KarussellФотография

Документалните снимки на Себастиао Салгадо, които ни карат да се замислим

Себастиао Салгадо (на португалски Sebastião Salgado) е бразилски документален фотограф и фотожурналист. Той е роден на 8 февруари 1944 в Айморес, щата Минас Жерайс, Бразилия. Завършва икономика в университета в Сао Паулу и започва работа като икономист за Международната кафеена организация (International Coffee Organization). Работата му често изисква пътувания до Африка, където Салгадо започва сериозно да се занимава с фотография. През 1973 той изоставя кариерата си на икономист и се отдава изцяло на документалната фотография и фотожурналистика.
През 1979 година Себастиао постъпва в международното фотографско творческо обединение „Magnum Photos“, където работи през следващите 15 години. През 1984 година той издава първата си книга „Другите Америки“ (The Other Americas), посветена на индианците и селяните в Латинска Америка. С течение на годините той издава книгите „Сахел“ (Sahel), „Работници“ (Workers), „Миграции“ (Migrations) и „Произход“ (Genesis). Книгите му представляват внушителни колекции от стотици снимки, правени по цял свят.
Салгадо е Посланик на добра воля на УНИЦЕФ. През 1992 е отличен с титлата Чуждестранен почетен член на Американската академия за изкуства и науки , а през 1993 година получава почетно членство и Медала за стогодишнината на Кралското фотографско общество. През 1998 година е удостоен с Наградата на принца на Астурия.
На живота и делото на Себастиао Салгадо е посветен филмът „Солта на живота“, режисиран от Вим Вендерс и от сина на Себастиао, Жулиано Рибейро Салгадо.

Sebastião-Salgado-6

sebastiao-salgado-4

cf2d70a3fe74dd69174389f04fd726b1

sahel

005_hrc

the-salt-of-the-earth-3

896918

sebastic3a3o-salgado-sebastiao-salgado-21

Ethiopia, 1984

salgado2

cristinaarce_biography_master_photographer_salgado09

Ashoka_book_covers_0014-Sahel

 

FilterDigest

[template id=”5744″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Най-големите военни самолети строени някога

Next post

Водолазният нож - какъв да бъде?

Борис Григоров

2 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.