KarussellКино

„Маймуна“ по сценарий на Димитър Коцев – Шошо и Иван Марков

„Маймуна“ е сериозен филм, направен от хора, които не искат да изглежда все едно се взимат прекалено сериозно.
movie_main__2902_63
Главите на Шошо и на Иван Марков сигурно са вълнуващо място за зараждане на идеи. Историите им веднага стават много повече от поредица от събития и се превръщат в отделен свят със собствени правила, който се задвижва от нетипични емоции и желания, толкова убедителни, колкото и странни.„Маймуна“ създава такъв свят в една нехарактерна за филмите от последните няколко години София. Действието се развива в настоящето, но героите са толкова далече от вече баналната меланхолична реалност, че няма как да не направиш паралел със старите български филми от 70-те и 80-те години.
my-father-my-mother-my-sister-2
Историята се върти около две сестри Ива (Радина Боршош) и Мая (Александра Костова), които имат общ баща – Андрей (Юлиан Вергов) и различни майки. Сестрите не живеят заедно, но учат в едно училище, а уикендите се виждат с баща си, докато той не изпада в кома и застива с усмивка на лицето си. Веселата му физиономия ме навява на мисълта, че оттам нататък целият сюжет е просто плод на неговите сънища докато е в кома.
my-father-my-mother-my-sister-11
Мая преживява емблематичните за един тийн моменти точно както баща ѝ би искал. Гмурка се от приключение в приключение, слуша различна музика от връстниците си, опълчва се срещу несправедливия директор, харесва си момче, по-скоро защото иска да бъде като него и когато той избира сестра ѝ това, не е повод за скандал. С две думи – Мая е перфектната дъщеря – мила, смела и достойна. Ето защо тя проявява разбиране към странностите на бившата жена на баща си (Радена Вълканова) и към учителя си (Леонид Йовчев), като от своя страна възрастните ѝ отвръщат с уважение. Лекарят в болницата, където е баща ѝ си затваря очите за някое друго нейно прегрешение, а майка ѝ (Ана Пападополу) даже финансира с банани нарушаването на правилата (все пак става въпрос за маймуна в един момент).
my-father-my-mother-my-sister-8
Операторът на филма Александър Станишев винаги изпълва филмите си с цветове, никога крещящи, а обикновено категорични и активни. В този случай в палитрата му преобладава бледосиньото, зеленото и бялото, контрастиращо с червения Дядо Коледа, който съпътства Мая, като първата загуба в живота й (най-вероятно някой ѝ е казал, че не съществува, и все едно го е убил за нея). Приятно е да гледате филма, все едно гледате платно с перфектно балансирани цветове и нюанси, толкова красиво, че се допълва чувството на магически реализъм.

Надявам се триото Шошо, Марков, Станишев да продължават да правят толкова красиви и смислени неща. Те успяват да предадат непретенциозната емоционална искреност и на актьорите, които не преиграват, за да бъдат смешни. Така и зрителят не си мисли, че се шегуват. Да, такива училища, учители, деца, родители е малко вероятно да същестуват, но хиперболизацията в една фантазия може да бъде много по-завладяваща от това, което наистина се случва в живота, и слава богу.
my-father-my-mother-my-sister-6

„Баща ми, майка ми и сестра ми“ а.к.а „Маймуна“

Режисьор – Димитър Коцев-Шошо

Сценарий – Димитър Коцев-Шошо, Иван Марков

Оператор – Александър Станишев

Музика – Виктор Стоянов

В ролите – Александра Костова, Радина Боршош, Юлиан Вергов, Ана Пападопулу, Радена Вълканова, Леонид Йовчев, Валентин Ганев

Продуценти – Найо Тицин, Димитър Коцев-Шошо

Продукция – Spotlight

„Маймуна“ е носител на наградата на публиката на 20-тия София Филм Фест.

Алиса Клементайн за
Filter Digest

[template id=”5753″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Невероятните подводни снимки на двойка фридайвъри

Next post

Децата на "морските номади" виждат като делфини под вода

Борис Григоров

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.