Подводен свят

Децата в Тайланд, пленени в пещерата, ще се учат да се гмуркат

Дванадесетте момчета, хванати в капан в пещера в Тайланд, ги тренират как да дишат с маска и регулатор, докато спасителният екип се подготвя да ги изведе от пещерата.
Властите се състезават с времето, опитвайки се да отводняват пещерата в Северен Тайланд, преди бурите да достигнат тези места и месеци след това да не бъде възможно това.
Да научат децата, никое от което не може да плува, да използват регулатор е най-сигурният вариант да бъдат спасени, преди мусоните и дъждът да потопят всичко по-късно тази седмица.

Дакато в момента се учат да използват водолазната екипировка, нито едно от тях не е направило опит да плува. Дори властите да успеят да отводнят достатъчно вода, ще останат няколко не много дълги участъка, където ще се налага да се гмурнат под водата.

 

Ruengrit Changkwanyuen, координатор от Тайландския контигент в интернационалния пещерен водолазен спасителен екип, който намери момчетата в понеделник вечер, съобщи, че са на суша и относително в безопасност.
“Спасителите трябва да побързат, защото в петък се очаква буря и ако дъждът започне отново, пещерата ще се новодни. – казва той – Ако това се случи, ще бъде почти невъзможно да се изпращат хранителни запаси и да се поддържа връзка с тях.”

Нов видео материал на децата се появи в сряда, където се вижда как са лекувани от тайландски доктор, който се спусна около 4 км навътре в пещерата, където са пленени децата вече 11 дена.

Медицинска сестра и 4 войници са също с групата в тази издигната над водата кухина, позната като Патая бийч и където наблюдават състоянието им и поддържат духа им. “Грижим се за тях като за наши собствени деца.” – казва Narongsak Osatanakorn, губернатор на провинция Чанг Рай.

Властите казват, че те изглеждат в добро здраве – физическо и психическо. Получават запаси с храна и вода, и се очаква да говорят с родителите си по мобилен телефон. За нещастие водонепромокаемият калъф се е повредил и изпратеният мобилен апарат се е намокрил. Очаква се да изпратят друг.

“Когато поговорят с родителите си, се надяваме много от напрежението да отслабне.” – казва говорителят.

Тайландските власти казаха във вторник, че изваждането няма да е незабавно, докато не са 100% убедени, че няма риск. “Искаме да извадим всички деца едновременно, някои може да са готови преди другите, но ако не са готови, няма да ги вадим.” – казва координаторът.

Екипът се придържа към основния си план да отводни достатъччно вода, за да могат децата да излязат. План, който е подпомогнат от необичайно сухото време в момента.
“Най-важното е да намалее нивото на водата. – казва Osatanakorn – Нивото е паднало доста, но когато вали, не можем да се борим. Времето е ограничено, за да ги извадим.”

Той казва, че непрекъснато се изпомпва вода и водолазите работят непрестанно, за да запушат дупки в стената около момчетата, но отказва да даде някакво време кога може да започне евакуация.

Докато се подготвят да ги извадят, техните тюлени подготвят и възможност за сценарий, при който те оставят храна месеци наред, докато дъжда спре след 4 месеца.

Тайландските войници тренираха и изпълниха първата си тренировка, закачайки оръжия като колона, която да преведат през пещерата към изхода с 13 линейки, които ще отведат децата в болница. При всяко дете ще има психолог, който ще ги придружава по пътя, заедно с родител.
Групата е в пещерата от 23 юни, разглеждайки я след тренировка и оставайки в плен след покачване нивото на водата, следствие на дъждовете.

 

Filter Digest
по материали от The Guardian

 

 

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

За плаващите пясъци и презрамките на сутиена

Next post

Змеят-влак и сърцата без разписания

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф