FILTERKarussellЗдравка ТрайковаКниги

Символиката на руските затворнически татуировки

Големият брат вижда всичко

Аркади Бронников, криминален експерт в Министерството на вътрешните работи на СССР от 1963 г. до 1991 г., издава книга, която съдържа 180 снимки на татуировки на руски затворници. Образите включват черепи, ангели, плаващи кораби и Ленин. Тази фотография изобразява многокуполен манастир, заобиколен от стена, носена от медвежатник („ловец на мечки“ от руски език, жаргон за касоразбивач). Броят на куполите може да означава броя и продължителността на присъдите. Очите в горната част на гърдите може да означават: „Виждам  всичко“ и „Наблюдавам те“.

 

Звезден затворник

Книгата, публикувана от издателите на Енциклопедия на руските затворнически татуировки, представлява първо издание на фотографиите на Бронников, направени в поправителните институции в Урал и Сибир. Авторът интервюира затворници, за да опознае по-добре скрития визуален език на осъдените. Симетричното разполагане на осмовърхи звезди върху гърдите, точно под ключиците, е знак за останалите затворници, че татуираният е професионален престъпник. „Когато затворникът има същия символ, татуиран на коленете си, това означава, че мирогледът му е анархичен : „Не се прекланям пред други сили. Никой не може да ме накара да падна на колене.“, казва Бронников.

Татуировки на ръката

„Според неписан престъпнически закон, на затворник без татуировки се гледа като на втора ръка човек“, обяснява Бронников. „Тези индивиди са бели овци в черното стадо. Татуировките са паспорт и биография на осъдения, те отразяват неговите интереси, житейски възгледи и светоглед. Има определени татуировки, които затворникът получава правото да носи – видими знаци, показващи неговия престиж и авторитет“.Гривните, татуирани около китките, означават повече от пет години престой в затвора. Кръстовете над кокалчетата на ръката изобразяват пътуване до „зоната“ (затвор или лагер). Татуиран показалец: символ в чест на родителите, които умират по време на излежаване на присъдата. Татуиран среден пръст: „Там съм до биенето на камбаната.“– затворник, който изтърпява присъдата си изцяло, без условно освобождаване. Татуиран безименен: обърнатата лопата е знак за осъждане за хулиганство.

Честта на крадците

Веднага, след като осъден влезе в затвор или лагер, „той осъзнава, че крадците са начело и започва да копира техните татуировки и маниери в опит до издигне статуса си“, според Бронников. Татусите на светци и ангели се поставят основно на гърба и гърдите, и означават преданост към традициите на крадците. „Те са доказателство, че техният носител не е предател, че е чист пред своите колеги-затворници“. „Кръстът на крадците“, изобразен върху гърдите на този мъж е малък, „което предполага, че той е възприел техния манталитет, но не е крадец по закон, няма реална власт сред кастата им“.

Котешки глави

Котешките глави, татуирани в горната част на гърдите от двете страни, показват, че притежателят им е измамник и лесно печели доверието на жертвата, докато съкращението „кот“ (котка) означава „местен затворник“, според Бронников. Изображението на платноходка, с флагове върху мачтите, на крака означава, че затворникът бяга от ареста, за да извършва престъпна дейност, а това на „номадски пътешественик“ на другия крайник – престъпник-мигрант, който пътува до различни градове, за да краде. „Образът на Богородица с Младенеца и една от най-популярните татуировки сред престъпниците и може да има много значения“, твърди Бронников.„Може да символизира лоялност към престъпен клан, вярата, че Божията майка отблъсква злото, както и това, че носителят е зад решетките от ранна възраст“.

Бронезащитни лидери

„Ленин се възприема от много криминално проявени хора като босът на Комунистическата партия. Често, татуси с портрети на Ленин и Сталин са израз на патриотични чувства. Някои, обаче, си татуират тези дватмата на гърдите, като защита, защото съществува всеобщо схващане, че охраната няма право да стреля по образите на великите лидери“.

Дума от четири букви

Върху левия крак на този човек се чете следния текст: „Малко пътища са извървени“. Бронников обяснява, че татуировката върху десния крак се отнася за затворническите лагери на Соловецките острови, югозападната част на Бяло море. Според руския романист Александър Солженицин „СЛОН“ означава „Солове́цкий ла́герь осо́бого назначе́ния“ (Соловецки лагери със специално назначение). Това е единственото значение, което предлага писателят. Затворниците, обаче, имат много интерпретации: „Много ми Писна от Соловецките лагери“, „Сталински Лагери със Специално Значение“, „Много ми Писна от Сталинските Лагери“, „От Ранна Възраст Само Нещастия“… Класическият вариант е даден от Солженицин, останалите затворнически интерпретации се появяват най-вече като словосъчетания на ругатни.

Откровение

„Изучавам затворническите татуировки от 60-те години на миналия век като средство за идентифициране на труповете на престъпници“, казва Бронников. Той описва случай, при който тяло на мъж е намерено между дървени дънери. Само по бельо и твърде разложен, за да бъде идентифициран, мъжът е разпознат по татуировките. Друг път, детективи хващат крадец, след като жертвата му вижда името „Робърт“, татуирано на дясната му ръка. По клепачите на този човек е написано: „Не ме буди“ . тези татуси се правят като под клепача се поставя метална лъжица, така че иглата да не проникне в окото.

Здравка Трайкова по материали на bbc.com

[template id=”16384″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Да те изненада гигантска медуза

Next post

Да се гмурнем надълбоко - Големият бариерен риф

Борис Григоров

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.