Смъртоносните мото състезания на остров Ман

Published on: 11/04/2016

Filled Under: Karussell, Техно

Views: 15712

Tags: , , ,

11111111

Историята на шосейните мото състезания на остров Ман започва още в далечната 1907 година. Нека за начало да се отдадем малко на география. Остров Ман е разположен почти по средата между Англия, Ирландия, Шотландия и Уелс. Разстоянието между двете най-отдалечени точки на острова е 52 километра, а дължината на бреговата му линия е 160 километра. Ландшафта и природата на острова са доста оскъдни и повече подхождат за овцевъдство, отколкото за мото състезания – тесни долини се редуват с каменни насипи и скали, които водят към морето.  В исторически аспект жителите на остров Ман наистина са се занимавали с овцевъдство и се е налагало да плащат данъци на местните власти. Но в началото на 20 век на острова се появила доста по-доходоносна схема за захранване на бюджета.

Дължината на трасето, на което се провеждат състезанията е 61 километра. Абсолютният рекорд на трасето е 17 минути и 11,5 секунди и принадлежи на Джон Мак Гинес. В зависимост от класа, състезателите правят от 3 до 6 обиколки.

Дължината на трасето, на което се провеждат състезанията, е 61 километра. Абсолютният рекорд на трасето е 17 минути и 3 секунди и принадлежи на Джон Макгинес. В зависимост от класа,  състезателите правят от 3 до 6 обиколки.

Днес остров Ман е от малкото места в света, на които мото състезанията се провеждат по пътищата с общо назначение. Благодарение на това, вече много години островът е обявяван за световна столица на мото състезанията, а местните жители прибират големи печалби. И това не са празни приказки – всяка година в края на май и началото на юни хазната на острова се попълва с около 20 милиона лири – такава сума оставят хилядите фенове на моторните спортове и участниците в състезанията.

Guy Martin

Guy Martin

Така всяка година в началото на юни населението на острова, което е около 76 хиляди жители, се удвоява. При това цялото мероприятие се охранява от само 200 полицаи, което е целият щат на правоохранителните органи на острова. Трябва да отбележим, че повечето фенове пристигат на острова със собствените си мотори. Този факт и това, че някои от пътищата на острова се затварят за състезанията, води до рязко повишаване статистиката на пътно транспортните произшествията. Но най-тежко е положението в така наречената Луда неделя – когато в един уикенд от фестивала, състезателните трасета се отварят за всички желаещи. Честно казано, трасето, по което се провеждат състезанията, е далеч от всякакви спортни стандарти. Асфалтът е по европейски качествен, но изобилието от резки завои, изкачвания и спускания по 61-километровото трасе, надминава всички норми. Това не е писта, а обикновен двулентов път, по който в обикновен ден няма да вдигнеш повече от 80, а ограничението е 40 км/ч. Това, че правите участъци са рядкост, не притеснява състезателите да изстрелват стрелката на скоростомера до 300км/ч. Всъщност, да се описва това зрелище с думи е почти невъзможно, затова вижте това видео. Съветваме ви, ако имате възможност да си сложите слушалки, усещането е невероятно.

