KarussellПодводен свят

Морският таралеж – какво да правим при убождане

Да се убодете на Морски таралеж със сигурност не е най-приятното нещо, което може да ви се случи.

Както можете да се досетите, пробождането е значително по-дълбоко от обикновеното убождане, тъй като прониква дълбоко в кожата.

Подобни проблеми могат да бъдат причинени не само от морските таралежи, но и от Lionfish или Cone snail, както и от по-големи морски обитатели като Stingray.

Във всеки случай, без значение от какво е убождането, на такъв инцидент следва да се обърне сериозно внимание.

На някои места за гмуркане може да сте сигурни, че ще срещнете доста морски таралежи. По принцип при такива убождания има първоначална интензивна болка, която постепенно намалява в рамките на една седмица, докато напълно изчезне. След като натиснете изпъкналите шипове, останалите фрагменти обикновено изчезват или се капсулират от влакнест материал, като постепенно се придвижват към повърхността на кожата. Това може да отнеме месеци и няма нищо, което да се направи, за да се ускори процесът, който не е хирургически. Най-важната стъпка през лечебния период е внимателното наблюдение за инфекция. Имайте предвид, че връхчетата на иглите често имат тъмен пигмент на повърхността, който остава в раната след отстраняването на това, което стърчи. Този пигмент не предизвиква болка и подуване и не трябва да се бърка с действителните последици от сериозно убождане.

Бодли, които са останали върху костни изпъкналости, в ставите или близо до нервите, могат да доведат до усложнения – например значително подуване и болка, дори нарушена сила и сръчност в области като ръцете и краката, могат да се запазят в продължение на много седмици. В тези случаи може да се препоръча хирургично отстраняване. В случай на убождане следвайте стъпките, които трябва да предприемете:

  1. Веднага след убождане отстранете фрагментите на иглите максимално дълбоко, колкото можете да достигнете. Пинцетите могат да се използват за прихващане на изпъкнали краища. След това внимателно обръснете района с бръснач, който също може да помогне за премахването на остриета. След това почистете добре района със сапун и прясна вода, последвано от обилно изплакване с прясна вода.

 

  1. Засегнатата област(и) трябва да бъде потопена в гореща вода (толкова гореща, колкото може да бъде понасяна без изгаряне на кожата) в продължение на поне един час, но за предпочитане е повече, тъй като това значително намалява болката и подуването. Потапянето може да се повтори, ако болката не изчезне. Добавянето на Epsom соли или друго съединение на магнезиев сулфат във водата може да помогне при разтваряне на гръбначния стълб и намаляване на отока. Оцет или урина не са от полза.

 

  1. Приемът на ибупрофен или подобен NASAID може допълнително да намали болката и подуването. Предписаните локални стероидни кремове могат да дадат малко допълнително облекчение, но често не са особено ефикасни.

 

  1. Накрая прилагайте локален антибиотичен крем, но не покривайте раната. Ако се развие инфекция, незабавно се обърнете към лекар.

 

Има и друг начин  да се справите със ситуацията, като например да удряте върху мястото с твърд предмет, което може да улесни абсорбцията. Изглежда, че може би това е помогнало в някои случаи, но факт е, че такава техника лесно би могла да накара остатъците от иглите в кожата да проникнат по-дълбоко в тъканите, потенциално причинявайки проблем, изискващ хирургическа интервенция. Така че този метод не се препоръчва.

 

За да избегнете неприятни инциденти и убождания, се препоръчва да спазвате правилата при гмуркане, да поддържате плаваемост, да не доближавате и да не докосвате дъното, корали или скали.

Очаквайте скоро новата рубрика – Споделено със Sofia – вашият дайвърски хороскоп J

 

Filter Digest
Sofia
по материали от SportDiver.com

[template id=”5751″]

 

 

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Не всички хора настръхват, когато чуят любимата си песен

Next post

7 факта за мoрените, които може би не знаете

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф