KarussellЛегендарни места за гмуркане

Параход “Родина” – българската гордост на търговския флот 1935-1941

Корабът “Родина” е eдин от деветте български довоени товарни параходи собственост на Българско Търговско Параходно Дружество. Произведен от “Vulkan – Werke” A.G. Пуснат на вода през 1922г.
Rodina

На 2 ноември 1935 г. в състава на Българското търговско параходно дружество (БТПД) е приет параходът „Родина”(L.Z.D.F), построен през 1922 г. като „Айзенах” II във „Вулкан Верке А.Г.” (Щетин, тогава в пределите на Германия) и експлоатиран до тогава от немската корабоплавателна компания „Норддойчер Лойд”, поддържаща Южноамериканската линия. Закупен е за 21,4 милиона (следвоенни) лева, благодарение на държавната субсидия от 20 милиона лева.

Параход „Родина I” (1935 – 1941 г.). Снимката е от фонда на Военноморския музей – Варна.

Параход „Родина I” (1935 – 1941 г.). Снимката е от фонда на Военноморския музей – Варна.

Параходът е с товароносимост 6510 тона (полезен товар около 5500 тона) и е най-големият български кораб до края на Втората световна война. Според специалистите, той е и най-добрият кораб в историята на БТПД в експлоатационно отношение. Дълъг е 114,70 метра и е широк 15,55 метра. Газенето му е от 7,15 метра. Обемът на хамбарите му е 9022 куб. м. Двупалубен е и няма пътнически кабини. Консумацията на въглища е 23 тона в денонощие, а парната машина (с три котела) с мощност 1810 к.с. му дава възможност да развива скорост от 10,5 възла.
Преди закупуването му от България параходът претърпява авария – блъснат е от английски военен кораб в Ламанш и е основно ремонтиран в английски завод за сметка на Кралския флот на Великобритания. Ремонтът не намалява експлоатационните качества на „Родина”, а използването му по Континенталната линия (Черно море – Средиземно море – Атлантически океан – Балтийско море) показва, че на БТПД са необходими именно кораби от неговия клас

Карта на минните заграждения по време на Втората световна война пред Южното българско Черноморие от нос Емине до нос Коракя.

Карта на минните заграждения по време на Втората световна война пред Южното българско Черноморие от нос Емине до нос Коракя.

На 19.09.1941г. “Родина” пътува натоварен с товар от зърно от Истанбул за Варна охраняван от два български минoносеца. В района южно от Созопол, срещу нос Колокита корабът се натъква едновременно на две мини от българското минно заграждение и потъва. Загиват огнярят Кирил Стоянов, домакинът Божидар Бояджиев и бюфетчикът Стефан Дашев. . Охраняващите кораби спасяват останалите 37 човека.
10 (1)

Днес корабът лежи на средна дълбочина около 35-39 метра под крен от 45 градуса. Възвишение от дъното е 14 метра. Корабът е добре запазен. Носовите котви са на местата си. Свободно може да се влезе в надстройката и трюмовете, които са празни. На палубата има огромни лебедки, виждат се няколко лодбалки. В Кърмата са оплетени скъсани рибарски мрежи.

Нужна квалификация: AOW/CMAS **
Температура на водата: 9- 18 С
Средна дълбочина: 35 м
Максимална дълбочина: 40 м
Течение средно :  1-2 възела
Видимост, слаба : 5 м <
Опасности : Дълбочина, течение, преминаващи морски съдове
[hr]
Вижте видеото заснето от Techical Dving Bulgaria

 по материали от архивите и  North German Lloyd Company

Filter Digest

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

80 метра под вода, 10 км от брега. Да изплуваш и оцелееш

Next post

Женската красота през очите и четката на Виктор Бауър

Борис Григоров

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.