KarussellПодводен свят

Време ли е да пробвате техническо гмуркане?

Дали ви се вярва или не, но вие вече сте прилагали част от практиките на техническото гмуркане; много от днешните практики в гмуркането за удоволствие произлизат от каквото се е смятало преди за техническо гмуркане.
Коe от следващото ви се струва най-близко до техническото гмуркане:
Това?
a-pic

Или това?
b-pic
или пък това?
c-pic

Или всички заедно?

Бихте ли се изненадали, ако ви кажем, че всъщност за повечето технически водолази по-горе показаните нямат нищо общо? Не трябва да се гмуркате на потънали кораби или да изследвате огромни пещерни системи, или да носите скъпо оборудване, за да преминете към техническото гмуркане – всъщност повечето технически водолази предпочитат концепцията на простота и изчистеност, като постепенно разширяват зоната си на комфорт. Водолазите любители пък са любопитни относно техническото гмуркане и ето няколко причини:
 – Изследователят у вас се обажда:
Всички водолази са изследователи като цяло – това е и основната причина да се занимавате с този спорт най-вероятно. Може би сте достигнали точката, в която много от нещата, които искате да видите, стоят отвъд вашите лимити за дълбочина, дали това са кораби, пещери или някакви специфични морски обитатели.

– Искате просто да стоите по-дълго
Не трябва задължително да бъде само дълбочината – много спотове за гмуркане изискват повече време или въздух, за да бъдат разгледани добре. Повечетo традиционни таблици за гмуркане позволяват бездекомпресионен лимит от 20 минути на 30 метра, който пада на 12 минути на 40 метра. Докато тези времена могат да бъдат увеличени с 1.5 до 2 пъти с използването на обогатен въздух – през 90-те години това се е смятало за техническо гмуркане – и въпреки това, времето да не е достатъчно или пък газът в 12-литровата бутилка да не стига.

– Бихте искали да разширите знанията и уменията си
Съревнованието при скуба дайвинга като спорт като цяло е със самия себе си, а не с другите водолази. Да искате да продължите означава да напреднете с вашата техника на гмуркане, да подобрите стойката си, както и движението под вода, да научите нови техники за придвижване, да увеличите знанията си за декомпресионната теория и планирането на гмуркане за напреднали, както и знания за различни конфигурации на екипировката. Поговорката “добрият водолаз никога не спира да учи” е напълно валидна, за да се помисли за начален курс по техническо гмуркане и много от уменията, на които ще се научите, ще бъдат валидни и за любителското гмуркане.
Дали ви се вярва или не, но вие вече сте прилагали част от практиките на техническото гмуркане; много от днешните практики в любителския дайвинг, произлизат от каквото се е смятало преди за техническо гмуркане. Различни конфигурации на екипировката, като това да имате допълнителен източник на въздух или да се гмуркате с обогатен въздух (нитрокс), първоначално са се смятали за част от техническото гмуркане, но днес са приети за масова любителска практика. Често има една такава “сива” зона между това, което наричаме любителско и техническо гмуркане, която започва в диапазона от 30-40 метра дълбочина и преминава бездекомпресионните лимити. Много водолази казват “влязох в деко”, когато компютъра им покаже допълнителен стоп, след като са надвишили лимитите си.

Коя е отправната точка?
Ето няколко знака, че сте готови за техническо гмуркане:
1. Лимитите на любителското гмуркане са във вашата зона на комфорт
Почти всички обучаващи организации като PADI, TDI, IANTD изискват определен минимум от гмуркания, за да започнат обучението. Вие не само ще сте изпълнили тези минимални изисквания, но ще се чувствате комфортно и ще бъдете непрекъснато наясно с вашето дънно време и наличие на газ по време на дайва. Водолази, които се чувстват добре на тези дълбочини имат добро ситуационно чувство, по-лесно се ориентират, разчитат знаците на морето и т.н.
2. Плаваемост и стойка (профил)
Тези фундаментални умения са застъпени в началните курсове за скуба и макар всички водолази да се обучават в тези умения отрано, много от тях все още се борят не само да поддържат добра плаваемост, но и хоризонталната стойка при спускане, по време на гмуркането и при изплаването и сейфти стопа. Главата горе, брадичката навътре, гърдите навън – основните стожери на добрия профил и плаваемост. Ако можете да поддържате постоянна дълбочина в профила на гмуркане – особено за “сейфти стоп” – с незначителни колебания и по-голямата част от вашето гмуркане да е в хоризонтално положение – бедрата в продължение на торса, прасците на около 90 градуса, а плавниците над останалата част на тялото, тогава имате основните умения.
wght-mistakes002

3. Заинтригувани сте от техническите водолази
Може би сте чували техническите водолази да споделят плановете си на лодката или сте ги виждали как се приготвят на спота, или се връщат от големи дълбочини и това ви кара да искате да научите повече. Тези водолази може да се каже, че са като посланици на този спорт и трябва да изберете момента, за да ги попитате за техния опит и наблюдения.

4. Изследователят у вас се събужда на 40 метра
Всеки водолаз го има у себе си и това е, което ни кара да се гмуркаме изобщо. В някакъв момент много от водолазите любители намират, че лимитите, на които се гмуркат вече не са им достатъчни. Те биха искали да знаят какво лежи на повече от 40 метра дълбочина.

