KarussellКино

Блокбъстър или хубав филм? Цената на най-скъпите продукции.

Киноиндустрията всяка година поглъща милиарди долари – и още толкова изкарва.Филмите и киното са перфектни поводи за убиване на времето, първа среща или прекарване на времето с приятели. Имаме си предпочитани жанрове, актьори и актриси. Често взимаме пример от тях  за начина на обличане, прически или фитнес програми.

Киното наистина е огромна и поглъщаща сфера от нашето ежедневие. Заснемането на някои филми отнема понякога години усърдна работа и стотици милиони долари инвестиция. Кои са най-скъпите филми, правени в Холивуд някога?

10. Хобит: Неочаквано пътешествие (2012)

ХОБИТ  е първият филм от трилогията, създадена по мотиви от Билбо Бегинс, който проследява приключението на главния герой Бегинс,  въвлечен в епичен поход за освобождаване на Еребор – изгубеното царство на джуджетата, което отдавна е завладяно от дракона Смoг. Появилият се изневиделица вълшебник Гандалф Сивия се обръща към Билбо с покана да се присъедини към група от тринайсет джуджета, предвождана от легендарния воин Торин Дъбощит. По пътя той не само проявява изобретателност и смелост, която учудва дори него, но и се сдобива с пръстен, свързан със съдбата на Средната земя.

„Хобит: Неочаквано пътешествие“, както и другите два филма от трилогията, са продукции на New Line Cinema и Metro-Goldwyn-Mayer Pictures, с управляващ продуцент New Line.

Планираният бюджет за направата на филма е бил 250 милиона, но накрая надвишават разходите с още 7.2 милиона долара. Така Хобит: Неочаквано пътешествие заема нашето десето място с общ бюджет 257.2 милиона долара. В никакъв случай не се стряскайте от тази голяма цифра. Приходите, които филмът докарва на своите създатели , възлизат на 1.05 милиарда долара!

 

  1. Аватар (2009)

Историята във филма се развива през далечната 2154 г. и фокусира епичен конфликт на луната Пандора, който се води между местните триметрови хуманоидни същества – На`ви и земните колонисти. Поради силно токсичната атмосфера на луната , хората са принудени да използват Аватари – изкуствено създадени тела от ДНК на определен човек и ДНК на местните На’ви. Човекът, от когото е взета ДНК, е единственият, който може да управлява Аватара си. Хората използват аватарите главно за да комуникират с На’ви и за да изучават заобикалящата ги среда. Проблемите идват, когато всички същества на планетата Пандора, животни, растения, нейвита, осъзнават, че хората трябва да напуснат техния свят и започват да използват всички сили за осъществяването на тази цел. Филмът изобразява , чрез невероятни графики , вълшебния свят на На‘ви-тата, както и епичната битка на края на филма за планетата Пандора.

Първоначално планираният бюджет за филма е бил 237 милиона долара, но накрая сметката излиза 261 милиона. Преразходът хич не е притеснителен , ако се има предвид факта , че филмът генерира приходи от 3.1 милиарда долара!

 

8. Карибски пирати: Сандъкът на мъртвеца (2006)

Супер забавният и любим на публиката капитан Джак Спароу открива, че има кръвен дълг към легендарния Дейви Джоунс, капитан на кораба-призрак Летящият холандец. Времето изтича и Джак трябва да намери начин да се освободи от дълга си или ще бъде обречен на вечно проклятие и робство в задгробния живот.

За Джак Спароу положението се влошава допълнително и от сватбените планове на Уил Търнър и Елизабет Суон, които са принудени да се присъединят към него в още едно от злополучните му приключения.

Планираните сметки явно никога не излизат, защото  и тук от първоначално 225 милиона долара, разходите скачат до 263.7 милиона долара. Разбира се, инвестицията и труда често се отплащат скъпо и прескъпо дори, тъй като Сандъкът на мъртвеца донася приходи от 1.2 милиарда долара.

