Кино

Игра на кодове – един завладяващ и трогателен трилър

MV5BNDkwNTEyMzkzNl5BMl5BanBnXkFtZTgwNTAwNzk3MjE@._V1__SX1859_SY854_

“Внимавате ли?” – с тези думи героят на Бенедикт Къмбърбач – Алън Тюринг дава началото на този иннтригуващ и трогателно носталгичен трилър от норвежкия режисьор Мортен Тилдъм Разбиването на немския код за комуникации по време на Втората световна война, гарниран допълнително с интриги и отрова , типично по британски, филмът е съвсем различен от “Headhunters” където героят е ловец на глави и същевременно крадец и почитател на изкуството.
Помилван посмърнто едва миналата година заради присъдата за хомосексуалност наричана “грубо неприличие”, математикът и пионер в създаването на изкуствен интелект е унижен и подложен на химическа катрация за да не лежи в затвора- През 1954 година умира от отровна ябълка. През 2009 година, след обществена кампания, министър-председателят Гордън Браун се извинява официално за отношението на държавата към Тюринг.

MV5BMTc2NzcxNTAzNV5BMl5BanBnXkFtZTgwMzU3Njc0MjE@._V1__SX1859_SY854_

Въпреки това филма не е трагедия, а по-скоро поклон пред изключителното постижение на Тюринг, популизирайки тези малко познати факти от историята и представяяйки го за героичен аутсайдер. Някак като мантра звучат думите на сценариста Греъм Муур – Понякога хората, за които никой не си представя нещо, правят това, което никой не може да си представи.
Неохотно вербуван от Командир Алистър Денистън (смразяващо изигран от Чарлс Данс) да се присъедини към най-добрите умове на страната в Блечли парк през 1939 г., съответно неразбираемата “странна птица” Къмбърбач спечелва доверието на Чърчил, осигурявайки финансиране за изграждането на прото-компютър (или “Bombe “), за да се справи ежедневната промяна на Enigma кода на германците.

MV5BMTM5NDY5MzMwMV5BMl5BanBnXkFtZTgwMTcxNjU4MDE@._V1__SX1859_SY854_

Междувременно, смелата математика от Кембридж Джоан Кларк (Кийра Найтли) използвайки уменията и за  решаване на кръстословици си спечелива място в отбора на Тюринг и (необичайно) в своите чувства. Тъй като колелата на своето машинно създание се въртят и тракат, Тюринг безсилно се бори да декодира сигналите на човешкото взаимодействие, тайната на неговата сексуалност и призракът на един изгубен приятел от детинство се превръща в духа на машината.

MV5BNjQzMDU2NDUyOF5BMl5BanBnXkFtZTgwOTgyNjE0MzE@._V1__SX1859_SY854_

 

Разширявайки  структурата на пиесата “Разбиване на кода” от  Хю Уайтмор (адаптиран от Би Би Си през 1996 г., с Дерек Джакоби в главната роля на Тюринг),  сценария на Греъм Мур прескача между три различни периода: ученическите години на Тюринг, където той казва, на своя приятел Кристофър, че хората са като криптографски пъзели; времето си в Блечли парк, с напрегнати приключения и отпразнувайки  “Хижа 8”; и след края на 1952 провала в дома на Тюринг в Мачестър, който алармира полицията за неговата хомосексуалност, с ужасяващи последици.

https://www.youtube.com/watch?v=S5CjKEFb-sM#t=58

 

FilterDigest

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Потъването на Созопол

Next post

Жълта треска - братята Ринг тунинговат класическата De Tomaso Pantera

Борис Григоров

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.