FILTERKarussellАрхивРиалити Filter с Ивайла

България на три шезлонга

Reality-Filter-with-Ivaila3-repect

Чудни хора сме ние българите. Мислим си, че разбираме от футбол, от изкуство, от бизнес. А през последния месец доказателства бол, че и с трите сме на „вие“. В момента теглим бързи кредити и пускаме неплатени отпуски, за да се потопим в родното море, да жулим цаца и наливна бира на полусъбореното сламено капанче на плажа, да мезим с домати за 2.50 килото на терасата на квартирата в Несебър, наливайки си в пластмасови чаши домашна ракия от ечемик и да ядем на най-оборотната кръчма само последната вечер, за да се почувстваме гъзари. А на масата да има кюфтета, шопска и пържени картофи без сирене, щот са 20 стотинки по-евтини. Не се подигравам. Те се подиграват с нас.
11429638_994661440574694_906086214_n
Как е възможно един чадър на плажната ивица в Несебър да струва 25 лева, а един шезлонг 15 ? Ако сте на море за 7 дни, двамата, с детето, трябва да хвърлите 280 лева за малко сянка от чадър, който е купен на промоция от Метро или е безплатен, защото е рекламен материал на марка цигари, примерно. Лошото е, че концесионерите са заринали почти цялата плажна ивица с пластмасовите си „удобства“ и за обикновените туристи няма сантиметър място, на което да си забодат чадъра или да си опънат хавлията. Най-често хората, които нямат 280 лева за сянка, плажуват покрай скалите или тръстиките, сякаш пясъкът, слънцето и кенефът, наречен море, са частна собственост. Най-голямата грешка е, че тези бирници, мислят, че за 3 месеца сезон, ще станат милионери. И понеже нормалният българин няма да им подари 280 лева за сянка, после реват по телевизиите, че сезонът бил слаб и били на загуба. А как да са на печалба, като работата им е половинчата. Чадърите и шезлонзите са изпочупени от пияните авантюристи, които нощем си организират алкохолни маратони и ползват съоръженията за масови боища, секс и други разврати. Бог знае колко рускини са забременели по тия шезлонзи…Ако бяха направени от дърво, бамбук или по-сносен материал, бяха пазени и поддържани, съм по-съгласна, че някой може да плати за тях, но в никой случай 280 лева. В Малта, например, независимо дали е частна или обществена зона, никъде нищо не се заплаща. Дори в Марбеля е по-евтино. А няма никаква база за сравнение. Най-нелепото у нас е, че ако имаш дете, за него също трябва да заплатиш. Понеже децата у нас се третират като допълнителен източник на доход от хотелиерите. Досущ като циганите и те искат да изкарват някой друг кинт на гърба на отрудените родители, които теглят заеми или спестявят като грешници цяла година, за да заведат челядта си на море. И децата да се заравят в пясъка, пълен с фасове и кондоми. И да плувават във водата, в която се оттичат фекалиите от най-тузарските крайбрежни хотели, които имат достатъчно пара да си обзаведат стаите с мебели от абанос, но не им се дава пукната стотинка за канализация. После как няма българинът да оставя парите си в Гърция, Турция и прочее. Където ако случайно те накарат да платиш за чадър, таксата е в пъти по-малка и те черпят вода, фрапе и сладолед. Тук обаче е другояче, баце ! Безплатна сенка нема, а на слънце сладоледу се топи.
[template id=”5715″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Вижте очарователното видео на Freedive International от шампионата на Русия по свободно гмуркане Дахаб 2015

Next post

Световното първенство по подводна фотография 2015

Борис Григоров

1 Comment

  1. MegSun
    22/06/2015 at 09:32

    Не… такава простотия няма. Лошото е, че никой, ама никой не им казва нищо…. Само дето тровят нервите на хората, а общината си мълчи като охранена мишка… Аман!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.