На пътя със Smart ebike

Имам една лека неприязън към колите Smart. Винаги са се наместили там където си мисля че има място за паркиране.

От същия немски концерн (Mercedes) идва и Smart Ebike, То не е много по-малъко, от класическото Холандско колело и боядисана в бяло и зелено рамка хваща окото. 26,1 кг, това е най-тежкото колело, което някога съм карал, много по-тежко от любимите ми Ebike на Gocycle, което е “само” 16,1 кг. Това не е проблем, когато се раздвижи, освен ако батерията не падне – в такъв случай ти трябва кърпа да бършеш потта. Ако се наложи обаче да го вдигаш за да го гарираш у вас, си е вече приключение. Таргет са хората които малко ги мързи на педалите, така че без подходящ гараж трябва добре да си помислите.

ebike

Все пак има една добра причина за по-голямата част. За разлика от всеки друг електрически велосипед който съм тествал, този може да се зарежда по пътя, благодарение на някакво технологично вълшебство в задната главина ако смел, силен или достатъчно луд да караш без електричския асистанс. Когато е включено на “режим генератор”, двигателят превръща кинетичната енергия в електрическа, която се връща на батерията. По принцип чевек не си купува Ферари за да го кара едва едва на трета предавка. Ръководствотосъветва да се спести 4 скорост за “изкачване на изключително стръмни наклони “. Такива нямеше в Манчестър където го тествах, но скоростта по нагронището беше направо впечтляваща за това колело. Въпреки това като цяло ебайковете са доста бавни за мояу вкус. Виновен е ЕС, забраната за извивката на банана може и да са глупости, но в Брюксел са въвели ограничение на скоростта на “електровелосипедите” на досадните 25 км/ч. Можете да достигнетее до 35 км/ч, но само със силни крака, попътен вятър и голямо надолнище.

smart ed  Phase III

Има още доста хубави неща – фантастична вградена система за осветление, задвижването е с ремъчна предавка вместо с тромавата омаслена верига, както и дисплей, който изчислява всичко от температурата до средна скорост. Колелото се зареждае много лесно,  стига да имате контакт в гаража си: включвате без да махате акумулатора от колелото. Всъщност най големия минус е наднорменото тегло на байка.

Smart ebike

Цена: 4,500 лева
Двигател: задвижване в задното колело BionX, 4 режима
Предавки: 3
Батерия: Литиево-йонна интегрирана в рамката
Живот на батерията:  до 100 км в лек режим на асистанс
Време за зареждане: 5 часа
Екстри: 22 зъбен ангренажен ремък вместо верига
С две думи: космически слон

FilterDigest READ MORE

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Седем необикновени серийни автомобили

Next post

The Drop-последният филм на Гандолфини

Борис Григоров

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.