KarussellКино

„Ч.И.Ч.О.“ Гай Ричи – трънливият път към творческото безсилие

MV5BODcyNTM4NDM1Nl5BMl5BanBnXkFtZTgwMTE3NjkzNjE@._V1__SX1857_SY858_
Зареден със сериозна кофичка пуканки и шише минерална водица, сядам в почти празната кино зала в очакване на здрав екшън и свеж хумор в стил „Гепи“, „Rocknrolla“ или „Две димящи дула“. Всички трейлъри и реклами на разни екшън филми са изгледани, лампите загасват и се почва…

The Man from U.N.C.L.E. – Човекът от ЧИЧО, по точно от Обединено Мрежово Командване за Налагане на Закона… –това заглавие някак го преглъщам, все пак филмът е създаден по едноименния сериал от 60-те години на миналия век.
MV5BMjA0OTk4ODM5MV5BMl5BanBnXkFtZTcwNDc5MjYwNg@@._V1__SX1857_SY858_ MV5BMTM1MzYzODY4NV5BMl5BanBnXkFtZTcwOTgwOTQzNg@@._V1__SX1857_SY858_ MV5BMzI3NTYwMzIxM15BMl5BanBnXkFtZTcwMzI1ODY1NA@@._V1__SX1857_SY858_

Сюжетът просто кърти, в разгара на Студената война, мега-агента от ЦРУ Наполеон Соло (Хенри Кавил) среща топ-агента на „КГБ“ Иля Курякин (Арми Хамър). Боже, как може да се  избере за име на героя Наполеон? Дори хората в лудницата вече се правят на по-модерни персони.
Докато двамата „агенти“ се налагат юнашки,  Гай Ричи вади силен коз – Алисия Викандер, изпълняваща ролята на Габи – дъщеря на изчезнал немски ядрен физик. Източногерманската мацка изпълзява невинно изпод тунингован Вартбург, с подходящ гащеризон омазана в масло. Тя прилича на монтьор колкото Росица Кирилова на зидаро-мазач, но явно трябва да приемаме това, като силен творчески похват. Започват да ме глождят съмнения дали не съм объркал режисьора. Пръхвърлям IMDB-то през телефона, няма лъжа – Гай Ричи си е. Чудно просто. Мисля да си срежа вените, но все пак решавам да изчакам малко.
MV5BMTYwMzUxNjI5N15BMl5BanBnXkFtZTgwNjE3NjkzNjE@._V1__SX1857_SY858_
Филмът продължава още по-мъчително със завръзката, има бивши и настоящи нацисти, атомна бомба даже не една, компютърен диск (не знам от какъв компютър е тоя диск, прилича по скоро на руло тиксо) както и красива “лоша” шефка на компания, която бива майсторски обрана и после „оправена“ от Наполеон. Кутията от пуканки може да свърши чудесна работа, ако на човек му се догади от филма. Финала е копи/пейст от най-клишираните завършеци, които могат да се намерят в Холивуд, Боливуд и Бояна, взети заедно.
Иначе филмът визуално е доста пипнат, както и костюмите, страхотна ретро мода от 60-те, но това не стига за съжаление. Филм правен за пари, Хю Грант за стръв и лапайте шаранчета.  Ние от Filter Digest му даваме оценка 3 и половина за едната визия. Отидете да се разходите в парка, ще се почувствате по-добре със сигурност.

Ясен Кунчев за
Filter Digest
[template id=”5753″]

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Омарът: Колин Фаръл и Рейчъл Уайз в една черна утопична комедия

Next post

Моделът Емили Райтаковски - видеото на Blurred Lines е като проклятие

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.