Техно

На пътя със Smart ebike

Имам една лека неприязън към колите Smart. Винаги са се наместили там където си мисля че има място за паркиране.

От същия немски концерн (Mercedes) идва и Smart Ebike, То не е много по-малъко, от класическото Холандско колело и боядисана в бяло и зелено рамка хваща окото. 26,1 кг, това е най-тежкото колело, което някога съм карал, много по-тежко от любимите ми Ebike на Gocycle, което е “само” 16,1 кг. Това не е проблем, когато се раздвижи, освен ако батерията не падне – в такъв случай ти трябва кърпа да бършеш потта. Ако се наложи обаче да го вдигаш за да го гарираш у вас, си е вече приключение. Таргет са хората които малко ги мързи на педалите, така че без подходящ гараж трябва добре да си помислите.

ebike

Все пак има една добра причина за по-голямата част. За разлика от всеки друг електрически велосипед който съм тествал, този може да се зарежда по пътя, благодарение на някакво технологично вълшебство в задната главина ако смел, силен или достатъчно луд да караш без електричския асистанс. Когато е включено на “режим генератор”, двигателят превръща кинетичната енергия в електрическа, която се връща на батерията. По принцип чевек не си купува Ферари за да го кара едва едва на трета предавка. Ръководствотосъветва да се спести 4 скорост за “изкачване на изключително стръмни наклони “. Такива нямеше в Манчестър където го тествах, но скоростта по нагронището беше направо впечтляваща за това колело. Въпреки това като цяло ебайковете са доста бавни за мояу вкус. Виновен е ЕС, забраната за извивката на банана може и да са глупости, но в Брюксел са въвели ограничение на скоростта на “електровелосипедите” на досадните 25 км/ч. Можете да достигнетее до 35 км/ч, но само със силни крака, попътен вятър и голямо надолнище.

smart ed  Phase III

Има още доста хубави неща – фантастична вградена система за осветление, задвижването е с ремъчна предавка вместо с тромавата омаслена верига, както и дисплей, който изчислява всичко от температурата до средна скорост. Колелото се зареждае много лесно,  стига да имате контакт в гаража си: включвате без да махате акумулатора от колелото. Всъщност най големия минус е наднорменото тегло на байка.

Smart ebike

Цена: 4,500 лева
Двигател: задвижване в задното колело BionX, 4 режима
Предавки: 3
Батерия: Литиево-йонна интегрирана в рамката
Живот на батерията:  до 100 км в лек режим на асистанс
Време за зареждане: 5 часа
Екстри: 22 зъбен ангренажен ремък вместо верига
С две думи: космически слон

FilterDigest READ MORE

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Седем необикновени серийни автомобили

Next post

The Drop-последният филм на Гандолфини

Борис Григоров

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.