KarussellПодводен свят

Без дъх

DCIM100GOPROGOPR3543.

„Отпусни съзнанието си и позволи на думите ми да те водят!
Поеми дълбоко въздух… и остави спокойствието да навлезе във всяка твоя клетка…“

Това звучи като подготовка за медитативни практики или поне хипноза, но всъщност е нещо съвсем различно.  Това е начин да попаднеш в дебрите на един нов и непознат свят, който съществува, докато ние се разхождаме из асфалтовите улици на града ни и си мислим, че познаваме добре света, в който живеем.

Преди известно време попаднах на статия за  свободното гмуркане. Бях очарована от идеята за свободата, която можеш да изпиташ в безбрежната красота на дълбокото синьо. Винаги съм мислела, че за да се гмуркаш е необходима тежка екипировка. Дори не съм подозирала, че това може да се случи само чрез възможностите на човешкото тяло, психиката му и няколко елементарни приспособления: маска, плавници и неопренов секси костюм, който пази тялото от охлаждане.  Търсейки повече информация за свободното гмуркане, попаднах на Seanomad Freediving School, в София.  Така се стигна  и до моя динамичен и изпълнен с емоции уикенд.

Време само за теб и сетивата ти…

Събота. Часът е 07.30 сутринта.   Събуждам се преди алармата, нетърпелива съм като ученичка на първа среща.  Настъпва уреченият час на срещата с нашия инструктор – Любомир Стефанов.  Той е изненадан от подраняването на цялата група, но явно не съм единствената тук, която не е спала от вълнение и ентусиазъм. Време е да се запознаем със структурата на AIDA – асоциация, занимаваща се с развитието на апнея и състезания по свободно гмуркане. Всички заедно си припомняме някои от физиологичните особености на човешкото тяло, въздействието на налягането във водата при различните дълбочини и нуждата от постоянно изравняване (изравняването на налягнето от двете страни на тъпанчевата мембрана). Разбира се освен буквално сухата теория е нужна и  мокра практика, която започва в центъра за гмуркане, но ние все още сме “на сухо”. Голямата веселба настъпва с раздаването на балони,  с които да проумеем методиката на Френзел.  Представете си  как десет души усърдно надуват бузи и се стараят като малки деца. Стараем се да се справим, но всяко начало е  трудно. Сухата теория приключва, а това означава, че сме все по-близо до басейна. Към нас се присъединява и другият инструктор – Пламен Стойков. Време е да се понамокрим, но преди това трябва да упражним техниките за правилно вдишване и издишване. За да постигнем максимални резултати, момчетата ясно ни показват какво трябва и какво не трябва да правим.

В основата на този стил гмуркане стоят апнеята и спокойствието. Апнея е състояние, което се характеризира с възникване на апнеични паузи (т.е не постъпва въздух в дихателните пътища), с  продължителност над 10 секунди. Статична апнея се изпълнява с лице във водата с неподвижно тяло, докато си изключително отпуснат и позволяваш на тишината да изпълни съществото ти докрай. Мускулатурата трябва да бъде напълно отпусната, за да се намалят нуждите от кислород на организма. С всяка следваща тренировка времето, в което трябва да издържим под вода се увеличава, макар само с поемането на една глътка въздух. При динамичната апнея се изминава дистанция под вода в хоризонтална или вертикална посока, със или без плавници.  Самата апнея се измерва от изминато разстояние под вода и едно от най-важните неща, с които трябва да се справим е, да бъдем максимално спокойни.
Сега обаче е време да покажем  какво сме научили, след старанието положено от нас и от инструкторите. Скачаме в неопрените, което само по себе си е достатъчно предизвикателство… кой успява да си обърне наобратно костюма, кой не влиза в него… но все пак мисията не е невъзможна. След минути с останалите курсисти сме в басейна и всеки се радва на екипировката си, но бързо започва сериозната част, а именно статична апнея. Тренировката ни приключва с усвояването на най-важната част – как да помогнем на другия, ако се случи инцидент и някой загуби съзнание. Тръгвам си с нежелание, но и с успокоението, че утрешния ден тепърва предстои.

DCIM100GOPROGOPR3486.

Неделя е! От адреналин не мигнах цяла нощ, с нетърпение очаквам да чуя какви резултати съм показала на статичната апнея…. Часът е 09.00 и теорията започва. Днес се запознаваме с правилата за безопасност в свободното гмуркане, рисковете които крие то и как да ги предотвратим. Любо ни предоставя информация за спортните дисциплини, в които взема участие свободното гмуркане в различните си форми. Замислям се, че много ми се иска да присъствам на някое от състезанията, а знае ли се, може някой ден и да взема участие в тях. Колко е странно, преди седмици изобщо не подозирах за този тип спорт, а днес правя планове къде да приложа новите си умения. Но нека първо да се сдобия с тях.

След теорията е време да се отправим отново към водата. Няма суета около обличането на костюмите, но не по-малко интересни са специалните плавници, които се използват при този тип гмуркане. Толкова дълги аз лично не бях виждала. Моментът да изучим тайните на динамичната апнея настъпи, а аз се надявам да усвоя и тази част, защото сме на финалната права от завършването на курса. Дължината на плавниците е оправдана, koефициентът им на полезно действие е голям, всички дадохме максимума от себе си, а аз съм доволна от резултатите.  Хората около мен изглеждат заредени с енергия от нов вид, очите им блестят, щастливи сме и това е видно за всеки. Но трябва да си вървим, а не ни се иска…

Резултат

Запознах се с готини и усмихнати хора, а какво по-хубаво от един зареждащ уикенд сред тях, всички обединени от една обща идея. Обещахме си, че ще плуваме пак заедно, някъде из безкрайното синьо, а до тогава ще пазим сладък спомен и цветни снимки, които естествено си направихме в басейна. Надявам се скоро да използвам новите си умения, за да се запозная с някой цветен пасаж от рибки, да видя с нови очи онази тиха и магична подводна красота, където живеят русалките и морските обитатели.

Затвори очи, отпусни се. Почувствай лекотата на тялото си сред кристалните води… светът е друг през пелената на морската пяна, приготви се  да станеш част от един нов свят!

Д-р Антония Николаева
за Filter Digest
[template id=”5751″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Легендарни места за гмуркане: S/S Rosalie Moller - Червено море, Египет

Next post

Фуджи X-Pro2 и Златното момиче

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.