KarussellПодводен свят

“За” и “Против” закупуването на собствена водолазна екипировка

Купуването на своя собствена екипировка е доста голяма крачка за повечето водолази, които в някакъв момент трябва да решат дали си струва инвeстицията. За много хора листа със “за” и “против” е прекалено объркан и труден за разбиране. Дайвинг центровете, сертифициращите организации, както и магазините продаващи екипировка, често преувеличават ролята да имате своя собствена екипировка и е трудно да определите, колко от това което ви казват наистина ще подобри вашето преживяване под водата или е повече търговия.
В тази статия  ще се опитам да изследвам плюсовете и минусите от безпристрастна перспектива, така че тези, които мислят за закупуване на първата си маска, BCD или регулатор  да могат да вземат по-лесно своето решение.

DCIM100GOPRO


Цена

Водолазите които смятат да си поръчат екипировка трябва да си зададат няколко въпроса, първият от които е колко често ще се гмуркат и дали това ще е у дома или ще се наложи да  летят със самолет. Пълен комплект с екипировка може да струва скъпо и вероятно да не си струва инвестицията за някой който ще се гмурка 1-2 пъти в годината. Тези които се гмуркат често, стойността на екипировката им може да се сравни с натрупаните разходи за наем на такава. Когато става дума за водолазна екипировка, можете лесно да похарчите безумни пари, но е възможно да си купите и основен набор от надеждна, напълно функционална екипировка на прилична цена. Това включва маска, шнорхел, плавници, неопрен, регулатор и BCD, и цената за комплект среден ценови клас би трябвало да струва около 1500-2500 лева без компютъра. Ако я поддържате нормално, скуба екипировката може да изкара доста години. Така че ако дневният наем е между 40 и 100 лв, в зависимост от локацията, често гмуркащите се могат да компенсират поръчката на екипировка. Допълнително, стойността може да бъде разпределлена по-равномерно във времето и вместо да купите всичко наведнъж да започнете с маска, неопрен и плавници да речем и да поработите за останалите BCD, регулатор и компютър.
Друг разход от това да си имаш собствена екипировка идва от това да се гмуркаш в чужбина. Въпреки че позволените килограми за дългите и презокенаски полети са малко по-щедри, лимита е около 25 кг в зависимост от авиокомпанията. Нормалният комплект екипировка би “изял” повечето от тези килограми и може да накара пътника да плаща допълнително за свръхбагаж. Има разни хитринки като да опаковате по-тежките неща като регулатора в ръчния багаж или да изберете авиокомпания която предлага допълнителни колограми за спортна екипировка, но въпреки това понякога допълнителните разходи не могат да се избегнат. Водолазите които пътуват повече, трябва да преценят дали допълнителните разходи или заплащането на наем за непозната чужда екипировка е по-малкото зло за тях самите. Някои производители на скуба екипировка предлагат олекотени варианти предназначени за пътуване, които значително намалят теглото на комплекта. Тези които ще се насочат към тези модели трябва да имат предвид, че в повечето случаи са направени за гмуркане в тропически климат и може да не са подходящи за по-суровите условия на студени и не толкова спокойни морета.

