KarussellТехноФотография

Единственият кораб направен от самолет

 

Plane_Boat_Cosmic_Muffin_5
Това самолет ли е или кораб? Не! Това е самолетен кораб!

Това странно, но наистина готино изглеждащо корабче, всъщност е направено от корпуса на стар бракуван самолет. От едно великолепно парче от пъзела на авиоинженерната история. Самолетът дал назаем своето тяло на този наистина уникален плавателен съд е Боинг 307 Стратолайнер (Boeing 307 Stratoliner). Гражданска версия на превърналия се още приживе в икона B-17 (същата онази “Летяща Крепост”, за която вече сме писали). В края на 30-те години на миналия век, от В 307 Стратолайнер са произведени само 10 броя. Това е и първият граждански самолет с херметизирана кабина, което му е позволявало да лети високо в атмосферата, преодолявайки лошите метеорологични условия и турболенция.

Когато през  декември 1941 година САЩ се включват във ВСВ,  междуконтиненталните полети, и особено тези над океаните, са били наистина рядък лукс. Участието на САЩ във войната, изисквало от правителството и военните власти да вземат решение относно създаването на четиримоторен пътнически самолет за дълги разстояния, включая 14 броя хидросамолети (самолет с възможност за излитане и кацане на вода) за “Пан Ам” и допълнително 5 броя от Боинг 307 за “Транс Уърлд Еърлайнс (TWA). Именно това форсмажорно обстоятелство, изиграло важна и съществена роля за въвеждането на втория в експлоатация. При преработката на “Летящата Крепост” в пътнически вариант, освен промените по корпуса и конструкцията като цяло, прибавят и допълнителни горивни резервоари, с които да се осигури покриването на големи разстояния. След конверсията, са произведени 10 броя от В 307 в гражданска версия, преди същото това участие във ВСВ да прекрати тяхното сглобяване (за сметка на военно-транспортните машини от същия тип с име C-75).

Транс Уърлд Еърлайнс (TWA) изпълнявали вътрешните полети между Ню Йорк и Лос Анджелис в продължение на 18 месеца, до момента в който армията на САЩ прави поръчка за техните “Стратолайнери” за военни цели. Всички в конфигурация за дълги дистанции и в частност – трансатлантическите полети на различни ВИП-ове или “критични” товари. TWA също преоборудва техните 307-ци за военни цели през януари 1942г., като тяхното Междуконтинентално Подразделение (ICD) в последствие оперира въпросните C-75 след договор с Армейското Транспортно Командване (ATC) до юли 1944. В самото начало, това са били единствените произведени в САЩ търговски машини, способни да прекосят Атлантика с товар (до появата на Дъглас Скаймастър (Douglas C-54 Skymaster) през Ноември 1942.)

 

cosmic-muffin[4]
Boeing 307 Stratoliner

През 1938г, херметизираните самолетни кабини са били истински лукс в авиацията. Това и привлича вниманието на ексцентричния пионер в гражданската авиация Хауърд Хюз, който превръща неговия личен 307 в летящ “мезонет” и дори му дава такова име “The Flying Penthouse.”

Plane_Boat_Cosmic_Muffin_6
The Flying Penthouse

 

Plane_Boat_Cosmic_Muffin_7

По-късно, самолетът сменя своя собственик, а след сериозна повреда от ураган през 1964, въпросният 307 е “заземен” без летателна годност.

 

Plane_Boat_Cosmic_Muffin_5

Кен Лондон, частен пилот, купува завинаги приземения самолет на търг. Спечелва машината само за $62, след което го транспортира до Форт Лодърдейл (Флорида), където решава да създаде нова “легенда” от него, превръщайки го в… Кораб!

Plane_Boat_Cosmic_Muffin_4

След отстраняване на крилата, Кен действително превръща лайнера в моторна яхта. Работата по тази трансформация приключва през 1974г.

Plane_Boat_Cosmic_Muffin_1

Нарича я “Космичекото Кексче” (the “Cosmic Muffin”), а салона запазва  автентичното и историческо VIP-lounge оборудване.

Plane_Boat_Cosmic_Muffin

Реставрацията (до колкото можем да ползваме това определение) е педантична и ужасно сложна, тъй като дори пилотската кабина запазва оригиналните си контролни уреди и оборудване, разбира се, модифицирани за да може самолетът пълноценно да оперира като кораб.

Plane_Boat_Cosmic_Muffin_3

 

Plane_Boat_Cosmic_Muffin_8

Настоящият собственик на “Cosmic Muffin” се казва Дейв Дримър (Dave Drimmer). Към момента, той дори е “отворил” свободен достъп до “кексчето”, като на всеки желаещ да го разгледа – предлага и собствени тениски с щампа….

Явор Парлапански
за Filter Digest
[template id=”6158″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Косатка хвърля тюлен на 30 метра във въздуха

Next post

Няколко прости причини да станете водолаз

Явор Парлапански

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.