KarussellПодводен свят

Сю Остин- жената, която не се спира пред нищо

 


Време за четене: 3 мин.

 Филмите и снимките на британската актриса и продуцент Сю Остин вече няколко години разтърсват скучния ни и меркантилен свят. Въпреки ограничените си възможности, тази крехка на пръв поглед жена изследва дъното на морето, плува в басейн, чете лекции. Преди 22 години, след тежко заболяване, Сю е принудена да се придвижва с инвалидна количка. За човек със слаба воля, това би било равносилно на смърт, но за Сю се оказва път към нови хоризонти. Тя нарича своята количка “голямата нова играчка”.
“Аз отново почуствах вятъра в лицето, изведнъж самото излизане на улицата се превърна в удоволствие.” – разказва тя. Скоро Остин решава да създаде нов образ на жената с увреждания, такъв който никой дотогава не е виждал.  Сю започва да рисува причудливи фигури върху асфалт, тревни площи и всякакви други повърхности. Рисува като подава боя към колелата на количката си.

Скоро обаче на Сю и доскучава, трябвали и нови предизвикателства,  и през 2005 година започва да се занимава с гмуркане. Освен това, заедно с няколко други водолази изобретява подводна инвалидна количка, която нарича “Пристана”
Вижте видеото!

Днес Сю Остин е борец за правата на хората с увреждания, притежател на множество награди и организатор на арт програмата Freewheeling. Канят я в телевизионни предавания и конференции, участва в подводни постановки. Колко хора могат да се похвалят с такива интересни неща в живота си ?

FilterDigest

 

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Най-големият тематичен подводен парк с Джъмбо джет отваря врати в Бахрейн

Next post

На един дъх около света

Борис Григоров