KarussellВидео на седмицатаПодводен свят

2001: Една одисея под водата

Спомням си моето детство и уикендите прекарани в къщата на дядо, далеч във вътрешността на страната. Освен че ходехме за риба и правехме различни неща в дърводелската работилница, аз гледах филми по телевизията, което разбира се не ми беше разрешено у нас. Една вечер, когато съм бил на 8, гледах Одисея в космоса за пръв път, докато дядо хъркаше на стола до мен. Не разбрах много от филма тогава, но гледах като хипнотизиран през цялото време. Предизвикателството, както и отворения край на филма  не можеха да излязат от главата ми дълго време.

Силата на научната фантастика дава възможност да се борави с различни социални и личностни проблеми без ограничения и съответно те да бъдат решавани. В най-добрият случай различните  утопии или антиутопии създават обвивка, в която можеш лесно да се фокусираш върху основния обект, без различните ограничения на реалния свят. Освен Космическа одисея, мога да добавя и няколко други филми, които силно са ми повлияли като Соларис, Фаза 4, Ролербол, Блейд Рънър и др.

Този проект е изповед за любовта към гмуркането. То ми даде толкова много. Приятели. Нова насока на моята професия като фотограф. Опит, който никой друг не е изпитвал преди мен. Изгубни останки. Естествена пещера, хиляди години след създаването и. Подводни гледки осветени и фотографирани, така както никой друг не ги е правил досега.

Отначало, гмуркането в пещери не беше нещо, което мислех да правя. Харесваха ми безбройните детайли на различните видове останки. За сравнение, гмуркането в тъмните и студени камъни не ми изглеждаше много вдъхновяващо. Но всичко се промени в момента, в който се гмурнах за първи път в мината Ойямо във Финландия. На повърхността водата беше мътна, но надолу изведнъж стана кристално чиста. Само след няколко кика с плавниците, се озовахме в залата К-5 на мината, която беше достатъчно  голяма да побере  10 етажна сграда вътре. По средата на тази зала човек вече не може да види стените, тавана или пода. Чувството е като че летиш в космоса. Трябваше да употребя цялата сила на волята си за да продължа напред. Изглеждаше ми толкова извънземно и нематериално, все едно излизаш от космическия кораб на разходка.

Нямаше връщане назад. Исках да отида по-дълбоко и по-далече.

Да споделя моят опит е било винаги водеща идея във филмите,  свързани с подводния свят. В медиите  пещерното гмуркане често е представяно като хоби за хора самоубийци. И също, че е екстремен спорт, който се практикува от малка група ентусиасти. Доста често вниманието на публиката се привлича от трагични случаи,  завършили със смърт. Това е лично мое наблюдение, свързано с филмовия проект “Diving into the Unknown”. 

Dive Odyssey се опитва да покаже другата страна на този спорт, красотата на изглеждащата като космос среда и усещането да си част от нея.

Филмът е заснет на три места- мината Оямо във Лохия (Финландия), басейнът Mäkelänrinne Swimming Hall във Хелсинки, пещерата Плура, както и хълмовете в околността на северна Норвегия.

В Оямо снимахме 7 дни с Джема Смит и Анди Торбет. Продължихме със Сами Пакаринен и Йени Вестерлунд като дубльори още един ден, седмица по-късно. Общо 8 филмови дни в Оямо. В Норвегия снимахме 2 дни от филма и 1 ден за фотографии. Басейнът беше нает за 2 нощи.

Използвахме ребридери JJCCR, сухи костюми от Ursuit и 4thElment, жилтеки с отопление, осветление от Scubamafia, X-Scooter и Suex PDV. Камерите за този проект са Sony A7s2 с монитори HD502, както и калъфи Nauticam, още Sony F5, DJI Phantom 3 Pro във UHD формат

Джема и Анди играха с голямо желание и изключителен творчески морал и етика. Те искаха да участват в този филм и това е една от причините да стане толкова добър.

Братята Куука – Саму и Виле имаха огромен принос за звука във филма.

Янне е фотограф и филмов оператор на свободна практика от Хелзинки. Той е завършил института Lahti Design и е специализирал подводна фотография и видеография. Янне е перфекционист и понякога нетърпелив командир. Той караше екипа да даде всичко от себе си, за да посигне целите си. Янне е операторът, който планира сесиите и води екипа при подводните снимки. Неговият ентусиазъм бързо се предадваше и  на всички останали.

Той е също и съучредител на екипа водолази “Divers of the Dark”,  както и съавтор на едноимената книга. Той е инициаторът на техните многобройни книги, реклами, статии в списания и т.н. Можете да видите още от неговите работи в сайта му  website

Filter Digest
По материали от www.nauticam.com
превод Ясен Кунчев

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Уроците на живота: Сам в тълпата

Next post

НЯКОЛКО БЛАГИНКИ, КОИТО ПРАВЯТ ЖИВОТА НА СНИМАЩИЯ ПО-ЛЕСЕН -ЧАСТ 1

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф