FILTERKarussellПодводен свят

Стар водолазен скафандър бе продаден за рекордните 54 000 долара!

Старинный водолазный шлем продан за рекордные 54 000 долларов

В началото на декември в САЩ се проведе търг, организиран от Nation’s Attic Inc. Тази компания е най-големият продавач в света на автентични антични шлемове за гмуркане. Те провеждат онлайн публични търгове, както и частни продажби на истински водолазни скафандри.

Един екземпляр особено привлече вниманието на търга на 9 декември: ръчно изработен шлем  от мед и месинг от средата на 19 век, продаден за невероятните 54 000 долара.

Очевидно изработен с голяма любов и внимание към детайла, този шлем е без отличителни белези, но благодарение на уникалния си дизайн, ни предлага поглед към начина на изработка на водолазна екипировка в  минало. Умелото спояване на медните части и използването на изпъкнало стъкло показват, че шлемът е създаден от металурзи през 1860-те и 1870-те години. Въз основа на стила  шлемът може да е направен или от Джон Дейт в Монреал, Канада, или от Siebe Gorman Company в Лондон, Англия.

Старинный водолазный шлем продан за рекордные 54 000 долларов

Шлемовете  за гмуркане от тази епоха са много популярни колекционерски артикули, но намирането на добре запазен в оригиналното му състояние е наистина рядкост.

Старинный водолазный шлем продан за рекордные 54 000 долларов

 

 

FilterDigest

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Канадка поставя нов рекорд за най-дълбоководна фотосесия

Next post

This is the most recent story.

Борис Григоров