FILTERПодводен свят

Китова акула “помоли” семейство гмуркачи за помощ

29 юли
Гмуркайки се около Хаваите, семейство фридайвъри видели  6 метрова китова акула. Това е рядко събитие дори за местните жители, които прекарват доста време във водата. Но въодушевлението от неочакваната среща угаснало бързо, когато видели увитото около тялото и дебело въже.

Дебелото,  тежко и грубо въже дълбоко се било врязало в гръдните и перки, а на гърба и ясно се виждали големи белези.  Акулата с виждало че е млада и продължава да расте, което означавало че след време въжето ще я задуши. Тъй че семейството гмуркачи решило че трябва да се опита да я спаси.

Бащата Джоби Рорер се гмуркал отново и отново на дълбочина около 15 метра, опитвайки се да пререже въжето с помощта на водолазен нож. Той разполагал с не повече от две минути на гмуркане. Напрежението и физическите усилия “изгаряли” бързо кислорода и го принуждавали да изплува. Отнело му половин час и пет гмуркания  докато среже въжето. През цялото време китовата акула се въртяла около него, буквално разбирала че хората се опитват да и помогнат. Веднага щом било срязано въжето тя спряла да обикаля и отплувала в синевата. Синът на Джоби, 17 годишният Канехоалани заснел цялата спасителна операция на видео, а дъщеря му 15 годишната Хоохила  довлякла сваленото от акулата въже до брега.

На брега се оказало че въжето тежи повече от 70 килограма.  По оценка на специалисти китовата акула е плавала с въжения нашийник най-малко няколко месеца. Но съдейки по всичко тя е отплувала в добро състояние и скоро би трябвало напълно да се възстанови от травмите нанесени и от въжето. Акулата е била приблизително на 20 години, млада и силна, така че има всички шансове да оцелее.

Вижте видеото заснето от сина на Джоби

Filter Digest по материали от Tetis.ru

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Кiki, do you love me или къде е любовта

Next post

Христина Димитрова - лоши ли са лошите момичета?

Борис Григоров