KarussellПодводен свят

Изгубени в превода: Scuba екипировката и разликите в някои страни

scuba-gear-1

Част от обаянието на пътуването е срещата с различни култури –  от опитването на чуждата кухня, изучаването на непознат език – до впечатляващи местни традиции. Страхотно е, че можете да видите и сращнете непознатото, но когато става дума за скуба – непознатото може да бъде объркващо. Ако сте пътували в чужбина за да се гмуркате, може би сте усетили съществени различия между страните, когато стане дума за екипировка. Ще се опитаме да обясним тези различия, така че да разбирате езика на скуба дайвинга, независимо къде ще отидете.
steel-aluminum-tank

Алуминиеви или стоманени бутилки

На някои места (като Великобритания и ЮАР), бутилките за въздух са направени от стомана. На други места (като Югоизточна Азия и Централна Америка), дайвинг центровете най-често разполагат с алуминиеви. Въпреки че, двата вида може да изглеждат идентичини, използването на едната или другата може коренно да променят преживяването под водата, затова е добре да знаете какво ще ви дадат при наемането. Най-важната разлика между алуминиевата и стоманената бутилка е начина по който тя променя плаваемостта ви. И двата типа стават по леки, когато издишате въздуха от тях. Въпреки това, стоманената бутилка има отрицателна плаваемост когато е пълна и когато се изпразни накаря на гмуркането е пак с негативна плаваемост, леко намалена. При алуминиевата започвате с отрицателна плаваемост която става положителна при изразходване на въздуха в края на дайва. Ако сте свикнали да се гмуркате с алуминиеви бутилки, вие знаете как да прецените тежестите си, така че да компенсират добавената положителна плаваемост в края на гмуркането. Ако пък сте свикнали със стоманените, тогава ще трябва да носите повече олово, за да предотвратите олекването в края и необходимия “сейфти стоп”.

Въпреки, че другите различия между алуминиевите и стоманените бутилки едва ли биха имали значание ако ги наемате само веднъж, но не е зле да знаете малко повече за екипровката си. Алуминиевите бутилки типично са по-големи и тежки отколкото стоманените, зарди конструкцията им от по-дебели стени. Алуминият е по-мек от стоманата и за това е необходимо  стените да са по-дебели за да издържат съответното налягане. Понеже алуминият е доста мек, стените се драскат и нараняват по-лесно и съответно не са толкова издръжливи като стоманените. Стоманените обаче са податливи на ръжда и съответно, доста по-верятно да бъдат повредени от непрекъснатото използване в солена вода, ако не бъдат старателно измити след всяко гмуркане. Стоманата е по-скъпа и за това много центрове предпочитат алуминиевите, особено в по-бедните тропически страни, където не е необходима издръжливостта на стоманата.

За да определите дали вашата бутилка е стоманена или алуминиева, потърсете маркировката в горната част. Стоманените обикновено са маркирани с “АА”, докато алуминиевите с “AL”. Алуминиевите бутилки като цяло са плоскодънни, докато стоманените са заоблени и  стоят върху “ботуш” от пластамаса, за да ги държи прави.

yoke-valve-vs-din-valve-2612

Yoke или DIN

Йок или ДИН конфигурациите се отнасят до това как първата степен на регулатора ви се прикрепя към бутилката. DIN регулаторите се завинтнват директно за крана, като О-ринга който уплътнява е част от вашия регулатор. Йок регулаторите (камбана) се свързват с крана на бутилката като го обгръщат и затягат със съответен винт, а О-ринга е част от бутилката. DIN регулаторите се използват в центровете за техническо гмуркане и някои части на Европа, докато Йок най-често се използват при гмуркането за развлечение в Северна Америка и тропиците. Смята се, че DIN системата предлага повече сигурност в закачането и възможност да издържа на по-високо налягане, но често ще срещнете ЙОК когато се гмуркате в чужбина за удоволствие.

Ако наемате екипировка, дайвинг центъра най-вероятно предлага и единия и другия вариант. Ако това което са ви дали е непознато за вас, потърсете помощ от центъра или дайв мастъра, когато сглобявате екипировката за първи път. Която и от двете системи да сглобявате, трябва да се убедите, че О-ринга е в добро състяние, за да създаде достатъчно уплътнение. Ако пътувате със собствен регулатор, но наемате бутилки, може да се случи че вашата конфигурация не съвпада с това което може да се наеме. Ако използвате Din регулатор и попаднете на място където крановете на бутилките са от камбанен тип, можете да си купите адаптор ,който се завинтва на вашият DIN регулатор и го превръща в ЙОК или просто да носите със себе си комплект шестограми и да развиете винта с О-ринга от ЙОК крана на бутилката,което автоматично ще я превърне в DIN. Валидно е и обратното, ако използвате ЙОК система и попаднете на място където разполагат само с ДИН , можете да носите винт с О-ринг който просто да навиете в ЙОК крана.

 

wika-pressure-gauge-711125205000-web-1 X28.039.302

Различните мерни единици

Различните мерни единици често могат да предизвикат объркване когато пътувате в чужбина. Това може да  бъде температурата на въздуха или водата(целзий,фаренхайт или келвин) или пък разстоянията ще трябва да се превръщат от  мили  в километри или обратно. Същите разлики се срещат и в гмуркането по света. Основните различия, които са важни за нас са в измерването на теглото и в измерването на налягането на газовете. Теглото в някои страни като Щатите и Англия например се измерва по Имперската система във футове/либри, докато в Австралия и много европейски страни включително и България се използва метричната, в килограми. Това може да ви създаде объркване когато подбирате тежестите си, уверете се че дайв-мастера ви е разбрал правилно че искате два килограма, а не два фунта, защото ще получите един а не два килограма. Хубаво е да се научите да превръщате мерните единици една в друга или да носите таблица или приложение на телефона си. Същото е и с налягането на въздуха, то може да се измерва в барове или PSI и ако сте свикнали манометъра на пълната ви бутилка да показва 200, обърнато в PSI ще показва 3000. Бар и PSI са просто два алтернативни начина  за измерване на налягането. Бар се отнася до налягането на морското равнище докато ПСИ(pound per squere inch) представлява силата която упражнява теглото в паунди върху 1 квадратен инч. Не е толкова важно да можеш да конвертираш баровете в ПСИ или обратно, а да разбираш в каква мерна единица са и колко въздух ти е останал.
Ако се чувствате объркани в някои неща от екипировката когато пътувате, не се срамувайте да поискате разяснения. Много важно е да се чувствате уверен и спокоен с екипировката под вода – най-вече вашето удоволствие и безопасност зависят от това.

Filter Digest
по материали от Scuba Diver Life
[template id=”5751″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Корабът Бисмарк - гордостта на Кригсмарине

Next post

Драматичните очи в портретната фотография

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.