KarussellПодводен свят

Как да се грижим за мокрия си костюм

 

DSCF9159
Ако искате вашият мокър костюм да ви служи по-дълго  време – грижата за него е това, което ви трябва.

Разликата между мокър костюм, който изкарва един сезон и такъв, който издържа 6 години, зависи от това колко често го ползваш, но и от това как се грижиш за него, като ускоряваш или забавяш неговото износване. По-долу ще ви дадем 13 съвета, за това как да се грижите за вашия мокър костюм.

1. Неопрена и горещата вода не са приятели.

Неопрена губи часто от гъвкавостта си, когато се потопи в гореща вода, така че го измийте със студена или хладка вода.

2. Слънцето и UV лъчите състаряват костюма.

Слънцето и ултравиолетовите лъчи карат неопрена да се състарява много по-бързо. Така че, ако трябва да го сушите, не го простирайте на слънце. Неопрена ще стане по-твърд и ще загуби от гъвкавостта си.

3. Не слагайте неопрена в горещия багажник на колата.

Ако колата ви е стояла паркирана на слънце през някой горещ ден, да сложите екипировката в багажника не е никак добра идея. Това като цяло ще накара бактериите бурно да се развиват, докарвайки неприятна миризма.
wetsuits-59112_1280

4. Обърнете костюма да съхне от вътрешната страна.

За да изсушите мокрия си костюм, най-добре е да го обърнете от вътрешната страна преди да го закачите. Така ще запазите гъвкавостта от външната страна. Също и ако костюма не е съвсем изсъхнал, все пак ще го носите от по-сухата страна.

5. Съхранение

Внимателно съхранявайте вашия мокър костюм  на равна повърхност или на широка закачалка за палта в гардероба.

6. Бързо почистете и изсушете костюма си

След гмуркане, не слагайте директно вашия неопрен в сака, където ще се вмирише, ще бъде пълен с пясък и разхвърлян. Почистете го набързо и го изсушете преди да го приберете. По този начин вие удължавате значително неговия живот.

7. Избягвайте “мърлявото обличане”

Ако правите гмуркане от брега на някой плаж, дръжте костюма нагоре и далеч от пясъка или калта – не е никак приятно да облечеш костюм, пълен с пясък. Когато го събличате, по-добре застанете на павирано място или скала, върху вашия дайвинг сак, трева или каквото и да е друго, отколкото по средета на пясъка.

8. Мокрите костюми не са за перални машини

Неопреновите мокри костюми трябва да се перат внимателно и да не се слагат в перални и сушилни. Изперете на ръка и изсушете костюма на открито.

9. Мога ли да гладя костюма си… За бога, НЕ!

Със сигурност не е никак разумно да гладите костюма си. Първо вижте гумата около циповете и колената. Също интензивната топлина ще направи неопрена много твърд и нееластичен.

10. Белината е неприложима

Силните перилни детергенти като белината са твърде груби за неопрена (да не споменаваме и избелването и избледняването на цветовете). Има много по-меки и щадящи почистващи препарати като “Sink the Stink” и “Trident Wetsuit Cleaner”, които вероятно се продават в магазина, от който сте купили неопрена. Всъщност обикновен препарат за чинии ще свърши чудесна работа (продължете да четете, за да разберете как да се отървете от неприятната миризма сами).

11. Защо мокрият ми костюм мирише?

Мокрият костюм може да мирише, ако е престоял в сака мокър и не е бил изплакнат. Миризмата идва от бактерии, които се хранят с нормалната пот на тялото, а влагата спомага за бързото им развитие. Също ако уринирате в костюма (както знаем всички водолази го правят), урината може да остави неприятна миризма.

12. Как да се отървем от неприятната миризма на костюма?

Както споменах, има специални препарати за неопрен, които ще ви избавят от тези ухания, но аз лично съм намерил лесен и много по-икономичен начин, за да премахна миризмата от костюма. Ето моята домашна рецепта:

  • 1во: Напълнете 1/4 от ваната с чиста, хладка (не гореща!) вода.
  • 2ро: Добавете няколко лъжици веро (препарат за чинии), което да направи водата с пяна и да се накисне добре.
    Бележка: Някои хора слагат прах за пране, но дори и обикновеният прах е твърде груб за неопрена и труден за изплакване. Единствено може да помислите за Woolite (Perwoll)
  • 3то:. Изперете вашия костюм във ваната с веро и детергента ще измие телесните мазнини и миризми. В допълнение ще измие и бактериите, които причиняват миризмата на първо място.
  • 4то: Изплакнете костюма в чиста вода, за да премахнете напълно препарата. Закачете костюма на чист въздух, далеч от пряка слънчева светлина.
  • 5то: Повтаряйте процеса на няколко седмици, за да поддържате костюма си без никакви миризми.

Filter Digest
по материали от Scuba Diver Life
[template id=”5751″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Вижте тези няколко телевизора, които никога не бихте си купили

Next post

Основи на гмуркането: Естествена ориентация под водата

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.