FILTERKarussell

Сийланд- княжество, разположено върху военна платформа

с4

 

с8

Принц Рой  и съпругата му принцеса Джоан

Сийланд е най-малкото княжество на Земята. То е разположено на изоставената военна платформа “Рафс Тауър” с реална площ от 500 кв м. и се намира на около 10 км от английския бряг, близо до град Ипсуич. с5Официално е обявено за независима държава на 2 септември 1967 след като година преди това, бившият майор от британската армия Пади Рой Бейтс се заселва там заедно със семейството си. Майор Бейтс обявява независимостта на новото княжество, след като се уверява, че конструкцията се намира извън английските териториални води и де факто не принадлежи на никоя държава. Той нарича платформата Княжество Сийланд и се обявява за монарх, приемайки името принц Рой I.

Въпросната платформа е построена през 1943 година по време на Втората световна с7война с цел да атакува германските миноносни кораби. Броят на моряците, натоварени да изпълняват задачата е бил около 300. През 1956 платформата официално е извадена от списъка на Британските военноморски сили, а разположеният там военен състав – изтеглен.
През 1968 г. британските власти безуспешно се опитват да си възвърнат Рафс Тауър и изпращат кораб на военноморските сили срещу княжеството. От платформата откриват огън, което веднага дава повод на властите да заведат дело срещу принц Рой. Съдът обаче отказва да даде ход на делото с мотива, че конфликтът е с13протекъл на територия, която не е под британска юрисдикция. Съдебното решение окончателно развързва ръцете на принца и той решава да пусне в обращение и своя валута, наречена сийландски долар, който е приравнен с американския. Бившият майор Бейтс и настоящ монарх на Сийланд, създава кралски печат,  свои собствени марки и монети, които имат стойност най-вече сред филателистите и нумизматите. С течение на годините сийСийланд се сдобива с конституция (състояща се от 7 точки), флаг и герб, които обаче така и не са признати от нито една държава по света.

Кралското семейство на принц Майкъл

Княжеството има и своя собствена политическа хроника. През 1978 тогавашният премиер на Сийланд -Александър Ахенбах прави опит за преврат. Опитът е неуспешен и Ахенбах, заедно със своите съучастници, е принуден да избяга в Германия. Там той започва да печата нелегално паспорти на Сийланд, които впоследствие са използвани в редица известни престъпления, включително и  убийството на Джани Версаче.

От 1999 година насам, страната се управлява от сина на владетеля, който след смъртта на баща си на 9 октомври 2012, официално се възкачва на престола под името принц Майкъл I.

През 2000 г. на платформата е основана компанията Хейвън, занимаваща се с хостинг и други интернет-ориентирани услуги. Намеренията на принц Майкъл са да изгради казино, обсъжда се и възможността тук да бъдат разположени сървърите на нашумелия сайт Уикилийкс.

с6

На 23 юни 2006 година, вследствие на късо съединение, избухва голям пожар, който нанася щети на стойност над половин милион английски лири. Населението на Сийланд, наброяващо 27 човека, успява да разчисти отломките от пожара и да възстанови княжеството си.

Княжество Сийланд има и официално регистрирани спортни тимове, които участват в състезания по мини-голф, кърлинг и футбол. Въпреки че спортистите не са граждани на Сийланд, принц Майкъл е заявил, че ще даде гражданство на всички желаещи при първата официална победа.

sij

 

Filter Digest

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Сюрреализъм от природата

Next post

Жената каквато я показва четката на Алексей Чернигин

Борис Григоров

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.