KarussellПодводен свят

Всичко, което трябва да знаете за теченията при гмуркане

drift_diving_page_03
Тръпката да летиш над рифа, тласкан напред от силно течение може да бъде едно от най-вълнуващите преживявания в гмуркането, но и може да доведе до проблематични ситуации, ако човек не внимава.
Различни фактори причиняват теченията като приливи и отливи, вълни, вятър, температурни разлики. Обикновено теченията се движат хоризонтално, успоредно на земната повърхност – и това са идеалните за така наречените “дрифт” гмуркания. Въпреки това, някои течения могат да вървят вертикално нагоре или вертикално надолу, докато други могат да образуват хоризонтални водовъртежи. Ако водолазът е хванат от някое от тези течения, лесно може да изпадне в опасна ситуация.

Вертикални надолу

Теченията надолу се получават когато течението срещне стена или се двнижи под прав ъгъл към мястото на потапяне. Понякога се случва, когато две течения се срещнат или разминат едно върху друго. Тези течения са с лоша слава сред водолазите, защото могат да ви закарат бързо много по-надълбоко от колкото сте планирали. Понякога потъването става постепенно, и човек не разбира това, докато не усети нужда да изравни или си погледне компютъра или дълбокомера. В някои случаи, течението надолу може да ви издърпа от 5 до 25 метра за няколко секунди.

Повечето течения губят силата си колкото по-надълбоко слизат, но това не означава  просто да чакате  безплатното возене да спре, защото никой не знае колко надълбоко може да ви отведе. Ако ви хване такова течение, опитайте се да запазите спокойствие. Спрете. Помислете. Тогава действайте. Опитайте се да поддържате нормално дишане за да пестите въздух и да се отдалечите в синьото, защото въпреки че изглежда страшно, теченията обикновено отслабват ако се отдалечите от стената или рифа. Докато се измъкнете от течението, най-добре да плувате под 45 градуса нагоре.
Ако течението е много силно, може би ще ви се иска да надуете жилетката, но помнете, че надутата жилетка създава по-голяма повърхност върху която течението упражнява натиск, така че това може да не помогне толкова колкото ви се иска. Ако все пак надуете жилетката, пригответе се да изпуснете въздуха бързо когато вече сте извън течението, за да избегнете безконтролно изплуване. Избягвайте да изхвърляте тежестите, освен ако не е абсолютно наложително.
Друга възможна опция е да се приближите максимално до стената или рифа и буквално да се изкатерите нагоре. Там течението е най-силно, така че ще трябва да се хванете за някой корал за да се катерите нагоре. Ако трябва да използвате тази опция, пазете себе си и коралите колкото е възможно повече, опитайте се да се задържите за мъртъв корал както и да избягвате мешестите животни и корали които могат да ви наранят.

Вертикални нагоре

Както и при вертикалните надолу, тези течения се получават когато течението срещне стена. Вертикалните течения нагоре също са опасни, защото могат да ви издърпат  нагоре към повърхността с което да предизвикат различни проблеми, като декомпресионна болест, баротравма на белите дробове или артериален емболизъм. По същия начин се опитайте да останете спокойни, да реагирате подобно като се отдалечите от рифа в синьото. Изпуснете жилетката и плувайте надолу.

Пералня

Това течение се получава, когато топографията на морското дъно разпръсква течението на различни страни. Този тип течения могат да ви тласкат във всички посоки, създавайки чувство на тотална дезориентация, която може да бъде допълнително усилена от балончетата които се въртят наоколо, и така трудно да определите коя посока е нагоре. Както и при вертикалното течение, опитайте се да плувате извън него хоризонтално, леко срещу течението, за да избегнете драстична промяна на дълбочината.

Водовъртеж

Много малко информация има за водовъртежите, защото те се получават само на няколко места за гмуркане по целия свят. Най-добрия начин да се борите с този тип течения е да избегнете да ви хване всички заедно. Опитайте се да запазите колкото се може повече енергия и изчакайте докато усетите, че течението отслабва и се опитайте да плувате перпендикулярно извън него. Погледнете едно видео от островите Сокоро Мексико, където се вижда колко лесно може да попаднете в такова течение. Тази дълга тръба от балончета може да ви предупреди за присъствие на такова течение в момента.

 

Как може да разпознаваме такива течения?

Често можете да предвидите силни течения, като гледате повърхността на водата. Области където водата се вълнува без да има вятър и до нея има гладка повърхност подсказват за силни течения. Ако лодката от която се гмуркате е вързана за буй, погледнете в посоката към която е обърнат носа на лодката, това е посоката от която идва течението. Ако въжето е натегнато, значи течението вероятно е доста силно.

Под вода можете да познаете откъде идва течението, като наблюдавате морските обитатели. Меките корали се люлеят по посока на течението, а пък рибите са обърнати срещу него. Ако видите пасаж от риби, всички да  гледат в една посока, от там идва течението. Ако рибите в пасажа се въртят насам натам, вероятно има съвсем леко течение, или изобщо няма.

Въздушните мехурчета също показват много за теченията. Вертикалните течения надолу могат да завлекат балончетата надълбоко, както и хоризонталните да ги отнесат настрани. Начинът да разберем за водовъртежа е, когато балончетата се превърнат в много дълъг гирлянд от въртящи се въздушни мехурчета.

Гмуркането в течения може да бъде много вълнуващо и безопасно, ако сте бдителни и тренирате  добрата си преценка на ситуацията. Научете се да разпознавате различните видове течения и бъдете подготвени. Ако се гмуркате на място където е известно, че има течения – винаги носете със себе си DSMB в случай че сте разделени от групата и трябва да изплувате самостоятелно. Както и при всяко гмуркане, ако се чувствате некомфортно или намирате теченията за твърде предизвикателни, по-добре да прекратите гмуркането и да изберете друг спот с по-удобни условия.

Вие попадали ли сте в такова течение? Ще се радваме да ни разкажете.

 

Filter Digets
По материали от Scuba Diver Life
[template id=”5751″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Цялата красота на човешкото тяло в благотворителен календар за 2016

Next post

Цветовете са в главата... и въпрос на избор!

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.