KarussellПодводен свят

Гмуркането изгаря до 900 калории на ден

e528ae4c46634d20381ab41fc49df42e

Томас Гронфелд е инструктор по NAUI и технически водолаз. Започва да се гмурка още през колежанските си години и оттогава е обиколил невероятни места – Австралия, Индонезия, Исландия, Франция и много други. Участва в много проекти свързани с околната среда, както и в археологически проучвания по света.

 

 

Girl_Diving.00000000

Всеки, който се опитва да намали телесното си теглото и пресмята калориите, отчита тези, които приема с храната и напитките и тези, които изгаря по време на ежедневната си активност и упражненията. Плуването изгаря доста калории, а скуба дайвинга?
Когато става дума за гмуркане, един от основните приоритети е да бъдеш здрав и във форма. Физическото здраве не само подобрява качеството и усещането на гмуркането, но и намалява рисковете на сигурността. Когато водолазът не е във форма или е с доста наднормено тегло се увеличават рисковете при гмуркане, както и от декомпресионна болест. Обикновено водолазите следят калориите, които поемат с храната, но как може да изчислим разхода им при гмуркане?
scuba
Идеята за намаляване на теглото чрез скуба дайвинг звучи твърде хубаво, за да е истина, но всъщност това е ТОЧНО ТАКА! Много опитни водолази губят тегло по време на гмурканията, без да променят обичайния си начин на живот по какъвто и да е начин. Когато отида на сафари и се гмуркам по няколко пъти на ден, обикновено отслабвам с около 2-3 кг само за 1 седмица. Тази загуба на телесно тегло идва въпреки обилното хранене – обикновено на лодката храната е вкусна и в изобилие (тук можем да поспорим малко с автора като помислим за Египет, бел.ред). Така че, макар да звучи като виц, скуба дайвингът изгаря много калории.
Това често е доста изненадващо за начинаещите водолази, които се питат как така мързеливото плуване с бавни движения може да гори калории, като дори не сме се задъхали? И даже напротив –  всички инструктори акцентират на това колко е важно да дишаме нормално и ако започнем да се задъхваме, значи трябва да спрем да починем за малко, за да си възвърнем нормалното дишане. Дайвингът е мързелив спорт или поне така изглежда отстрани –  на забавен каданс. Тогава откъде горим калории?
Разковничето е в терморегулацията на човешкото тяло. То се опитва да поддържа температура около 36 градуса. Всъщност голяма част от калориите, които изгаряме през деня отиват точно за това. Когато сме изложени на температури доста по-ниски от тази, терморегулацията изисква да се отделя повече топлина, за да компенсира външната топлина и ние горим повече калории. И понеже водата е 800 пъти по-плътна от въздуха, тя абсорбира огромно количество топлина дори при малка разлика в температурата, която не би била от съществено значение на суша. Именно по този начин изгарянето на калории се увеличава значително.
Все пак ще попитате – скубата гори калории, ама колко? Разбира се изгарянето може да варира в доста широки рамки – от това колко натоварено е гмуркането, температурата на водата и доста други фактори. PADI има много изследвания в тази насока и може да се каже с приблизителна точност, че едно гмуркане от брега при не много студена вода би изгорило около 600 калории на час – толкова колкото и при бягане за същото време. Лежерно гмуркане в топли тропически води ще изгори около 300 калории на час, еквивалентно на разходка с по-бързо ходене. Един ден от сафарито на тропиците с 3 гмуркания би изгорил около 900 калории допълнително или около 40% повече отколкото разхода на един среден мъж.
Така че, ако пресмятате калориите, които приемате и изгаряте, спокойно може да включите гмурканията. В дневните си  калкулации можете да използвате изчисленията на PADI, както и различни приложения за броене на калории като FitDay. Повечето от тези приложения не отчитат температурата на водата, а само времето на дайвовете, така че тези изчисления са доста груби. Ако не броите калории, през дните на гмуркания може да добавите някое брауни към следобедното кафе. Или две.

Filter Digest

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Улична мода от Париж през погледа на Фил О

Next post

Ървинг Пен вае голи тела със светлина

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.