FILTERKarussellПодводен свят

Най-добрите подводни снимки за 2016

Макар на сушата годината да не беше толкова добра, под водата животът процъфтява. Най-престижното състезание за подводна фотография съвсем скоро анонсира победителите в различните категории и показа наистина страхотни снимки.

Ocean Art Photography competition се провежда вече шеста поредна година и след всяко издание участниците намират нови начини, за да заснемат извънземната красота на подводния живот. През 2016 година има 95 участници от над 60 страни в категории, обхващащи науката и технологията на фотоапарат (широкоъгълни снимки, DSLR, супер макро и т.н.), без да броим концептуалната снимка на човек, поправящ двигател на БМВ в басейн.

По-надолу сме избрали няколко от портретите на подводния живот, които ни грабнаха през 2016. Можете да посетите сайта на състезанието, където ще намерите всички победители.

Щуките са като цяло срамежливи пред камерата, но тази май няма нищо против да я снимат под покрива на водни лилии в езеро в южна Швеция. “Светът на щуката”, заснета от Tobias Dahlin с Nikon D7100 и Nikon 10.5mm “рибешко око” обектив. Снимката спечели първа награда в категорията “Студена вода”.

 

 

Две жаби дзен и няколкостотин попови лъжички. Жабите в любовна игра са уловени от Gino Symus с Canon 7D и Sigma 17-70mm обектив. Второ място в категорията “Поведение на подводния живот”.

 

Португалската галера медуза (Physalia physalis) не е за хора със слаби сърца, пипалата ѝ са почти толкова токсични, колкото отровата на кобра. Без да се колебае мешестото животно поглъща вздушен мехур в Понта Bay, Мозамбик. “Хищник и плячка” е заснет от Jenny Stomvoll с помощта на Sony NEX5 и Sony 18-55mm обектив. Тя печели първо място в категорията “Поведение за безогледални фотоапарати”.

 

Ако ти трябва доказателство, че Покемон наистина живее сред нас, просто вижте дълбоководните морски охлюви, които изглежда са вдъхновили поне някои от фантастичните същества на Nintendo. “Чифтосването на Pikachu” е заснет от Dennis Corpuz с помощта на Nikon D7000 и Nikon 105т мм обектив. Снимката печели четвърто място в категорията “Голохрили охлюви”.

 

В “Огледалце, огледалце” зелена костенурка и човек си казват “здрасти” в едно шнорхелно приключение на Големия бариерен риф. Снимката е направена от Troy Maybe с Nikon D200 и печели трето място в широкоъгълната категория.

 

 

Сепията разперва за части от секундата пипалата си, преди бързо да изчезне в мрака. “Невероятната сепия”, заснет от Dennis Corpuz помощта на Nikon D7000 и Nikkor 105 мм макро обектив, зае първо място в Macro категория.

 

 

Два наполеона си разделят нещо желирано и вкусно край бреговете на Тенерифе, Испания. Фотографията е заснета от Joaquin Gutierrez с Canon 5D Mark III и Canon 8-15mm обектив. Първо място в портретната категория.

 

 

В “Синьото Ласо” в Тихия океан, португалската медузата показва токсичните си пипала в електрическо синьо. Снимката, заснет от Мати Смит с помощта на Nikon D810, първо място в категорията широкоъгълна фотография.

 

Ева, местната костенурка край бреговете на Северен Куинсланд, обича да позира пред камерата дори когато се опитва да грабне парче калмар за закуска. “Хванах те” е заснета от Christian Miller, фотограф и директор на рехабилитационен център за костенурки с апарат Nikon D800 и Tokina 10-17mm обектив. Първо място в категорията концептуална фотография в басейн.

 

Добре дошли в гората, която се намира в двусантиметровото тяло на Polycarpa aurata. Заснета е с Olympus c5050Z от Lawrence Alex Wu и печели първо място в категорията Макро за компактни фотоапарати.

 

Сърцераздирателна снимка на няколко мъжки риби Червен ирладски лорд, които пазят потомството си в пролива Нутка в Британска Колумбия. “Под моето крило” е заснета от Chad Tamis и печели първо място в категорията супер макро.

 

Рояк кубомедузи образуват страховит стълб от пипала, което може да бъде някакъв вид ритуал за чифтосване край бреговете на Кейптаун, Южна Африка. “Торнадо пипала” е заснет от Geo Клоете помощта на Nikon D300 и Tokina 10-17mm обектив. Той спечели първо място в категорията поведение на морския живот.

 

Sabella spallanzani, морският червей, който живее в топлите води на Средиземно море край бреговете на Италия, завъртян така, че прилича на извънземна фотография. “Танцът на червея”, заснета от Lorenzo Terranea с Nikon D7200 и Nikkor 105mm макро обектив взима четвърто място в категорията Макро.

 

 

 

Filter Digest
по материали от gizmodo.com

[template id=”5751″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Сейнт Джон в Червено море - едно от най-красивите места за дайвинг

Next post

Защитниците на небето в две световни войни

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.