Подводен свят

Водолазната Маска -как да я изберем

 

technisub_micromask_black_3
Голяма част от маските на пазара са двустъклени, обградени със специален твърд материал, който да избегне деформацията и да попречи на водата да навлезе вътре в самата маска. Повечето маски за апнеа имат специална деформация, която отговаря на формата на носа и позволява използването на щипка за нос, с чиято помощ се извършва изравняването на налягането в ушите.
aqualung-favola

КОИ КРИТЕРИИ ДА ПРИВИЛЕГИРОВАМЕ ПРИ ИЗБОРА СИ НА ПОДХОДЯЩА ЗА НАС МАСКА ?
1. На първо място – формата и размерът на маската трябва да паснат чудесно на вашето лице. Както при слънчевите очила, визията е важна, но в никакъв случай по-важна от функцията на маската-непромокаемостта й. За да сте сигурни, винаги трябва да пробвате маската преди да я купите. Ето някои начини за проба на маска:

-След като внимателно сте отдръпнали косата от лицето си, поставете маската без да слагате каишката и натиснете леко върху стъклата, вдишайте съвсем леко през носа. Маската трябва да остане залепена на лицето ви, дори и да си наклоните главата напред.

-Регулирайте каишката, така че да бъде нито много отпусната, нито много стегната и започнете да дишате през носа, за да изпробвате гъвкавостта на маската. Въздухът трябва бързо и лесно да се разпространява по цялата маска.

micromask_black

Micromask Technisub

2. Вторият елемент за избор на маска е нейният обем. Ако той е малък, ще ви бъде необходим много по- малко въздух, за да компенсирате загубата на обем по време на спускането си. Този ефект не е особено значим при малка дълбочина до 5м. Но винаги е по-добре да имате предвид бъдещия си прогрес.

3. Бъдете също така взискателни към материала. Маските, направени от силикон остаряват по-бавно от тези, направени от каучук. Така че, по-добър вариант е силиконът, но прозрачният силикон има тенденцията да пожълтява и светлината, която се появява вътре не е особено приятна.

12243105_1075983365769636_4376767147023858768_n

Снимка: Сияна Георгиева

4. Ако се колебаете между две маски с еднакъв обем и комфорт, можете да вземете под внимание зрителното поле. Без да мърдате главата си, сравнете възможностите за обозримост на едната и другата.
След като вече сте си избрали маската, с помощта на препарат за миене (веро) или специална паста намажете добре стъклата и изплакнете. Иначе рискувате вашата маска да се запотява непрекъснато.

DIVING BG препоръчва модела Micromask на Technisub

Текст:Христина Димитрова-Calypso
Filter Digest

[template id=”5751″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Световният рекордьор Лео Моралес с нов опит през 2016

Next post

Адриатическо море композира музика чрез 70 метров орган

Борис Григоров

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.