KarussellФотография

Ървинг Пен вае голи тела със светлина

 

irving-penn-self-portrait-690x690

Ървинг Пен е обявен за един от  10-те най-добри фотографи в света при международно проучване, направено от списание Popular Photography. Роденият  през 1917 година Пен завършва университета за изкуства във Филаделфия и започва кариерата си през 1937 г  като помощник дизайнер в списание Harper’s Bazaar, а по-късно, през 1942 г е назначен в списание Vogue като асистент на директора на творческия отдел на издателство. Ървинг Пен продължава да снима до смъртта си през 2009 г.  Фотографиите му се смятат за класически в жанра, а умението му да борави със светлината – за уникално и недостижимо. Той е брат на филмовия режисьор Артър Пен, но както се казва – не с това е известен.

jean-patchett-photo-irving-penn-vogue-june-1-1950

Началото на легендата Ървинг Пен започва, когато творческият директор на Vogue казва на  Пен сам да направи снимките за корицата за следващия брой.

The-October-1943-cover-of-006 Ървинг взима апарат на заем, аранжира натюрморт, състоящ се от голяма кафява кожена чанта, бежов шал и ръкавици, лимони, портокали и един топаз. Тази снимка е публикувана за корица на Vogue на 1 октомври 1943 година. И всички в бранша започват да говорят за невероятния талант и нестандартното въображение на младия фотограф.

Ървин Пен отваря своето студио през 1953 г. Той създава нов вид модна фотография като елиминира присъствието на всякакъв вид реквизит и се концентрира само върху моделите и техните облекла. Той набляга най-вече на осветлението и светлината и използва опростени фонове, премахва популярните в средата на ХХ век гръцки колони и сюрреалистичните декори като снима моделите си на изчистен, прост хартиен фон.

Ървинг Пен  предизвиква еволюция в модната фотография, когато започва да използва експериментална техника в тъмната стая и копирането .Той снима много известни модели предимно за Vogue като София Лорен,  Лиза Кант, Даян Фон Фурстенбърг, Кейт Мос и други. Използва малко реквизит и в портретната си фотография, като се фокусира изцяло върху обектите си.

Ървинг Пен е майстор на студийното осветление, но често използва и външна светлина от прозорец. Той създава уникални портрети на Спенсър Трейси, Марлене Дитрих, Игор Стравински, Труман Капоти и Салвадор Дали.Пен развива по-директен подход в края на 50-те години и снима обектите си в по-близък план.  Този стил той използва снимайки портретите на много известни личности, сред които Тенеси Уилиамс, Пикасо и Артър Милър.

Пабло Пикасо

Пабло Пикасо

Актовата фотография на Пен дълго време остава неоценена, тъй като снимките му на голо тяло са провокирани от желанието му да покаже жените в естествения им вид, не нагласени, слаби и гримирани – такива, каквито снима за Vogue. Чак през 1980 година тези изумителни актови фотографии привличат вниманието на ценителите. Някои от тях са продадени на търговци, всяка на стойност около 80-90 хиляди долара.

Жизел Бюндхен

Жизел Бюндхен

 

Амбър Валета

Амбър Валета

freckles-irving-penn

068-woman-in-chicken-hat22-lisa-fonssagrives-photo-by-irving-penn-1948-49-the-red-list 578x576x2 (1) irving_penn_096 Irving-Penn11 IRVING-PENN-SMALL-TRADES-5 PENN_Deep-Sea-Diver_C penn02-web photographer-irving-penn1 Truman-Capote-by-Irving-Penn tumblr_mnzi0tmmqp1r7kuu3o1_1280

doug-hells-angels-irving-penn-photograph

 

Крум Жиков
за FilterDigest

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Гмуркането изгаря до 900 калории на ден

Next post

Борбата с махмурлука (за водолази)

Борис Григоров

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.