5. Интересувате се от потънали кораби
Много от потъналите кораби, които не са потопени целенасочено, се намират извън любителските лимити и са първокласни места за гмуркане. Например Andrea Doria в САЩ и HMS Victoria в Ливан изискват техническо обучение, заради дълбочината и условията за гмуркане, а други като Zenobiа в Кипър или Thistlegorm в Египет са в рамките на любителските лимити, но заради размера им, е възможно планираното време да изисква “деко” стопове.

6. Таблиците за гмуркане и декомпресията започват да ви се струват смислени
Дори да не са толкова завладяващи, тези неща ви вълнуват и не се притеснявате да четете за тях. Въпреки че модерното техническо гмуркане използва десктоп софтуер и високотехнологични мулти газови дайв компютри, трябва да се знае теорията, която стои зад тяхната работа. Насищане с азот, декомпресионна теория, освобождаване на газа, кислороден прозорец и градиенти са само част от застъпените лекции и не е зле да си припомните таблиците за гмуркане с въздух и нитрокс например.

7. Харесвате новите неща в екипировката
На кой не му харесва новата лъскава водолазна екипировка. Като технически водолаз ще трябва да инвестирате, защото когато се гмуркате надълбоко и по-дълго, екипировката става много по-животоспасяваща. Както скачащите с парашут носят резервен, така и техническите водолази са често оборудвани с допълнително BCD или втори инфлатор, двойни регулатори, няколко компютъра, допълнителен дълбокомер и други аксесоари, които могат да се окажат животоспасяващи при определени ситуации, когато профила на гмуркането не позволява незабавно изплуване, заради задължителни декомпресионни стопове. Заедно с доброто обучение, добрата екипировка също ще ви донесе сигурност и комфорт.

8. Когато здравето и фитнеса са важни за вас
Не трябва да можете да правите маратонски бягания, да вдигате огромни тежести на лежанката или да сте железния човек, за да сте технически водолаз, но трява да се упражнявате редовно, да спазвате балансиран хранителен режим и да бъдете хидратирани през цялото време. Заради естеството на по-дълбочинното гмуркане – по-продължителното стоене във водата, включително сдвоените бутилки, изискват повече сила и издръжливост от обикновеното любителско гмуркане.

9. Доброто отношение
Една от най-важните черти на успешния технически водолаз, е отношението му. Характерни черти като търпение, смирение, непредубеденост, любопитство, както и да може да действа в екип, са задължителни качества . Няма място за арогантни или егоистични хора във водолазни групи, а доброто отношение е също толкова важно за безопасността, както и неговите умения.

DCIM100GOPRO

10. Обичате черно
Както е казал Хенри Форд, “Можете да имате всеки цвят, стига да е черен”, така изглежда мантрата при техническите водолази. Всичко от BCD-та, до костюми, маски и бонета е черно. Дори бельото и тениските са в черно. Ако обичате черно, значи техническото гмуркане е за вас.

 

Ако някой от тези 10 знака ви подсказва, че трябва да опитате “tech”, има много места, където се провеждат такива курсове. Да се обучавате в някое от местата като Дахаб, Египет или Флорида, или Гърция, или дори Филипините ви дава преимуществото да сте далеч от вкъщи, което може да ви резсее. Сайтовете с добра логистика означават, че ще имате повече време да се съсредоточите върху аспектите на курса; добрата видимост и топлата вода ще ви дадат възможност да практикувате повече, където климатичните условия през повечето време са чудесни за гмуркане. Курсовете у дома също са вариант, особено ако това ще е мястото, където ще се гмуркате занапред.

Да си изберете инструктор е може би най-важното нещо във вашето обучение. Техническите инструкции са доста уеднаквени за най-популярните обучения като PADI, TDI, IANTD, SSI и RAID – всички предлагат начални технически курсове, но трябва да се чувствате сигурни във вашия избор на инструктор, който да има разнообразно техническо обучение и да е много по-квалифициран от нивото, за което ви обучава.

PADI Tec 40, TDI Intro to Tech, IANTD Advanced Nitrox, SSI Extended Range Nitrox Diving и RAID OC Deco40 са начални курсове за технически водолази, които могат да бъдат проведени със стандартно оборудване за водолази любители, с възможно изискване за допълнителен стейдж бутилка и компютър, работещ с различни газове. Тези програми обикновено държат водолаза в традиционните дълбочинни лимити от 40 м., но дават възможност на курсиста да отиде отвъд бездекомпресионната граница и да натрупа 10 минути задължително време за декомпресия. Това, че екипировката е почти същата като любителската и това, че се намирате в рамките на вашите лимити на дълбочина, правят естествен прогреса от любителско към техническо гмуркане.

Така че, ако сте запален любител водолаз, чувствате се комфортно във водата, с около 100 лога на гмуркане (минимума за повечето агенции) и имате добро ситуационно чувство, добра плаваемост и желание за постигане на повече, тогава да изкарате началното техническо обучение е вашата логична стъпка. Дори и да не искате да слизате на много дълбоко, в пещери и кораби или да носите голямо количество екипировка, началният курс на техническото гмуркане ще ви направи по-добър водолаз и ще ви даде знания да се гмуркате по-безопасно дори във вашите любителски лимити.

 

Filter Digest
по материали от Scuba Diver Life

[template id=”5751″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Арката в Дахаб - само с маска

Next post

Марк Селиджър: Не-тривиални портрети на тривиални... звезди.

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.