scuba-diver

Безопасност и комфорт
Въпреки, че финансовият аспект при закупуването на екипировката е най-голямата грижа на много водолази,трябва да бъдат отчетени и други също толкова важни фактори  като: собственото ви удобство, безопасността, здравето и хигиената. Две от най-големите преимущества на собствената екипировка са че тя ти е по мярка и че я познаваш добре. Купувайки си екипировка, знаете че това е вашият размер и  как тя работи. Често, тези на които се налага да наемат екипировка трябва до сложат костюм или друга екипировка, която не им е по мярка и това сериозно да развали удоволствието и комфорта при гмуркането. Маска която не е точния размер може да пропуска вода, костюмът ако е голям може да доведе до бърза загуба на топлина или пък тесния да ни стяга и задушава. BCD-то ако е твърде малко, може да не му достига плаваемост която да ни държи на повърхността. В някои случаи, тези проблеми могат не само да ни развалят комфорта, но могат да изложат на опасност водолаза, ако например по някакъв начин е ограничено движението му и той не може да изпълни  ефективно уменията под вода. Непознатата водолазна екипировка също може да създаде повод за опасна ситуация поради съществените различия в стила и марката им. Да знаете къде точно се намират изпускателните клапани на BCD-то, или как бързо да се отървем от интегрираните тежести може да предотврати ситуация, вместо да я усложни.
Когато притежавате собствена екипировка и сте свикнали с нея, боравенето в различни стрес ситуации става рационално, като втора природа. Също така, екипировката която ви пасва добре ви дава максимален комфорт и възможности, като ви позволява да се фокусирате върху други дейности като фотография или да разглеждате морските обитатели, вместо непрекъснато да намествате нещо по нея. Когато използвате ваша екипировка ще усетите спокойствието и по-голямата безопасност а е  това е нещото което е много важно за всеки. Когато наемаме от някой дайвинг център в чужбина, нямаме представа как е поддържана тази екипировка, дали е сервизирана скоро, кой я е ползвал и дали изобщо имат вашия размер. Всички тези неясноти се елиминират, когато си имате своя, което ви дава самоувереност в среда в която вашата безопасност зависи от това. Допълнително в този спорт където водолазите рутинно плюят в маските, уринират в неопрените и кашлят в регулаторите,  единствения човек който   ще го прави сте вие а това е въпрос на лична хигиена.
SD_Combat_pair_front

Разбира се да притежавате екипировка включва известна дейност, която при наемането не правите. Вместо да изплувате от морето и да оставите някой да изплакне, разкачи и подреди екипировката, вие ще сте отговорни за тази ежедневна грижа, както и за дългосрочната и поддръжка. Ще трябва да я измивате прилежно със сладка вода след всяко гмуркане, да я събирате и подреждате както и съхранявате по начин който ще увеличи срока и на годност. Вашият регулатор и BCD се нуждаят да бъдат сервизирани всяка година а бутилките да минават периодично водна проба. Компютъра ще се нуждае от смяна на батериите или преглед при техник. Всички тези инспекции или сервиз струват пари, както и ремонти ако се наложат след някаква повреда. Ще трябва и да намерите подходящо място у вас да съхранявате екипировката, което си е вид ангажимент. Въпреки това, много водолази намират времето, парите и усилията които влагат в поддръжката на своята екипировка за много приятни и удовлетворяващи, както и силен стимул да се гмуркат, което изстисква максимума от тяхната инвестиция.

За съжаление, само вие може да решите дали отговорностите и разходите от закупуване на лична скуба екипировка си струват. Това което тя ви дава е вашето спокойствие, по-голямата безопасност и комфорт.


 

6b5cc649d1be1a834ad303a7c0c19e9eот Джесика Макдоналд
Родена съм в Англия, научих се да се гмуркам за да видя белите акули и пещерите на Гваделупа в Мексико през 2008. От първата ми среща с акула насетне съм пленена от подводния свят и по-специално от опазването на акултие като вид. Докато учех в Лондон, работех в лондонския аквариум, преди да отида в Мозамбик за да изучавам белите акули край Тофо. Завърших моя PADI инструкторски крус в Южна Африка и след това преподавах и водех групи на Aliwal Shoal, където стартирахме проект за изучаване на тигровите акули за организацията Shark Angels. След 7 месечно пътуване и обучение в Югоизточна азия, се връщам в Африка за да изследвам невероятните места за гмуркане край Танзания.

Filter Digest
по материали от Scuba Diver LIfe
[template id=”5751″]

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Аве, Цезаре! на Братя Коен

Next post

Венеция с FUJI X-PRO2 – част 1: рано сутрин

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

1 Comment

  1. 18/03/2016 at 17:48

    По-добре със своя екипировка. Твърде важно е, за да разчитам на нещо чуждо и съмнително.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.