KarussellАртПодводен святФотография

Подводната фотография застава срещу траленето

Унищожителният ефект от дънното тралене (влаченето на мрежа по дъното) кара активисти и фотографи да създадат кампания, която да отправи емоционално предупреждение с техните образи. След като прочита статия в ScienceDaily за това как дънното тралене се отразява на океана в такава степен, че чак може да бъде забелязано от космоса, Кристин Рен решава да направи нещо по въпроса. В екип с Брет Стенли те пътуват до място на Бахамите, след като са получили награда от Redbubble наречена “Направи нещо добро”.
Концептуалната сесия има за цел да заснема ефекта от траленето. “Защитете ценните неща” е мотото на кампанията, а целта е създаването на защитени места в морето, което помага да се спре унищожаването на морското дъно. “Отдавна исках да започна да се боря с това и решихме да снимаме на истински коралов риф, което е доста по-скъпо, отколкото в басейна.” – казва Кристин. Преди да започнат снимките създават “сториборд”, който да опитат да заснемат под водата.

През септември 2018, екипът трябва да завърши снимките, за да успеят да започнат кампанията през януари 2019. Те наемат местни водачи и лодки. Голяма част от разходите са спестени благодарение на хората, които даряват труд и екипировка за да може кампанията да успее.

Някои от трудностите,  с които с сблъсква екипа на Кристин, е температурата на водата. На повърхността е 21 градуса, а долу още по-ниска. Тя е само по рокля и това още повече затруднява потапянето на един дъх.

Следващият проект, с който ще се заемат е за въздействието на химикалите, които пречат на слънчевото проникване във водата и съответно спомагат за умирането на коралите. Кристин ще разнасят екипировката много повече тази година и въпреки че съдържанието ще е по-малко, работата зад сцената е двойна. “На всеки 60 секунди се качват над 500 часа видео в Ютюб и става все по трудно посланията да достигнат до хората.” – казва тя.

Filter Digest
Превод: Ясен Кунчев
по материали от fstoppers.com

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Победителите във "Фотограф на годината" за 2019

Next post

Blue Abyss ще бъде в Ливърпул!

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф