KarussellТехно

СУ-34 (Fullback) – Тежката авиация в атака!

 


 
 

Су-34 (НАТО означение: Fullback) е съвременен руски двуместен изтребител-бомбардировач, предназначен да замести остарелите Су-24М и Ту-22М3. Той е разработен като разновидност на Су-27 още през 80-те години на ХХ век, но прави първия си полет самолетът  през 1990 г. Оригиналното му обозначение е Су-27ИБ (ИБ:изтребител-бомбардировач),  но в последствие е ползвано и обозначението КУБ (Корабен Учебо Боеви – като “учебни”, официално са били наричани всички двуместни варианти на военните самолети). Първите два екземпляра са доставени на руските ВВС през декември 2006г.

През 1994 г. в пресата официално се съобщава за наличието на  Су-34. Третият му прототип е показан на Парижкото авиационно изложение през 1995 г.,като Су-32FN (FN от “Fighter, Navi”).

 

Експериментален вариант Су-27ИБ (KУБ) – уловен по време на първия си “скок” от трамплина на НИТКА през 2002 г.

Предназначението на новата машина изисква уголемяване на корпусната част, както и разширяване на носовата секция и кокпита. Пилотската кабина е предвидена за двама,разположени един до друг, пилоти, вместо обичайното за подобен тип самолети “един зад друг или “в колона”.

На снимката отгоре, ясно се вижда не съвсем “стандартното” за офанзивен самолет разположение на пилотите в кабината…

…като достъпа до нея е през стълба и вход разположени в основата на носовия колесник (снимката отдолу)

Кабината е оборудвана с 2 бр. катапултни пилотски кресла тип К-36ДМ 0/0 . Производство и доставка на ИРЦ “Звезда” – Москва.

Мултифункционалните дисплеи в кокпита показват основните данни и параметри на полета, необходимата оперативна информация и цялостния статус на самолета както и заложените тактическите приоритети.

 

От КБ Сухой са се погрижили и за комфорта на екипажите, осигурявайки “кът за отдих” и дори тоалетна

 

чертожен “разрез” на кокпита

В сравнение със своя “донор”, Су34 има увеличен капацитет на вътрешните горивни резервоари, в резултат на което е повишено и максималното излетно тегло на самолета – всичко това заради необходимостта да се осигури повишаване цялостната товароносимост на планера, съчетано с почти невъзможната задача да не се влошава динамиката и неговата тяговъоръженост, плюс увеличаване на полезния радиус на действие в сравнение с първообраза. Това е наложило и цялостно усилване на шасито което “поема” и “носи” практически новият и по-голям самолет по летателните площадки. За разлика от Су-27 – основните стойки са с по две колела едно зад друго .

Су-27  претърпява промени и в централно-опашния контейнер, където е разположен задния радар – място определено и за спирачните парашути.

Решение за използването на успешната платформа на Су 27, е взето предвид повишената нужда на Руските ВВС от многоцелеви и широкоспектърен самолет – способен да носи разнороден бомбен товар (вкл. високоточно оръжие и балистични ракети), както и да изпълнява успешно ролята на охранител, прехващач и изтребител в извънредни ситуации.

Този избор е съвсем оправдан и повече от логичен – всеизвестни са летателните възможности на Су-27, който, благодарение на цялостната си конструкция и перфектна аеродинамика, е способен да понася динамични конструктивни натоварвания многократно надвишаващи физическите възможности на човека… и дори на най-добре подготвените си пилоти. Безспорен е фактът, че физиката няма как да бъде излъгана – по-високото тегло и увеличените размери със сигурност са се отразили негативно на динамиката и маневреността при Су-34 и все пак – тази машина въпреки всичко все още се характеризира като свръх-управляема и то без негативите за това определение отнасящи се до неговата чиста полетна стабилност!!!

Има ли нужда от чисто философския въпрос в този случай – “необходими ли са всичките тези качества свързани с висшия пилотаж  на самолет, чиято работа е да носи смъртоносен товар, който да достави на определено място максимално бързо, сигурно и незабелязано,  избягвайки  какъвто и да е въздушен, открит и пряк двубой?” Отговорът, със сигурност не е труден – “след като е възможно да бъде създаден – значи Да!”

Още малко факти:
Пълноценното производство на Су 34 започва именно през януари 2008г. Същият месец, руските ВВС потвърждават заявката си за 70 самолета които да бъдат произведени до 2015.

Су-34 е оборудван със системи за елекро-оптичен контрол на огъня – доставени от УОМЗ (Уралски Оптични Механични Заводи) и “Геофизика” в инфрачервения регистър. Пасивното му и активно радарно оборудване е от “Ленинец”.

Двигатели и силова установка

Първите екземпляри са оборудвани с два броя форсажни АЛ-31Ф турбореактивни двигателя от НПО “Сатурн”. В последствие се предвиждат опции за вграждане и ползване на подобрени версии на ММПП “Салют” АЛ-31Ф-М2/3 или НПО “Сатурн” 117. Двигателите са монтирани под крилото в задната част на центролпана и са екипирани с “алл-дюти” въздухозаборници с фиксирана геометрия (без възможност за затваряне или частично покриване на отворите). Защитата на роторните лопатки от засмукване на “външни” предмети се осигурява от грил-решетка монтирана в заборниците.

Самолетът може да поеме 12100 кг гориво във вътрешните си резервоари – два броя в крилата и четири във фюзелажа. Допълнително разполага с възможност за окачване на три броя външни резервоара, всеки с капацитет по 3000л.
Скоростта, която може да достигне е 1900 км/ч (Мах 1,8) на височина и съответно 1400 км/ч  (Мах 1,1) в близост до повърхността на морското равнище. Дължината на полета му с двигателите от прототипните версии е до 4000км.

Технически характеристики

 • Екипаж: 2 човека
 • Дължина: 23,3 м
 • Размах на крилата: 14,7 м
 • Височина: 6,0 м
 • Площ на крилото: 62 м²
 • Маса празен: 22500 кг
 • Нормална маса при излитане: 38240 кг
 • Максимална маса при излитане: 45 000 кг
 • Двигател: 2 × двуконтурен, газотурбинен, турбореактивен двигател АЛ-31Ф-М1
 • Тяга :
  • максимална: 2 × 7670 кгс (74,6 кН)
  • форсаж: 2 × 13500 кгс (132,4 кН)
 • Маса на двигателя: 1520 кг
Летателни характеристики
 • Максимална скорост на голяма височина: 1900 км/ч (1,8 Мах)
 • Максимална скорост близо до земята: 1400 км/ч
 • Дължина на полета: 4000 км
 • Радиус на действие : 1100 км
 • Таван на полета: 17000 м
 • нормално тегло при излитане: 616 кг/м²
 • максимално тегло при излитане: 725 кг/м²

Въоръжение

 • Картечница: 1 × 30 мм ГШ-301
 • Точки за окачване на ракети: 12
 • Боево натоварване: 8 000 кгСхема на възможностите за окачвано въоръжение на Су-34
  Su-34 Hardpoint & Armament arrangement.PNG

Явор Парлапански
за Filter Digest

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

10-те най-чести грешки при начинаещите водолази - I-ва част

Next post

10-те най-чести грешки при начинаещите водолази – II-ра част

Явор Парлапански

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.