Подводен свят

Докторе имам кръв в маската, проблем ли е?

Close-up of a young woman rubbing irritated sensitive eyes on the beach, allergy reaction

Въпрос: След последното ми гмуркане имах кръв в маската. Каква може да е причината?

Отговор: Когато бях офицер от Военноморските сили, моето “бъди” беше от поддръжката. Той ми сподели, че след всяко гмуркане има кръв в маската, така че да не се притеснявам. Беше прав разбира се, но въпреки че правехме много гмуракния с него, всеки път щом чистеше кръвта от маската си усещах, че е изнервен. Най вероятно кръвта беше от синусите му. Полипите и възпалението са често сращани в синусите.
(Параназалните синуси представляват четири чифтни кухини, чиято вътрешна повърхност е постлана с лигавица от респираторен тип, но по-бедна на съдови и жлезисти структури от носната лигавица. Големината им варира значително и са с подчертана асиметрия, като при мъжете са по-големи. Кръвоснабдяването и инервацията на лигавицата на околоносните кухини се осъществяват от съдовете и нервите на носната кухина, което се обяснява с факта, че околоносните кухини се постилат от странични продължения на носната лигавица.)
20130531165021maxilaren_sinusreshtachen_sinus frontalen_sinusklinoviden_sinus

Всъщност запушването от секрети, може да накара въздуха в синусите да се разширява или свива от налягането и това да бъде много болезнено, както и да доведе до силно главоболие по време и след гмуркане. Много хора страдат от хроничен синузит и лигавицата в синусите остава възпалена. Промените в налягането нараняват лигавицата и предизвикват кървене. Друга възможна причина за кървенето е лигавицата на самия нос.
Ако кървенето е еднократно, не бих се вълнувал кой знае колко. Ако стане често, при почти всяко гмуркане, бих препоръчал хирург да види носа или синусите със специален инструмент, за да се открие причината за кървенето.


Джеймс Карузо е 30 годишен ветеран от Военноморските сили, служил като корабен лекар, подводен медецински офицер и летателен хирург. Опитът му също включва Подводна и хипербарна медицина към медицинския център на университета Дюк в С. Каролина. Днес той е главен медицинси консултант в Денвър.

FIlter Digest
по материали от Scuba Diving
[template id=”5751″]

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Венеция с FUJI X-PRO2 - част 2: Карнавалът

Next post

Забравените герои! Водолазите на бившия Съветски съюз

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.