FILTERKarussell

Загадката на Нефертити – близо ли сме до разбулването й?

2704

Една от най-загадъчните и влиятелни жени в древен Египет, Нефертити, е била царица редом до фараона Ехнатон 1353-1336 пр.н.е. Снимка: Руджеро Вани / Corbis

Миналата седмица египетският министър на антиките обяви, че за първи път гробницата на Тутанкамон ще бъде сканирана с инфрачервени лъчи, които биха могли да разкрият тайна стая зад една от стените. Така, надеждите на специалистите да открият криптата на царица Нефертити, се увеличават. Гробницата на Тутанкамон е открита през 1922 г. в Долината на царете, северно от Луксор – град известен в античността като Тива.

В изявлението си министър Махмуд ал-Дамати разкри, че специалисти от министерството и международен екип от археолози започват ново проучване, използвайки инфрачервена термография, за да картографират температурата на стените в гробницата на Тутанкамон.  Той допълни, че в близко бъдеще, археолозите смятат да се заемат и с по-голям проект, който ще сканира други пирамиди и гробници.

“Първоначалният анализ показва наличие на температурни разлики, в различните части на северната стена в гробницата,”  каза Ал-Дамати и добави, че на екипа ще са нужни повече тестове, за да проверят и потвърдят тези разлики, което ще отнеме около седмица.
01tutdiscovery.ngsversion.1446849000264.adapt.1190.1

Температурните различия по северната стена могат да установят наличието на една или повече скрити стаи. Тяхното наличие или отсъствие ще се установи от въздушните джобове зад изрисуваната стена, на която са изобразени ритуалите, свързани с подготовката за отвъдния живот на Тутанкамон, който умира на 19 години през 1324 преди н.е.

Тутанкамон (Тут-Анх-Амун) става цар на 9 години след смъртта на  Аменхотеп IV, по-известен като Ехнатон – фараонът-еретик.  Това си прозвище Ехнатон получава след като въвежда първата известна на науката монотеистична религия — култа към един-единствен бог Атон!  Според ДНК изследванията, майката на Тутанкамон е и негова леля, което обяснява неговите заболявания, свързани с кръвосмешение.

Къде се намира гробът на Нефертити също остава загадка. През Август 2005 археологът Никълъс Рийвс от Университета в Аризона публикува материал, в който твърди, че гробницата на Тутанкамон има две скрити врати – едната водеща до килер, а втората –  до саркофага на Нефертити.

2E347A1500000578-3308292-image-a-9_1446908762357

Рийвс пише, че малката, но богата погребална камера на Тутанкамон прилича на преддверие към някакъв по-голям комплекс, а не стая, съответстваща на фараонско погребение. Според специалистите, неочакваната смърт на младия владетел, е била причина той да бъде погребан набързо във вече заета гробница, където достъпите към другите части са били преградени и изрисувани.

4928

Златният саркфаг на Тутанкамон, на снимката, в неговата гробница в Долината на царете, близо до Луксор, южно от Кайро. Снимка: Халед Десуки / AFP / Getty Images

Според Никълъс Рийвс стенописите подсказват за гробницата на Нефертити, тъй като на някои места лицето на Тутанкамон е изрисувано с  “вдлъбнатато чело и нос, както и леко закръглената брадичка” – характерни детайли, който се появяват в нейните портрети. В публикацията си Рийвс пише, че според него, 80% от погребалните накити в гробницата на Тутанкамон, са правени за някой друг.

Нефертити умира 7 години преди  Тутанкамон. Нейното доказано влияние върху управлението на Египет, оставя огромен отпечатък в египетската история. Тя подпомага съпруга си в преобразяването на държавата, за което свидетелстват многобройни нейни скулптури и произведения на изкуството. Голяма част от специалистите са на мнение, че именно Нефертити е управлявала Египет след смъртта на съпруга си. Според Рийвс именно тя се възкачва на фараонския престол и взима властта в ръцете си като наследник на Аменхотеп IV, под името Сменкхара – загадъчният фараон, управлявал Египет за кратко.

Археолозите все още не могат да установят погребалното място на Нефертити, като някои от специалистите са на мнение, че мумията може би е намерена, но остава неидентифицирана поради липса на ДНК анализи или други съществени доказателства.

През септември, министър Махмуд ал-Дамати заяви, че според предварителните доклади на проучването, свързани с гробницата на Тутанкамон, е възможно да има друга такава в непосредствена близост.

“Сигурен съм на 70%, че ще открием нещо,” казва той, но добавя, че гробницата би могла да принадлежи на Кия – една от останалите съпруги на Аменхотеп IV.

Някои от археолозите са по- скептични и отбелязват, че ако съществуват други стаи, те могат да са празни, или да съдържат само вещи, които според древните египетски погребални ритуали, са предназначени за задгробния живот на фараона.

“Ако бъда честен, чувствам се като вцепенен. Това е моето ежедневие и част от живота ми повече от година,” казва пред National Geographic Рийвс, който от години твърди, че останките на Нефертити са погребани някъде в Долината на царете.

 

Filter Digest
по материали от TheGuardian

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Чувствени акварели от Стив Ханкс

Next post

Сексапил - как жените омагьосват другия пол

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.