Интересното е, че остров Ман е станал случайно световна столица на екстремните моторни спортове. Това се случило, защото още в началото на миналия век парламента на Великобритания забранил състезанията по пътищата от общо предназначение. По това време скоростта на автомобилите била 25-30 км/ч, а моторите с малко доработване можели да развият до 100, тъй че решението на чиновниците било напълно оправдано. Законът в мъгливия Албион е суров и касае всички без изключение. При това положение на любителите на моторните спортове не оставало нищо друго освен да организират състезания с велосипеди или да пътуват зад граница.
£££ reuse fee applies - Isle of Man TT star Ian Hutchinson had a lucky escape during his opening practice session for the 2012 races when he collided with a low flying gull at 170mphНай-големите мото състезания по това време се провеждали във Франция, но патриотичните представители на организираната в началото на 20 век мото федерация били против това да се състезават на територията на вечния противник на Англия и се обърнали с петиция към всички правителства на Обединеното кралство за позволение да организират големи състезания. Положителен отговор дошъл само от парламента на остров Ман – законодателите разрешили да се използват за състезания пътищата на острова. Още повече, че жителите на острова не били виждали автомобили, а пътната мрежа била пригодена за придвижване с каруци. Първото състезание, в доста тежки условия, се провело през 1907 и от тогава до сега се провежда ежегодно, като изключение правят само годините на Първата и Втората световна война, а след 1977 световната федерация изключва остров Ман от програмата на Moto GP . Основанията за това са били доста сериозни – по трасето е почти невъзможно да се обезпечат ефективни мерки за сигурност. От този момент официалният статус на състезанието е ТТ – турист трофи. Всяка година по време на състезанието загиват хора. Не правят изключение и последните години – през 2013 загина опитният японски състезател Йосинари Мацушита, а в друг инцидент пострадаха 11 души, когато един от участниците не удържа машината и се вряза в тълпата от зрители. За цялата история на състезанието са загинали 248 души! 81onHqmcdqL
А най-кървава е 1970 г., когато за две седмици загиват шестима състезатели. В Moto Gp остров Ман е бил най-опасният етап и участниците в световния шампионат просто отказвали да участват. Даже в наши дни участниците в Moto Gp избягват да се съревновават на острова. Деветкратният световен шампион, в това число шест пъти на Moto Gp, Валентино Роси е участвал само в откриване на състезанието и е правил само почетна обиколка по трасето. Впрочем и най-резултатният състезател в “Isle of Man” Джон Макгинес, е заявявал многократно пред журналисти, че не е готов да участва в Moto Gp. В интерес на истината привлекателността и интересът към състезанието на остров Ман се дължат на опасноститет които крие то. Много състезатели продължават да се включват в надпреварата даже след сериозни инциденти и травми. Младите състезатели често не възприемат риска, осланяйки се на историята на легендарния Джоуи Дънлоп (Joey Dunlop), който 26 пъти побеждава в състезанието на остров Ман и загива случайно, участвайки в надпревара със 125 кубикови мотори в Естония. Състезанията на остров Ман се провеждат на серийно произведени мотоциклети  TT Superbike (от 750 до 100 кубика), Supersport Junior TT (от 400 до 750 кубика), TT Superstock (от 600 до 1200 кубика), Senior TT (различни) и Sidecar (с кошове). В зависимост от класа, състезателите трябва да направят от три до шест кръга по 61-километровото трасе. Ако вземем данните от последната година, най-много победи са постигнати с Honda CBR 1000 RR. “Isle of Man TT” ще се проведе от 28 май до 10 юни през 2016 г. и като правило резервациите за хотели се правят почти година преди това.

Senior-TT-Isle-of-Man-TT-Tony-Goldsmith-3163

В своята история ТТ състезанията на остров Ман са претърпявали многократни промени – от едно- и двуцилиндровите класове през 1907 година, през настъпването на 125- и 250-кубиковите машини, до новите правила от 2005-та, с които се възприемат класовете Супербайк, Суперспорт и Суперщок. През годините рекордите падат, създават се легенди, а десетки хиляди верни фенове се отправят на ежегодно поклонничество до “световната столица на моторните спортове”
maxresdefault
Заветът на легендарния мотоциклетен фестивал е свързан със силни усещания, слава, триумф и трагедия, които са превърнали мероприятието в това, което е днес – олицетворение на британската мотоциклетна култура, в нейната най-висша форма. Участието е опасно, но всеки знае риска. Никой не се състезава по принуда, те всички идват доброволно. Доколкото нещата се запазят така, бъдещето пред този мотоциклетен форум изглежда светло.

Filter Digest препоръчва

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.