Намерен е USS Hornet, вижте първи снимки от самолетоносача

 

Image Credit: Paul Allen; R/V Petrel

На 6ти февруари 2019, останките на USS Hornet, потънал преди 77 години, най-накрая са намерени. Изследователският кораб R/V Petrel, собственост на Пол Алън (един от основателите на Майкрософт, който открива много потънали кораби) намира самолетоносача от Втората световна война край Соломоновите острови, на дълбочина от 5180 м. под повърхността.

Да си припомним защо USS Hornet е толкова важен.

USS Hornet

Откриването на самолетоносача е много важно, защото корабът играе значителна роля в развръзката на Втората световна война. USS Hornet е пуснат на вода през 1940 като  самолетоносач клас Йорктаун  и изпратен да се сражава в Тихоокенския театър на военни действия.

Неговият маршрут е бил предимно в „Пасифика“  като влиза в историята на войната благодарение на участието си в нападението над Токио на 18 април 1942 г. и операцията Дулитъл Рейд (Doolittle Raid). Въпреки, че самата операция нямала кой знае какъв ефект, тя все пак е била от голямо морално значение за съюзниците, а за американците още повече след нападението над Пърл Харбър няколко месеца преди това на 7 декември 1941 г. от Япония. Самата операция е именно и отмъщение на случилото се през месец декември и унищожаването на почти цялата флотилия на САЩ дала и не малко жертви, което пък от своя страна води до включването на САЩ във войната.

На 26 октомври 1942 г. в битката при остров Санта Круз, самолетоносачът бива потопен след въздушна атака.

 

Hornet cruising off Hampton Roads in October 1941. | U.S. Navy / Public Domain

Filter Digest
по материали от worldwarwings.com

Filter Digest препоръчва

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Comments are closed.