KarussellТехноФотография

Единственият кораб направен от самолет

 

Plane_Boat_Cosmic_Muffin_5
Това самолет ли е или кораб? Не! Това е самолетен кораб!

Това странно, но наистина готино изглеждащо корабче, всъщност е направено от корпуса на стар бракуван самолет. От едно великолепно парче от пъзела на авиоинженерната история. Самолетът дал назаем своето тяло на този наистина уникален плавателен съд е Боинг 307 Стратолайнер (Boeing 307 Stratoliner). Гражданска версия на превърналия се още приживе в икона B-17 (същата онази “Летяща Крепост”, за която вече сме писали). В края на 30-те години на миналия век, от В 307 Стратолайнер са произведени само 10 броя. Това е и първият граждански самолет с херметизирана кабина, което му е позволявало да лети високо в атмосферата, преодолявайки лошите метеорологични условия и турболенция.

Когато през  декември 1941 година САЩ се включват във ВСВ,  междуконтиненталните полети, и особено тези над океаните, са били наистина рядък лукс. Участието на САЩ във войната, изисквало от правителството и военните власти да вземат решение относно създаването на четиримоторен пътнически самолет за дълги разстояния, включая 14 броя хидросамолети (самолет с възможност за излитане и кацане на вода) за “Пан Ам” и допълнително 5 броя от Боинг 307 за “Транс Уърлд Еърлайнс (TWA). Именно това форсмажорно обстоятелство, изиграло важна и съществена роля за въвеждането на втория в експлоатация. При преработката на “Летящата Крепост” в пътнически вариант, освен промените по корпуса и конструкцията като цяло, прибавят и допълнителни горивни резервоари, с които да се осигури покриването на големи разстояния. След конверсията, са произведени 10 броя от В 307 в гражданска версия, преди същото това участие във ВСВ да прекрати тяхното сглобяване (за сметка на военно-транспортните машини от същия тип с име C-75).

Транс Уърлд Еърлайнс (TWA) изпълнявали вътрешните полети между Ню Йорк и Лос Анджелис в продължение на 18 месеца, до момента в който армията на САЩ прави поръчка за техните “Стратолайнери” за военни цели. Всички в конфигурация за дълги дистанции и в частност – трансатлантическите полети на различни ВИП-ове или “критични” товари. TWA също преоборудва техните 307-ци за военни цели през януари 1942г., като тяхното Междуконтинентално Подразделение (ICD) в последствие оперира въпросните C-75 след договор с Армейското Транспортно Командване (ATC) до юли 1944. В самото начало, това са били единствените произведени в САЩ търговски машини, способни да прекосят Атлантика с товар (до появата на Дъглас Скаймастър (Douglas C-54 Skymaster) през Ноември 1942.)

 

cosmic-muffin[4]
Boeing 307 Stratoliner

През 1938г, херметизираните самолетни кабини са били истински лукс в авиацията. Това и привлича вниманието на ексцентричния пионер в гражданската авиация Хауърд Хюз, който превръща неговия личен 307 в летящ “мезонет” и дори му дава такова име “The Flying Penthouse.”

Plane_Boat_Cosmic_Muffin_6
The Flying Penthouse

 

Plane_Boat_Cosmic_Muffin_7

По-късно, самолетът сменя своя собственик, а след сериозна повреда от ураган през 1964, въпросният 307 е “заземен” без летателна годност.

 

Plane_Boat_Cosmic_Muffin_5

Кен Лондон, частен пилот, купува завинаги приземения самолет на търг. Спечелва машината само за $62, след което го транспортира до Форт Лодърдейл (Флорида), където решава да създаде нова “легенда” от него, превръщайки го в… Кораб!

Plane_Boat_Cosmic_Muffin_4

След отстраняване на крилата, Кен действително превръща лайнера в моторна яхта. Работата по тази трансформация приключва през 1974г.

Plane_Boat_Cosmic_Muffin_1

Нарича я “Космичекото Кексче” (the “Cosmic Muffin”), а салона запазва  автентичното и историческо VIP-lounge оборудване.

Plane_Boat_Cosmic_Muffin

Реставрацията (до колкото можем да ползваме това определение) е педантична и ужасно сложна, тъй като дори пилотската кабина запазва оригиналните си контролни уреди и оборудване, разбира се, модифицирани за да може самолетът пълноценно да оперира като кораб.

Plane_Boat_Cosmic_Muffin_3

 

Plane_Boat_Cosmic_Muffin_8

Настоящият собственик на “Cosmic Muffin” се казва Дейв Дримър (Dave Drimmer). Към момента, той дори е “отворил” свободен достъп до “кексчето”, като на всеки желаещ да го разгледа – предлага и собствени тениски с щампа….

Явор Парлапански
за Filter Digest
[template id=”6158″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Косатка хвърля тюлен на 30 метра във въздуха

Next post

Няколко прости причини да станете водолаз

Явор Парлапански

Явор Парлапански

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.