  1. Воден свят (1995)

Кeвин Костнъp, Дeнис Xопъp и Джийн Tpипълxоpн учaствaт в този eксплозивeн и оpигинaлeн пpиключeнски eпос, с уникaлнa пост-aпокaлиптичнa визия, стpaxотни спeциaлни eфeкти и изнeнaдвaщи обpaти. Зeмятa e покpитa с водa, a мaлкото оцeлeли xоpa живeят нa лодки и плaвaщи кpeпостни гpaдовe. Костнъp e Mоpeплaвaтeлят- скитник, който сe окaзвa зaмeсeн в биткaтa мeжду злия Дякон (Дeнис Xопъp) и eдно мaлко момичeнцe, коeто можe би знae пътя до мaгичeското място, нapeчeно “Cушa”. Ролята му напомня на вълк единак, който помага на майка и дъщеря да избягат от банда терористи номади.

За направата на „Воден свят“ сметката за вода е била изненадващо висока – 271.3 милиона долара при планирани 175 милиона. Изненадващо, тук приходите не са така удовлетворяващи, тъй като филмът носи общ приход от 409.6 милиона долара.

 

6. Хари Потър и Нечистокръвният принц (2009)

Окуражени от завръщането на Лорд Волдеморт, Смъртножадните опустошават световете на Мъгълите и на магьосниците, а Хогуортс вече не е толкова безопасен, колкото е бил някога.

Хари подозира, че нови опасности дебнат и в самия замък и Дъмбълдор се нуждае от помощта на Хари , за да пробият защитата на Волдемор. За целта Дъмбълдор убеждава свой стар колега да се върне на предишната позиция , с обещания за облаги и безценната възможност да преподава на известния Хари Потър.

Междувременно дългото приятелство на Хари с Джини Уизли прераства в нещо повече, на пътя им обаче стои гаджето й Дийн Томас, да не говорим за по-големия й брат Рон. Той обаче има своя любовна история с Лавендър Браун, за която се вълнува. Лавендър щедро го дарява с обичта си, докато Хърмаяни кипи от ревност, но е твърдо решена да не показва чувствата си.

Любовта витае във въздуха, но предстои нещастие и Хогуортс може да се промени завинаги.

 

Въпреки планираният четвърт милиард, филмът струва на продуцентите си 275.3 милиона долара. Но пък „като на магия“ им връща 1 милиард като приход.

 

5. Рапунцел и разбойникът (2010)

РАПУНЦЕЛ И РАЗБОЙНИКЪТ е анимационна музикална комедия, пълна с екшън и приключения. Филмът разказва за момиче с 20-метрова златна коса. Рапунцел е принцеса, открадната като бебе от замъка на родителите си и  прекарала целия си живот в една кула. Тя се е превърнала в жадна за приключения девойка, която се опитва да избяга от кулата. За да намери любовта си, принцесата трябва да излезе от кулата и да се сблъска с външния свят за първи път. Дългокосата принцеса Рапунцел вижда бандит, минаващ покрай кулата , влюбва се в него и двамата преминават през невиждани приключения.

За анимационен филм, продукцията има  планиран доста голям бюджет (260 милиона долара) и още по-голям реален разход – 281.7 милиона! Дългите коси на Рапунцел  не разочароват публиката и носят общ приход от 641.1 милиарда долара.

4. Спайдър-мен 3 (2007)

В „Спайдър-мен 3” Питър Паркър, изигран от Тоби Магуайър най-накрая успява да намери баланс между любовта си към Мери Джейн (Кирстен Дънст) и задълженията си на супергерой. Но на хоризонта се събират буреносни облаци. Когато костюма на Спайдър-мен изведнъж става чисто черен и засилва способностите му, Питър също се променя. Под влиянието на костюма, той става горделив и самонадеян и дори започва да пренебрегва тези, които обича най-много. Въпреки че двама от най-страховитите злодеи, Сандмен (Томас Хейдън Чърч) и Веном (Тофър Грейс) набират сила, най-важната битка на Питър е със самия него. Спайдър-мен отново трябва да открие състраданието, което го превръща в това, което е… Герой.

