KarussellПътуване

На къмпинг: палатка, кемпер или каравана? Кое е за вас?

Не ви ли се е случвало да искате да се измъкнете от матрицата, от интернет и Фейсбук и досадните роднини? В панелката е горещо, в София прашно, а шефът вече не се търпи. Все повече хора се увличат от почивката на къмпинг, където са далеч от бетона на големия град и много по-близо до природата. Ние от Filter Digest също сме от тези хора, които предпочитат да стъпват боси по тревата и пясъка, отколкото на гъзарския под на някой басейн в Дубай. Макар доста хора да мислят, че къмпингът е за по-бедните хорица без дебели портмонета, ще трябва да ги разочароваме малко. Да, къмпингуването не е много скъпо, но пък караваните и кемперите могат да струват понякога стотици хиляди, а в Америка дори милиони. Разбира се, по нашите ширини цените са доста по-нормални. Но да лежиш пред караваната или палатката за повечето къмпингуващи не е изобщо въпрос на пари, а на любов към природата и морето в по-чистия им вид, мироглед и начин на живот. Не, че на Градина и Каваците не се навъдиха какви ли не снобари, но като цяло животът на плажа е за тези, за които удобствата минават на по-заден план, но пък се наслаждават на всеки изгрев или залез. Да зяпаш звездите, седейки на плажа с чашка уиски или вино (може и лимонада), да слушаш вълните как галят брега – какво му трябва на човек? Без претенциите да бъдем изчерпателни, ще се спрем на основните видове къпминг настаняване, техните плюсове и минуси и ще се опитаме да ви помогнем да изберете вашето, ако ви минават такива мисли през главата. Да започнем от:

ПАЛАТКА

Да нощувате в палатка е страхотен начин да се чувствате сред природата, но да имате покрив над главата. Можете да чувате дъжда или топлината на слънцето, или силата на вятъра. Акустичният звук на природата лесно минава през платното и ви дава чувство за принадлежност към околната среда. Палатките могат да бъдат с толкова различни размери и форми, колкото можете да си представите и можете да си намерите точно такава, каквато отговаря на вашите нужди и джоб. Ако ще се местите често, тогава теглото и размерът са много важни, ако пък имате голямо семейство ще ви трябва по-големичка с различни помещения и спални. Сигурността при палатките може да бъде проблем в зависимост от това къде се намирате. Платнището и ципът не са най-сигурната защита от крадци, така че е разумно да не оставяте ценности вътре, когато не сте наблизо. Въпреки че имате покрив над главата, е препоръчително да проверите прогнозата за времето преди да тръгнете на палатка. Някои не са толкова издръжливи на вятър и едва ли ще искате да прекарате нощта в колата. Проливният дъжд също може да не ви се стори толкова приятно изживяване, ако рекичка преминава през леглото ви и сутринта трябва да изривате тинята и да перете покъщнината… Разбира се, не всички прогнози се сбъдват, така че винаги може да има елемент на изненада.

Плюсове
 • Сравнително евтин вариант
 • Бързо разпъване и събиране
 • По-малък размер на мястото за къмпингуване
 • Събира се в багажника на колата, дори на някои мотори
 • Зимата я държите в мазето или тавана
Минуси
 • Не толкова сигурна при лоши атмосфери условия
 • Шумът от природата или комшиите може и да ви дойде в повечко
 • Защитата откъм кражби е по-скоро символична
 • Неподходяща за много горещо или много студено време
 • Използване само WC на къмпинга
 • Неподходяща за продължителен престой

Изестни марки са: Sierra Designs, L.L.Bean, Kelty, Big Agnes, The North Face, Coleman, Eureka, REI В България са разпространени Quechua, които се продават в Декатлон

КЕМПЕР

Да се използва кемпер е страхотен начин да съкратите суетнята и бъркотията около пътуванията за почивка, и то без да правите почти нищо. Всичко стои в кемпера за следващото ви пътуване и докато вътре е почистено и оправено, няма много неща за вършене. Ако имате семейство, можете да спите всички на едно място, като кухнята както и местата за багаж са лесно достъпни и без да пакетирате всичко наново. Освен всичко, нещата са на много по-сигурно място, защото вратите и прозорците могат да се заключват и докато всичко е поддъжано, кемперът едва ли ще ви подведе. Ако обаче не използвате кемпера често за почивки, това може да бъде едно скъпо удоволствие, които просто седи пред къщата в очакване на следващото пътуване. Има и креативни варианти да се използва като детска стая за игра или домашен офис, ако не ви пречи да се поизцапа или поизноси от използване. Подмяната или ремонтите могат да бъдат доста скъпички, така че ще трябва да сте внимателни с избора. По-старите возила имат по-високи разходи за поддръжка, както и по-слаби двигатели и ще ви трябва повече време да се доберете до мястото за почивка. Да имаш кемпер си е като да имаш още една кола и съответните разходи за данък, застраховки, смяна на масло и накладки, гуми и т.н. Да не говорим че, ако кемперът е над 3,500 кг бруто маса разходите за винетки и пътни такси е значителен, както и условието да имате професионална шофьорска книжка, категория “С”. Един друг проблем с кемпера може да бъде, че след пристигането на вашата дестинация, може да се наложи да излезете извън къмпинга, дали за провизии или зареждане или да отдете на друг плаж за сърфинг да кажем, тогава ще трябва да прибирате всичко вътре за да се придвижвате. Вариант е да се носят велосипеди или скутер, но ако сте 4 човека си е проблем.

