KarussellМодаРазмисли

От котюр или творческа безвкусица? Трябва ли ни “вишо” за висшата мода

Битката между световните дизайнери за оргиналност и креативност ражда комични и на моменти твърде смели модели, които биха намерили място само в клип на Ники Минаж или Кейти Пери. Повечето дрехи от новите колекции на реномирани световни марки все по-често ме карат да се замисля, че ако не съм певица, актриса или звезда в стрийптиз бар, едва ли ще има друг подходящ повод да бъдат облечени.

Разглеждам колекцията на Диор за идното лято, но в мен не се създава чувство за нищо висше. Вниманието ми грабват две сака на дупки, сякаш изработени от пластмаса, които манекенките носят на голо. Питам се дали мога да отида в този вид на работа. В метрото може би ще хората ще изпопадат, и със сигурност ще лъсна в нечий Фейсбук с убийствен подигравателен текст.

dior4

Явно обаче идната година ще е шик да си гол, след като намирам в колекцията на Диор потник, отново разкриващ женското тяло. Предполагам, че идеята на дизайнерите е тези дрехи да са „дишащи“ и да има достатъчно проветрение, за да не се изпотява собственичката им.

Едва ли модната марка прави работно облекло за хигиенистки/камериерки. Невежата аз обаче няма как да разбирам, че това не е чистачка, а пореден диамант в колекцията на „Диор“. Все пак бих посъветвала родните милионерки да внимават къде ще носят този тоалет, за да не ги карат да сменят мръсни чаршафи.

pictures31-3

Нашумелият сред родните плеймейтки и фолк диви Филип Плейн също предлага доста „консервативни“ и обикновени дрешки за почти без пари. Такава например е полата с два плата на гърдите, наречена рокля, с която грейна всемогъщата Николета Лозанова, родното лице на висшата мода.
nikoleta

Подобно на Диор, бог Плейн също предлага на изисканите дами да отпиват чай в 5 следобед с потник, непокриващ нищо, приличащ на закребени една за друга безопасни игли. Готова съм да се обзаложа, че няма начин да не ви забележат. Поне черния пантолон е доста дискретен и не се виждат прашки.
plain3
Безмълвна ме оставят и две рокли – едната като че ли направена за черния лебед от „Лебедово езеро“, а другата напълно подходяща за тоалет на поп фолк концерт в „Арена Армеец“.

plain1 plain4

На мъжете пък висшата мода предлага изпокъсан, раздърпан, с дупки потник, наличен само за няколкостотин долара.
plain2moda

 

Според друга модна тенденция е време да изхвърлим ютията на боклука. Вече голяма част от дизайнерите правят всевъзможни шевофе и ръбове, само и само дрехата да изглежда като току-що минала през центрофуга на 900 оборота. Протиположността на Диор, Плейн и компания са развлечените, намачкани и без каквато и да е кройка дрехи, напълно подходящи за пазар в кварталното магазинче. С разликата от няколко стотин гущера. Неслучайно, наскоро тотален хит във Фейсбук беше на колаж на модел от подиума и клошар, с призив: „Открийте разликите“.
moda4

Не мога да остана безразлична и към последните модели на Келвин Клайн, които са нещо средно между прекалено дълга нощница и хитова за 90-те години парцалка, фигурираща в тогавашен клип на Камелия.
moda5

Подобно е положението и при чантите. Те са страст за милиони жени и в последно време ролята им е да бъдат повече аксесоати, отколкото да са в помощ на жената. Последните модели на Шанел, Долче и Габана, например, определено хващат окото и тайничко ме карат да завиждам на моделите. Същевременно обаче заради големината им, стават единствено да събират прах на рафта. Някои са толкова малки, че горките дами не могат и червилото на Диор да си сложат вътре.

moda8

Но сигурно ние, българите, които смятаме ZARA за хубава марка, просто сме прекалено нисши, за да ги разберем тия неща. Липсват ни само няколко милиона и безкрайна доза безвкусие, за да станем висшисти в света на висшата мода.

И за да не оставям читателите с неприятни чувства, предлагам да видят все пак едни от най-красивите неща на Долче и Габана. На хубавото е трудно да устоиш.
dolce-and-gabbana-winter-2016-women-fashion-show-runway-74-zoom Dolce-Gabbana-Ready-to-Wear-FW-2015-MFW-11

Ивет Савова
За Filter Digest
[template id=”5960″]

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Рокерското яке - класиката се завръща пак на мода

Next post

Френски пожарникари позират за най-горещия календар на 2016

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.