България на три шезлонга

Reality-Filter-with-Ivaila3-repect

Чудни хора сме ние българите. Мислим си, че разбираме от футбол, от изкуство, от бизнес. А през последния месец доказателства бол, че и с трите сме на „вие“. В момента теглим бързи кредити и пускаме неплатени отпуски, за да се потопим в родното море, да жулим цаца и наливна бира на полусъбореното сламено капанче на плажа, да мезим с домати за 2.50 килото на терасата на квартирата в Несебър, наливайки си в пластмасови чаши домашна ракия от ечемик и да ядем на най-оборотната кръчма само последната вечер, за да се почувстваме гъзари. А на масата да има кюфтета, шопска и пържени картофи без сирене, щот са 20 стотинки по-евтини. Не се подигравам. Те се подиграват с нас.
11429638_994661440574694_906086214_n
Как е възможно един чадър на плажната ивица в Несебър да струва 25 лева, а един шезлонг 15 ? Ако сте на море за 7 дни, двамата, с детето, трябва да хвърлите 280 лева за малко сянка от чадър, който е купен на промоция от Метро или е безплатен, защото е рекламен материал на марка цигари, примерно. Лошото е, че концесионерите са заринали почти цялата плажна ивица с пластмасовите си „удобства“ и за обикновените туристи няма сантиметър място, на което да си забодат чадъра или да си опънат хавлията. Най-често хората, които нямат 280 лева за сянка, плажуват покрай скалите или тръстиките, сякаш пясъкът, слънцето и кенефът, наречен море, са частна собственост. Най-голямата грешка е, че тези бирници, мислят, че за 3 месеца сезон, ще станат милионери. И понеже нормалният българин няма да им подари 280 лева за сянка, после реват по телевизиите, че сезонът бил слаб и били на загуба. А как да са на печалба, като работата им е половинчата. Чадърите и шезлонзите са изпочупени от пияните авантюристи, които нощем си организират алкохолни маратони и ползват съоръженията за масови боища, секс и други разврати. Бог знае колко рускини са забременели по тия шезлонзи…Ако бяха направени от дърво, бамбук или по-сносен материал, бяха пазени и поддържани, съм по-съгласна, че някой може да плати за тях, но в никой случай 280 лева. В Малта, например, независимо дали е частна или обществена зона, никъде нищо не се заплаща. Дори в Марбеля е по-евтино. А няма никаква база за сравнение. Най-нелепото у нас е, че ако имаш дете, за него също трябва да заплатиш. Понеже децата у нас се третират като допълнителен източник на доход от хотелиерите. Досущ като циганите и те искат да изкарват някой друг кинт на гърба на отрудените родители, които теглят заеми или спестявят като грешници цяла година, за да заведат челядта си на море. И децата да се заравят в пясъка, пълен с фасове и кондоми. И да плувават във водата, в която се оттичат фекалиите от най-тузарските крайбрежни хотели, които имат достатъчно пара да си обзаведат стаите с мебели от абанос, но не им се дава пукната стотинка за канализация. После как няма българинът да оставя парите си в Гърция, Турция и прочее. Където ако случайно те накарат да платиш за чадър, таксата е в пъти по-малка и те черпят вода, фрапе и сладолед. Тук обаче е другояче, баце ! Безплатна сенка нема, а на слънце сладоледу се топи.

Filter Digest препоръчва

CC BY-NC 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

One Response to България на три шезлонга

  1. MegSun says:

    Не… такава простотия няма. Лошото е, че никой, ама никой не им казва нищо…. Само дето тровят нервите на хората, а общината си мълчи като охранена мишка… Аман!

Leave a Reply

Your email address will not be published.