FILTERKarussellЛегендарни места за гмурканеПодводен свят

Публикуваха нови 3D изображения на потъналите край Дюнкерк кораби по време на операция “Динамо”

Есминецът “HMS Keith”

3D Изображения на 27 кораба  потънали във френски води  по време на евакуацията на войските от Дюнкерк през 1940 г. бяха публикувани от организацията “Историческа Англия”  в рамките на първото и сътрудничество с френското дружество за морско наследство DRASSM.

Френският спомагателен миночистач Дени Папен

Проектът е осъществен в рамките на началния етап на обширните дългогодишни подводни изследвания на потъналите край Дюнкерк кораби, които ще започнат през 2024 година. В проучванията ще се включат местни водолази, а резултатите ще бъдат достъпни за обществеността в интернет и в различни музеи. Евакуацията по море на английските, френски и белгийски части блокирани в град Дюнкерк от германските войски по време на втората световна война получила името операция “Динамо”.  Тя продължила девет дни, от 26 май до 4 юни на 1940 година, като по време на операцията повече от 338 000 войници на съюзническите войски обкръжени от германската армия били спасени и евакуирани във Великобритания през Ла- Манш.

 

Френският спомагателен миночистач Дени Папен

В операцията били задействани повече от 1000 военни, транспортни, рибарски, служебни и туристически съдове под флаговете на Великобритания, Франция, Белгия, Нидерландия, Полша, Дания, Норвегия и Швеция, но повече от 305 от тях потъват. Ново изследване което се проведе от 25 септември до 8 октомври тази година показва положението, характеристиките и състоянието на всеки един от тях в подробности.

Екипът от изследователи на борда на кораба “Andre Malraux”

 

Параходът Normannia

Filter Digest
По материали от Tetis.ru

 

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Новият SCUBAPRO Galileo 3 дайв компютър

Next post

Канадка поставя нов рекорд за най-дълбоководна фотосесия

Борис Григоров