Обикновено марките кемери се правят върху шаси от различни автомобилни производители като Фиат, Форд, Мерцедес, Фолксваген и т.н. Имат няколко вида кемпери според големинта им и тонажа

1. Клас A

В този клас са най-големите и най-скъпи кемпери и са предпочитани от най-запалените пътешественици. Вариантите включват конвертирани ванове и специално направени модели. Могат да бъдат с различни дизелови и бензинови двигатели както с предно, задно или 4х4 задвижване. Някои от тях могат да стигнат до 13-14 метра, за което ще ви трябва профеисонална книжка. Този тип кемпери са използвани в кино индустрията, автомобилния спорт и т.н., където настаняването на известни спортисти, актьори и други VIP личности изисква максимален комфорт и лукс.

Понеже доста големи, предлагат много пространство и възможни екстри. Някои с направени със страничини секции които могат да се разтягат настрани и стават на цял апартамент с отделна спалня. Списъкът с функции, удобства и уреди е безкраен. Общите удобства включват пералня и сушилня, ледогенератори, напълно обзаведена баня и душ, както и страхотни системи за домашно забавление. Те също имат много място за съхранение на товари. Къмпингуващите могат да се запасят са достатъчно храна и вода, за да останат на пътя неопределено време.

Макар да са удобни както за бързи уикендни обиколки, така и за пълноценно къмпингуване, те са скъпи и размерът им е смущаващ за доста хора. Някои тесни пътища също са труднодостъпни. Маневрирането на тези превозни средства през извити планински проходи може да бъде опасно и паркирането в ограничаващи къмпинги може да се окаже изключително неудобно. След пристигането и настаняването е трудно да напуснете отново, за да си направите обикновени покупки да кажем и ще трябва да си носите допълнитено превозвно средство като скутер например. В допълнение към първоначалния разход за кемпера, разходите за ремонти, застраховките и горивото също са възможно най-високи сред всички други автомобили.

Плюсове
 • Широки вътрешни жилищни помещения
 • Възможност за побиране на много багаж и принадлежности
 • Много опции за различни удобства, уреди и функции
Минуси
 • По-труден за управление (може да изисква професионална книжка кат.С)
 • Неудобен за дневни пътувания, необходимо е друго превозно средство
 • Скъп за закупуване, ремонт, експлоатация и застраховка

2. Клас B

Този клас често е определян като кемпер бус и включва много от по-малките превозни средства, които даже трудно биха се определили като кемпери. Обикновено са направени от стандартни шасита на бусове и включват повдигнат покрив, за да може да се ходи изправен вътре. В този клас има различни видове дизелови и бензинови двигатели.

Тези базови кемпери прадлагат на собствениците си удобно място за преспиване и всички небходими неща за живеене. Поради по-малкия им размер, те са лесни за управление, маневриране и се движат почти като лека кола. Удобен е за кратки пътувания, като не е проблем и да се движите с тях за разни задачи, като покупки или разходки. В тези кемпери удобно се настаняват няколко човека и обикновено има всичко необходимо за живеене и пребиваване като хладилник, печка, тоалетна и баня с топла вода, климатик и отопление. Въпреки първоначалната немалка инвестиция, те са много по икономични за опериране.

Вътрешното пространство често е доста стеснено и ако сте повече от двама човека, може да стане неудобно да се използва. Всички уреди и удобства са с много по-малки размери и няма много място за луксозни “гъзарии”, като перална машина или пълноценна аудио видео система. Възможностите за зареждане на вода и други консумативи са доста по-ограничени.

Плюсове
 • Лесни за шофиране и маневриране
 • Опростено разставяне на къмпинга
 • По-икономични за гориво и поддръжка
 • Удобни за кратки пътувания и ежедневни придвижвания
 • Можете да тръгнете още довечера
Минуси
 • Ограничено оборудване
 • Стеснено място за преспиване и живеене
 • Малки място за багаж и провизии
 • Удобни за 1 или 2 човека

Хората, които пътуват сами или без деца, печелят от доста по-бюджетните ванове и възможността да си го позволят. Те са популярни и за тези, които работят и нямат толкова продължително време за престой и почивка.

3. Клас C

Това са средноголеми ванове, които варират от 6 до 10 метра. Посторени са върху съществуващи шасита на ванове и са предназначени за семейства или по-големи групи, но с по-лимитиран бюджет. Те имат голяма част от преимуществата на луксозния клас А, но на по-поносима цена и оперативни разходи.

