9 страхотни места за гмуркане на Ситония, Халкидики

Разбира се повечето от вас, които ходят да се гмуркат в Гърция ги знаят, но все пак решихме да ги споделим с нашите читатели и ако някой не е бил там, да намери време и да ги посети. 

1. Калогрия, Никити

Всеки, който е ходил в Никити, вероятно се е гмуркал и на Калугерката. Това е идеалното място за начинаещи водолази, както и за провеждане на курсове. Неслучайно там са  занятията повечето от клубовете в Никити. Мястото се намира на около 7 км южно от града на един страхотен плаж наречен Калогрия (Калугерка).

Стърчащата от водата скала се намира на около 150 метра от брега, а рифът лежи на пясъчно дъно. Невероятно красиво място с кристално бистра вода. Задната страна на рифа достига дълбочина почти 30 метра, като след това продължава с полегат склон. Въпреки многото водолази и шнорхелисти, там могат да се видят доста видове риба, октоподи, морени и т.н. Начинаещите водолази могат да обиколят скалата на по-малка дълбочина, но това не намалява красотата на мястото. А техните приятели и близки могат да изкарат хубав ден на плажа, има и кантина(каравана) с напитки и сандвичи.

Достъп: от плажа или с лодка
Макс дълбочина: 30 м
Видимост: много добра 15-20 м
Живот: морени, октоподи, джакфиш,
Течения: почти няма
Ниво: Опън уотър, адванс


2. Рифът Байя/Порто Елеа

 

Байя Бийч

Небезизвестният къмпинг на Весела Лечева – Порто Елеа е едно от интересните места за гмуркане на Ситония. По интересното е разбира се рифът на Бая, който се намира на 150-тина метра от плажа на бийч бара Бая. До там се стига по отделен офроуд път надясно от рецепцията на къмпинга. Можете да оставите екипировката долу на плажа и да паркирате автомобила малко по-нагоре,  в нещо като паркинг. Освен, че можете да се размажете на барбароните и да пийнете нещо, има и душове със сладка вода после да се изкъпете и измиете екипировката. Ако сте огладнели от дайва, можете и да сгънете няколко кюфтета по солунски.

Камъкът на Порто Елеа


Влизането става от плажа, като най-добре е да държите север на повърхността  и да спестите малко от въздуха си. Следо около 120-130 метра може да се потопите, за да си направите чека, дъното е трева на около 6-7 метра дълбочина и там да вържете буя. Можете да тръгнете отдясно, където има стръмно стъпало и да слезете на първата тераса от около 15-тина метра и да продължите. Следващата тераса е на около 30 метра дълбочина, основата на скалата с равно пясъчно дъно е на 42-43 метра дълбочина с много дупки където гъмжи от морски живот. Рифът е много красив и много обитаем.
Единият вариант е да се издигнете после и да продължите към Порто Елея на по-малка дълбочина или да се върнете обратно на плажа на Бая Бийч. Водолазите с прилична консумация на въздух правят и двата спота.

Байя и Порто Елеа

Къмпингът си има собствен кей, където е удобно да се разтовари екипировката и да се снаряжите. На това място се събират обикновено доста народ, защото клубовете често водят своите курсисти там. Има сладка вода и приятен бар за по една бира след дайва. Най-интересното място е като се държи дясно рамо и дълбочина от около 15 метра и се стигне един отвесен камък.
Там всички обичаме да изпразваме жилетките и да се мятаме в свободно падане. Дъното е на около 30 метра дълбочина. Има доста подводен живот като за Гърция. Прибирането е от ляво на скалата където има паднало дърво което се издига до към 5-6 метра дълбочина. На връщане можете да чистите сейфти стопа през красив каньон, на малка дълбочина,но много светъл и красив.

Каньонът на Порто Елеа

Достъп: от кея или с лодка
Макс дълбочина: 45 м
Видимост: много добра 15-20 м
Живот: морени, октоподи, джакфиш, лобстери
Течения: рядко и не много силни
Ниво: Опън уотър, адванс, тенически


3. Азапико/БДЖ

Както му викаме ние БДЖ-то заради вагона, който седи на плажа, ни в клин ни в ръкав е също едно невероятно място. Лесно може да се стигне с кола и да се влезе от брега, но плуването на повърхността е между 230 и 350 метра, в зависимост от това, къде точно сте застанали. Хората които притежават скутери или DPV ще им бъде просто незаменим помощник и ще си спестят яко трамбоване с плавниците.


Най-близката западна част има плитки камъни на брега и влизането с екипировка изисква усилие и внимание, за да не паднете и да се ударите с тежката екипировка. Има морски таралежи в изобилие, така че трябва да се внимава със стъпването без боти.
Най-приятен начин да разгледате рифа, като го заобиколите отдясно, и държите лявото рамо към рифа. Максималната дълбочина е 30 метра, пясъчно дъно и отвесна скала с много дупки, остатъци от мрежи, гъмжащо от морски живот. Носете си фенер, за да изследвате каверните, в които се крият морени и още доста обитатели. Заобикаляйки рифа, ще намерите малка пещеричка, чийто отвор е на няколко метра по-нагоре – чудесно място да се упражнявате в минаване на тесни пространства. Връщането обратно от другата страна на рифа ще разкрие разкошни отвесни скали, с много обитатели и хубава видимост.
Ако карате под вода, ще трябва да държите юг на отиване и север на връщане.

