FILTERKarussellПодводен свят

Каква е вашата консумация на въздух?

Честа тема за разговор между водолазите е консумацията на въздух. Разходете се из водолазните лодки и често ще чуете хората да дискутират консумацията за всеки дайв, както и често задавания въпрос между нови “бъдита”- “С колко въздух излезе?”
Темата е актуална, защото за много хора консумацията на въздух определя времето за гмуркане. На относително малки дълбочини, ефикасния разход на въздух определя повече края на гмуркането, отколкото насищането с азот. И с модерните компютри за гмуркане, опцията за удължаването на дънното време, постепенно придвижвайки се на по-малки дълбочини е начин гмуркането да приключи поради привършването на въздуха в бутилката.

16479548-a-stack-of-nitrox-scuba-air-tanks-stock-photo

Следене на въздуха

Да си следите консумацията на въздух е чудесен начин да наблюдавате прогреса в “разтягането” на вашата бутилка със сгъстен въздух. Нормално, колкото по-често се гмуркаме, толкова по-опитни и спокойни ставаме   под водата,  намалявайки по този начин консумацията на въздух. Следенето на разхода на въздух ни помага много в планирането на гмурканията, особено в максималното  време под вода. Всяко гмуркане трябва да се планира, според очакваната консумация на водолаза който изразходва най-много въздух ( с някакъв буфер за сигурност, разбира се).

dscf9159

Въздухът на дълбоко

Но да се следи консумацията на въздух не е толкова просто, колкото просто е да погледнеш манометъра си, след като изплуваш. Да, това ще ти покажe консумацията за това гмуркане, но освен ако не се гмуркаш на една и съща дълбочина, ще е трудно да сравниш консумацията на едно гмуркане с друго. Причината е налягането в дълбочина. Налягането и обема са взаимно свързани, където с нарастването на налягането, намалява обема на въздуха. От началното ви обучение за водолаз, ще си спомните, че ако вкарате затворен отгоре съд на 10 метра, налягането ще се увеличи със 100 процента от 1 на 2 бара, а обема на въздуха в съда ще намалее наполовина с 50 процента. Това означава, че глътка въздух на дълбочина от 10 метра ще консумира много повече въздух от вашата бутилка, от колкото на повърхността и колкото по-надълбоко отивате, толкова по бързо ще изразходвате своя въздух.

Разход на въздух на повърхността – Surface Air Consumption Rate (SAC)

За да сравним гмуркания на различна дълбочина, трябва да отчетем дълбочината на гмуркането, като изчислим разхода на въздух на повърхността  (SAC). Да се направи това е малко сложно, но има достатъчно онлайн калкулатори като тозиНо ако трябва да изчислите вашата консумация SAC където няма достъп до интернет, следната формула може да ви помогне да го направите ръчно. Можете да изчислите за целия дайв или само за част от него, просто трябва да знаете времето, дълбочината и консумацията само за тази част от гмуркането.
Първо вземете общото количество което сте консумирали по време на дайва и го разделете на общия брой минути, за да намерите консумацията на минута.
След това, умножете по налягането на дълбочината на която сте били (за гмуркане на различни дълбочини използвайте средната стойност на компютъра, ако има такава функция). За 20 метра съответно ще бъде 3 атмосфери. Накрая разделете консумирания въздух на абсолютното налягане за да намерите консумацията на минута, определена от дълбочината.

Консумиран въздух / времето в минути / тоталното налягане в дълбочина = SAC в минута        

 

Например ако сте направили дайв на 10 метра за 20 минути и сте издишали 80 бара, значи по формулата

80 бара / 20 мин /2 атм = 2 бара в минута.

 

Да отидем по-далеч: RMV

основния проблем със SAC  е че зависи от обема на бутилката. 2 бара например са различни по отношение на бутилката: по-голяма бутилка означава че има повече въздух в тия 2 бара. поради тази причина, много водолази започнаха да използват Respiratory Minute Volume (RMV) дихателен минутен обем. Тук основната разлика е, че тази стойност не зависи от размера на водолазната бутилка. За да приравните вашата SAC към RMV, трябва да добавите конвертиращ коефициент на бутилката.

 

Умножете вашият SAC по обема на вашата бутилка в литри.

Използване на SAC/RMV

RMV е сравним за гмуркания на различна дълбочина и различно времетраене, защото е определено по време и налягане. Така е по-лесно да се следи и сравнява вашия прогрес във времето.
Също ако трябва да планирате гмуркане на определена дълбочина, може просто да вземете вашия SAC и до го умножите по налягането на новата дълбочина. Например ако например водолаза от примера иска да направи гмуркане на 30 метра, трябва да умножи 2 бара по 4 атмосфери (налягането на 30 метра) за да намерят консумацията на тази дълбочина 8 бара в минута.
По този начин може да се планира дайва, като се пресметне колко голяма бутилка ще бъде необходима.

А каква е вашата консумация на въздух?

Filter Digest
по материали от Scuba Diver Life

[template id=”5751″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

10-те най-известни картини на Анди Уорхол

Next post

Арката в Дахаб - само с маска

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.