В този клас версиите на кемперите предлагат повече място от клас В и в същото време голяма част от опциите и оборудването на клас А. Обикновено са снабдени с тоалетна и душ кабина, съответно оборудвана кухня и доста място за спане. Някои от по-големите кемпери са оборудвани с отделна спалня в задната част, докато други прескачат тази опция за сметка на простанство, което може лесно да бъде трансформирано. Седалките и масите стават на легла, а пространството над кабината – на допълнителна спалня. Този дизайн позволява лесен достъп до кабината през страничните врати.
Шофирането на кемперите от Клас С може също да представлява предизвикателство, особено за по-неопитните шофьори, а за някои по-големи модели се изисква професионална шофьорска книжка (над 3.5 тона). Все пак са по-компактни и по-лесно се нагласят в къмпингите. Пътуващите обикновено си теглят допълнително превозно средство като скутер или мотор, за да се придвижват за дневни разходки или задачи. Като цяло са по-евтини за поддръжка от Клас А, но все пак никак евтини.

 

Motor Home Driving
Плюсове
 • Достатъчно големи за цялото семейство
 • Допълнителни места за спане над кабината на водача
 • Допълнително място за багаж и провизии
 • Доста по-евтини от клас А
 • Можете да тръгнете още довечера
Минуси
 • Относително скъпи за покупка и поддръжка
 • Шофирането им е по-трудно
 • Липсват някои от луксозните опции
 • Неудобни за дневни пътувания, без допълнителсно МПС

 

Известни марки са: Hymer, Leika, Dethleffs,  VW 1965 Barbarossa

 

КАРАВАНА

Караваните всъщност са един от най-популярните начини за къмпингуване. Много хора ги обожават, но и също толкова ги ненавиждат. Напоследък им е вдъхновен нов живот от “винтидж” модели като Airstream или Bowlus Road Chief. Някой страхотни каравани от миналото преоткриват любовта към къмпингуването и вълнуващото изживяване. Караваните имат преимуществата на кемперите, че могат да бъдат оставени готови за следващото пътуване, както и паркирани близо до къмпинга или в самия къмпинг през неактивния сезон. Идеални са за семейства и въднъж разпънати могат да останат така през целия престой, докато вие можете да обикаляте с колата, която ги тегли. Това намалява суетнята около разпъване и прибиране, като можете да се съсредоточите върху вашата ваканция, вместо да обсулжвате това превозно средство. Друго предимство на караваната е, че може да бъде използвана и за други цели, освен лятното къмпингуване. Може да стане на стая за игра, допълнително легло или малък офис, особено ако разполагате с двор. Но пък ако нямате, може да се чудите къде да я паркирате, което също си е някакъв проблем. Много къмпинги предлагат обособени паркинги по-далеч от морета, така че това е добър вариант.


Разбира се, най-голямото удоволствие е да се чувствате като у дома си в къмпинга с всички удобства и лични вещи, които харесваме, включително телевизор със сателитна телевизия, плейър и мултимедия, музикална уредба и какво ли не още. Всички тези неща ви карат да си прекарвате много по-комфортно и приятно, отколокото в някоя безлична хотелска стая. Ако сте човек, който харесва лукса и последната дума на техниката, може да изхарчите повече пари, отколокото за къща в Гърция. Например да оборудвате караваната с “мувър”, устройство прикачено за колелата, с което може да маневрирате с дистанционно управление караваната и да я наместите баз да викате 3-4 човека, които да я бутат. Можете да си закупите автоматична сателитна чиния, която се намества с едно натискане на копче, вместо да си играете понякога повече от час да хванете “булсаткома”. Можете да слагате слънчеви панели и батерии и да сте почти независими от елекрическо захранване, но на всички къмпинги има, така че едва ли е икономически оправдана инвестицията. Други луксозни опции са печка с фурна, микровеле, голям хладилник и т.н.


Някои каравани се продават с фортселт (палатка или шатра отпред), а за други ще трябва да си вземете отделно.
Най-популярните марки каравани в Европа са Tabbert, Hobby, Adria, Fendi, Dethleffs.
Добрите марки фортселт са Isabella, Herzog, Kampa, Drema и т.н., като цените варират до няколко хиляди евро според размера.

Плюсове
 • Широки вътрешни жилищни помещения
 • Възможност за побиране на много багаж и принадлежности
 • Много опции за различни удобства, уреди и функции
 • Доста по-евтини за поддръжка
 • Обикновено любителска шофьорска книжка е достатъчна
Минуси
 • По-трудни за управление и маневри
 • Неудобни за кратки пътувания
 • Неудобни за дълги пътувания
 • Първоначалната инвестиция е сериозна

Надаваме се да сме били полезни при избора ви, ако сте се решили на тази стъпка.

Filter Digest
[template id=”5803″]

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Търсят испански кораб със съкровища край бреговете на Япония

Next post

Fit To Dive: Максимален пулс и работни зони

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф