KarussellПодводен свят

Със или без шнорхел?

Image (40)
Ако посетите някой от водолазните форуми и попитате членовете му за мнение, дали да носите шнорхел по време на гмуркане, вижте само реакциите. Всички ще бъдат в двете посоки – за и против, както и обичайното “тролене”. Считайки шнорхела за възгордяла се пластмасова тръба, вие едва ли мислите, че ще разбуните духовете… но само погледнете. Някои сертифициращи организции като PADI препоръчват използването на шнорхел, докато тези базирани на “doing it right” (DIR) принципи, гледат на шнорхелите, като на смъртоносен капан, закачен на вашето лице. По същия начин водолазите се групират около тези две мнения: шнорхелите са или “спасители” или инциденти, чакащи да се случат. Тук ще дискутираме малко по темата, някои предимства и недостатъци на използването на шнорхел по време на гмуркане.

Предимства

Шнорхелите са оригинална част от екипировката, заедно с плавниците и маската. Всъщност, те са най-основните атрибути на гмуркането дори днес, като АБВ-то на екипировката или “комплект номер едно”. За повечето хора, подводният свят е представен именно чрез гмуркането със шнорхел, преди водолазната екипировка да стане толкова популярна. Също го наричат и “skin diving” , т.е. гмуркане без неопрен (и екипировка).
Днес повечето водолази не използват шнорхели. Въпреки това, те могат да бъдат полезни при дълго плуване на повърхността, където трябва да наблюдаваш дъното – дали за естествена навигация, дали за да откриеш риф или потънал кораб. Вместо да дишаш въздуха от бутилката си, можеш да дишаш през шнорхела, докато не достигнеш точката на потапяне и тогава да захапеш регулатора.
Шнорхелите са удобни също и при големи вълни. Такъв с клапан или предпазващ от пръски, ще държи солената вода далеч от устата ви и ще дишате по-лесно.
Шнорхелите могат да влезнат в употреба и при различни спасителни сценарии. Ако сте вече на лодката и забележите водолаз сигнализиращ за бедствие, да облечете отново екипировката може да отнеме доста време, както и плуването на повърхността със същата да не бъде най-доброто решение. Плуването само с плавници, маска и шнорхел може да бъде много по-светкавична реакция, като и шнорхелът може да бъде използван за обдишване на пострадалия при необходимост от първа помощ, особено ако се налага това да бъде направено във водата.

Недостатъци

Противниците на шнорхела отбелязват, че като цяло шнорхела е ненужен при скуба гмуркането. Повечето гмуркания не налагат дълги плувания на повърхността, и ако се гмуркате в нормални условия, вълните не са толкова голям проблем. Много водолази твърдят, че не трябва да носите оборудване което няма да използвате.
И докато шнорхелите имат преимущества, когато морето е неспокойно, носенето им също може да създаде проблем при тези условия. Удълженият профил създаден от шнорхела означава, че е възможно някоя вълна да изтръгне маската от лицето ви. Шнорхела също увеличава риска, да загубите маската си под вода, ако шнорхела се закачи някъде.
Това е разбира се най-големия риск. Шнорхела не е необходим под водата и създава точка на закачане точно над главата ви. Във всяко гмуркане в затворено пространство, като пещери и потънали кораби може да е опасно, както и на места с множество останки от рибарски мрежи или корди. Гората от водорасли също е пречка и носенето на шнорхел ще създаде повече ядове, от колкото да бъде в помощ на водолаза.

sea-u-folegandros-dive-center-scuba-diver-padi2
Заключение

Дали ще вземете шнорхела с вас е личен избор. Ако се гмуркате на места с дълъг преход на повърхността и няма риск от оплитане, тогава ще е от полза. Ако отивате на потънал кораб или в гора от водорасли, оставете го у дома. Ако се колебаете, може да използвате такъв който се събира и да го поставите в джоба на BCD-то, когато не го използвате. Разбира се сгъваемия не е толкова добър колкото “истинския”, но пък няма да ви се пречка.

А вие носите ли шнорхел под водата?

Filter Digest
по материали от Scuba Diver Life
[template id=”5751″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Любовта на мантите

Next post

10 страхотни подводни снимки на потънали обекти

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.