процента или по-малко какао, докато белият е направен от какаово масло, ванилия, мляко и захар.

Filter Digest
по материали от Scuba Diver Life

[template id=”5751″]

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Драматичните очи в портретната фотография

Next post

Соловото гмуркане -забраненият плод

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.