Филмът се слави със забележителните 293.9 милиона долара разход, въпреки че се е очаквало да струва малко по-малко – 252 милиона. Добрият герой  не излиза от сърцата на публиката и носи на своите продуценти приходи от един милиард долара .

3. Титаник (1997)

За протокола накратко разказваме историята на филма, който всеки е гледал. Годината е 1912, датата 15 април. Трагичната гибел на най-големия и луксозен за времето си кораб с 2 223 пътника на борда  хвърля в покруса милиони хора. За по-малко от три часа хиляди пасажери са погълнати от ледените води на океана. Фаталният сблъсък на презокеанския лайнер “Титаник” с гигантски айсберг е една от най-трагичните катастрофи в историята на корабоплаването. Филмът показва не само картината на трагичния сблъсък, но проследява и една вълнуваща любовна история, която завладява сърцата на зрителите по света.

Въпреки планираният “скромен” бюджет от 200 милиона, разходите на Титаник стигат до рекордните  294.3 милиона долара. Огромен преразход, но риск печели – риск губи. В случая , филмът носи приход от 3.2 милиарда долара.

 

2. Клеопатра (1963)

Заплетената драма на Клеопатра се разиграва през далечната 48 г. пр.н.е.. Птоломей ,  след като сваля от власт по-голямата си сестра Клеопатра, се опитва да спечели благоволението на Цезар. За да си осигури закрилата на Цезар от нейния брат, Клеопатра се скрива в една черга, която нейният слуга подарява на Цезар. Римлянинът веднага се влюбва безумно в нея, убива Птоломей и  обявява Клеопатра за единствен владетел на Египет , като я взема за своя любовница. Цезар обаче трябва да се върне в Италия и скоро след това е убит , а Клеопатра се връща в Рим.

След няколко години протежето на Цезар- Марк Антоний , става любовник и военен съюзник на Клеопатра. Антоний, за да закрепи позициите си в Рим, се жени за сестрата на амбициозния Октавиан, но безполезно. Клеопатра е разярена и Антоний, изморен от своята римска съпруга, се завръща в Египет. Там той безразсъдно се жени за Клеопатра. Предусещайки слабостта на Антоний, Октавиан атакува и разбива войските му. Обезпокоена, Клеопатра изтегля флотата си и търси убежище в своята гробница.

“Клеопатра” има девет номинации за “Оскар” и печели в категориите за специални ефекти, операторска работа, сценография и костюми. Остава в историята и с извънбрачната връзка на Лиз и Дик – Тейлър и Бъртън, започнала на снимачната площадка, а Елизабет влиза и в книгата на рекордите “Гинес” като актрисата, сменила най-много тоалети в един филм – 65.

Ето сега ще стане дума за истински преразход: “Клеопатра” е  планиран да струва смехотворните 44 милиона долара, но накрая сметката му излиза цели 339.5 милиона долара! Човек трудно може да си представи от какво би произлязла подобна разлика. За съжаление тук рискът е неоправдан и филмът носи едва 445.8 милиона долара приход.

 

  1. Карибски пирати: На края на света (2007)

Лавирайки между коварства, предателства и морски бури, Джак Спароу и неговата компания, трябва да се доберат до екзотичния Сингапур и да се изправят срещу лукавия пират Сао Фенг.

Сега, на път към самия край на света, всеки от тях ще избере на коя страна да застане в титаничната финална битка, защото под заплаха са не само богатствата и живота им, но и цялото бъдеще на волния пиратски живот.

Въпреки първоначално планираните разходи от триста милиона, сумата бързо нараства до 341.8 милиона долара, което прави “Карибски пирати: На края на света” най-скъпият филм, правен някога в Холивуд. Приходите му също не са за подценяване, тъй като възлизат на 1.1 милиарда долара.

Ивона Р. Христова
за Filter Digest

Информацията за сумите е взета от www.imdb.com

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Помните ли всички момичета на Бонд, Джеймс Бонд

Next post

Жените над 40, от които ви се подкосяват краката

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.