Достъп: от плажа или с лодка, PDV е голямо удобство
Макс дълбочина: 30 м
Видимост: много добра 15-20 м
Живот: морени, октоподи, джакфиш, лобстери
Течения: рядко и не много силни
Ниво: Опън уотър, адванс,


4. Арменисти

На юг от Порто Елеа се намира още едно чудесно местенце за плаж и гмуркане. Къмпингът е изключително привлекателен, като скалите в северната му част са страхотно място за гмуркане и изследване. Светлото пясъчно дъно се редува със скалисти пинакали, които гъмжат от морски живот. На около 35 метра дълбочина зад една от скалите има тесен процеп около 10 метра дълъг, през който може да се мине и да се излезе от другата страна. Чудесно място да тренирате за кейв дайвинг и да контролирате плаваемостта. Трябва да се внимава, защото ако се заклещите, въздухът свършва бързо. Мястото е отлично и за напреднали,  и начинаещи водолази.

Достъп: от плажа или с лодка,
Макс дълбочина: 35 м
Видимост: много добра 20-25 м
Живот: морени, октоподи, джакфиш, туни, групери
Течения: понякога може да има и средно силни
Ниво: Опън уотър, адванс,


5. Центъра на морето

Това е един много интересен спот, но се ходи само с лодка и хората,  които го знаят, не са чак толкова много. Горе-долу се намира срещу къмпинг Лакара, на няколко км навътре. Най- плитките точки са върха на скалите,  които са на дълбочина от около 10-12 метра, а дъното е на около 20-тина метра. Хубаво е да се носи линия, защото при недобра видимост лесно може да се загубите. Разбира се, не е лошо да имате радиостанция в специален калъф, с който можете да се свържете с лодката или със сателит.
Мястото е открито и понякога има нелеки течения. За това пък е далеч от хората и гъмжи от риба и морски обитатели. Рифът е доста дълъг и не много изследван и продължава чак до о. Амуляни, където на 60 метра има потънало пасажерско корабче.
Мястото е много красиво, с огромни камъни между които плувате и се наслаждавате на много морски живот.
Стига се до една скала на около 45 метра, пясъчно дъно и много мрежи по рифа, които рибарите са загубили.
Трябва да се избере хубаво време, за да се насладите на този дайв.

Достъп: само с лодка,
Макс дълбочина: 45 м +
Видимост: много добра 20-25 м, но може и да спадне значително.
Живот: морени, октоподи, джакфиш, туни, групери
Течения: възможни са силни течения
Ниво: адванс и технически


6. Остров Келифос

Островът се намира на около 5 км срещу Неа Мармарас и на около 17 от Никити, откъдето много от клубовете организират посещения и се стига за 20-30 мин с лодка.
Островът се намира в открити води, водата е по-бистра и има доста живот около него. Има два основни спота, които си заслужава да се видят.
Скалата е единия. Лодката обикновено се закотвя близо до брега на около 5-6 метра дълбочина, удобно за чек и събиране на групата.
Камъкът се обикаля от лявата страна с дясното рамо към скалата. Рифът е много хубав, със стръмни склонове и доста много живот. Дълбочина до 45 метра. Обикновено се връщаме по същия път,  вместо да обикаляме камъка, защото страната близка до брега е по-плиткa и не толкова интереснa.

Вторият спот се  намира до главата на костенурката и представлява отвесна скала по посока на носа.
Лодката се връзва в заливчето, групата се събира под лодката и тръгва на запад към края на носа с лявото рамо към стената.
Гледката е много красива, изключителен спот, който горещо препоръчваме на всички.

Достъп: само с лодка,
Макс дълбочина: 45+ м
Видимост: много добра 20-25 м
Живот: морени, октоподи, джакфиш, туни, групери, миди, лобстери
Течения: понякога може да има и средно силни
Ниво: Опън уотър, адванс, технически


7. Кастри

Точно след Никити се намира Кастри, и там освен великолепната природа и красивата скала, навътре в морето се намира един риф, който всички рибари знаят. Той се издига като плато, на около 6-7 метра дълбочина, където може да се върже лодката. Мястото е страхотно, с много живот и отвесна скала с дупки за изследване. Можете да слезете на около 40-45 метра дълбочина. Локацията е отрупана със скъсани рибарски мрежи и корди. Възможно е да има и течение, защото е октрито.

Достъп: само с лодка,
Макс дълбочина: 45
Видимост: много добра 25-30 м
Живот: морени, октоподи, джакфиш, туни, групери, миди, лобстери
Течения: възможно е да има и средно силни
Ниво: Опън уотър, адванс,


8. Каламици

В самото селце няма кой знае какъв дайвинг, но с лодка от клуба на Василис можете да посетите няколко много приятни спота и да изкарате чудесен уикенд, че даже и повече. Вечер можете да похапнете в ресторантчетата на плажа при Йоргакис и Зорбас, препоръчваме и гиросите на Димитри. След това по едно малко уисики и алтернативна музика в Каво и по леглата.
На север от Каламици, през един залив се намира потънал турски кораб, останали са части от корпуса, комините и витлото. Приятно светло място, максимална дълбочина до 18 метра, отлично място за начинаещи и фрий дайвъри.
По-интересните места се намират на юг от Каламици, след залива със садките.
Първото е скалите Арматоменис.

Две от скалите се подават над водата, третата малко не и достига. Обиновено има силно течение, цяло чудо е да се случи на спокойна вода. За сметка на това има доста риба, въртят се големи групери и туни. Рифът е много красив. Определено за напреднали водолази.
Можем да споменем още Пещерата Ерика 1 и 2, Скалата, Немезис и т.н. Дайвингът около Каламици понякога е екстремен, заради вятъра и теченията, защото селото е разположено на открито в края на полуостров Ситония.

Достъп: само с лодка,
Макс дълбочина: 18-45 и още надолу
Видимост: много добра 25-30 м
Живот: морени, октоподи, джакфиш, туни, групери, миди, лобстери
Течения: възможно е да има и доста силни
Ниво: Опън уотър, адванс, технически


Filter Digest

Filter Digest препоръчва

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Comments are closed.