Щурмът на дълбочината – рекордът на Дмитрий Павленко

В края на април и началото на май проектът “Щурмуването на дълбочината. Рекорд на Дмитрий Павленко” навлезе в своята заключителна част.  Дмитрий е първият сертифициран водолаз в Русия, с ампутирани крака и ръце, който ще извърши самостоятелно спускане на 40 метрова дълбочина. Това разбира се е свързано със сериозна подготовка, упорита работа и много тренировки.

За хора като Дмитрий Павленко, които минават по трудния път на проби и грешки, именно заради това че са първи, готови решения не съществуват. Но на Павленко и автора на проекта Дмитрий Князев, не им липсва упоритост. Предишният им проект по сертифицирането на Дмитрий също не преминава без трудности, но завършва с успех.

Първият проблем с който се сблъскват е екипировката, стандартната маска е заменена с целолицева, за да може Дмитрий да изравнява налягането в средното ухо, без чужда помощ.

Освен това е нужно да се преработи балансиращата жилетка  Aqua Lung Axiom i3, при която пълненето и изпразването с въздух се осъществява с натискане на ръчка. Проблемът идва от това, че ръчката е предназначена за ръка с пръсти и е прекалено малка за него.

По време на първия проект се налага да използват временно решение, под формата на стоманена лъжица. С такава версия на ръчката гмуркането е възможно, но не и за да се спусне на 40 метра дълбочина. За достигане на рекорд все още е твърде рисковано. Нужна е специална разработка, имайки предвид физическите възможности на Дмитрий.

На помощ идва Московския Политехнически институт, който организира конкурс, сред своите специализанти и студенти, за намиране на инженерно решение и удължаване на ръчката на инфлатора. В резултат са проектирани няколко варианта, от които в последствие са избрани само два.

И ето накрая, Хургада! Започват пробните гмуркания, тестване на екипировката на практика. Основната група се състои от трима Дмитриевци : Дмитрий Князев, Дмитрий Павленко и инструктора по гмуркане Дмитрий Челноков.

В следващите няколко дни те подбират количеството и подредбата на тежестите, изпробват целолицевата маска, отново и отново тренират контрола над плаваемостта. Дълбочината увеличават постепенно-20, 30, 40 метра.

Не всичко се получава веднага, много от устройствата се преправяли и пренастройвали на място. В първия ден се поврежда удължителя на ръчката на компенсатора – условията в реална среда се оказват много по-трудни отколкото им изглеждали при плануването в Москва. Техниката не издържала, но хората не се предавали и бавно се движели към общата си цел.

И ето идва решаващия ден – 7 май. На практика рекорда бил вече установен. Набелязаната дълбочина била достигната, оставало да се повтори отново, по ходово въже, със съдии и тагове, с отметки на дълбочините.

Вечерта на страницата на проекта във Фейсбук се появява пост : ” Дмитрий Павленко направи това, което никой на света не е правил преди него: за първи път водолаз с ампутирани крака и ръце, осъществи самостоятелно спускане до 40 метра-максималната допустима дълбочина за любителско гмуркане. Поздравления за всички работили по проекта в продължение на една година.”

Екипът на подводния портал Tetis.ru и представителите на Aqua Lung се присъединяват към поздравленията! Някои биха казали, че това е невъзможно. Но има една порода хора, които правят невъзможното възможно, а всички участници в този удивителен проект са точно от тази порода.

Автор на видеото – Елена Изюмская

Filter Digest по материали от подводния портал Tetis.ru

Балансиращата система Aqua Lung Axiom i3 можете да намерите в магазин  DiveTec

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Comments are closed.