KarussellМузикаРазмисли

Голи задници и кръстове или шоубизнес по български

Един бърз обзор на популярните в момента чалга шедьоври ни оставя да размишляваме дали все още е останало нещо което да не е опоскано от чалга режисьорите.
Милата ни Родина не от вчера е опозорявана в музикален аспект. Певците са готови на всичко, само и само да съберат над милион гледания на клиповете си и да се докопат до някоя друга награда. В наши дни максимата „Сексът продава“ е тривиалност, която вече не прави никому впечатление. Режисьори и изпълнители прекрачват граници, за които в миналото биха били анатемосани и изгорени на клада като Жана д‘Арк.
djena

Пример за такава е фолк певицата Джена, която напоследък пиарства из медийното пространство разкъсавна от любовни терзания между бившия си годеник Джино и спряганият неин любовник “брадър” Пламен Богданов. Джена сигурно си е изгубила ума покрай сърцераздирателните драми, след като смята за много яко да се разхожда по сутиен в дома на Николай Гяуров. Напълно спокойно, сякаш е у дома си, Джена се търкаля по пода и стените на Гяуровата къща почти както майка я е родила много горда очевидно от мизансцена. Иначе текстът е тъжен – очите да си изплачеш. Не би било фолк обаче ако Джена не махне и сутиена и не се яви обвита само с черен чаршаф. Все пак черното показва колко е тъжна и неутешима. Няма съмнение, че едно от последните желания на Гяуров е било някоя чалга дива да се мятка полугола из дома му. Опера и фолк в хармония.
djena4

Да не разпъваме Джена на кръст. Една нейна колежка има по-големи мерци за това. Чалга пилето Татяна буквално удари един камшик на всичко свято. В последния й видеоклип лирическата героиня има конкурентка, която мило нарича „боклук“. Видеото се състои предимно от голи задни части и силиконова гръд – плът в изобилие. Специално място обаче заема влачене на девойка за косата.
trayana4
Изключително поучителна сцена за феновете на Татяна, чиято средната възраст е 15 години. Кулминацията на този шедьовър на чалга режисурата идва накрая. Обезлюдено място, запалени огньове, Татяна по бански и кожени боксерки с камшик в ръка и… момиче разпънато на кръст. Интимните части и цици на многострадалката са прикрити с мръсен чаршаф, а на пъпа й гордо седи голяма обеца. Библята пресъздадена във родна фолк гротеска.
trayana6

Нямам против хората които слушат чалга. Имам против чалга мисленето и потъпкването на всичко свято и мило в борбата за първо място. Такива високи цели не са типични само за фолка. Иначе начетената и скромна Невена Цонева намери за уникална идеята да се появи в кабаретен костюм и да превърне в тотален кючек вечния хит “I will always love you” на музикален конкурс в Сочи. И докато Цонева се чекнеше на сцената и гордо разголваше бедър, зад нея стоеше обърнато знамето на България…

UntitledНяма лошо в голия крак, само че родните фолк музиканти са взели твърдо насериозно максимата на Макиавели „Целта оправдава средствата“ и нищо чудно в скоро време някоя чалгаджийка да произведе непорочното зачатие или раждането на Христос във Витлеем. Защо не и Левски да слуша турски маанета и да мята кълки в някое ханче.

 

Ивет Савова
за Filter Digest

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Тарантино смята да ни честити коледа с "Омразната Осмица"

Next post

11 доказателства че брадата променя всичко

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.