FILTERПодводен свят

В Лондон затвориха летище, заради намерена на дъното бомба


Летището Лондон-Сити беше затворено вчера заради намерена бомба от втората световна война, на дъното на дока, точно до пистата за излитане и кацане.  Бомбата дълга метър и половина и тежаща 500 килограма  била намерена рано сутринта в неделя по време на ремонтни работи в дока Джордж V . Лондонската полиция евакуира хората от близките къщи и затвори летището.  Решено е бомбата да не се издига на повърхността. С помощта на надуваема лодка да се от буксира на 60 километра  надолу по реката, към устието на Темза и там да се произведе контролиран взрив.

Командир-лейтенант Шон Хитън, офицер от кралските военоморски сили, каза че най-голямата трудност за военните водолази е мътилката, тинята и ниската видимост на дъното на реката. “Кога ще можем да преместим бомбата зависи изцяло от приливите на Темза. На дъното е абсолютно тъмно, а тинята и калта  пречат на достъпа до бомбата. Ще прикрепим към нея подемно устройство, с което да я отделим  от дъното и да я приближим към повърхността. Шанс нещата да не потръгнат добре, винаги има, но той е минимален.
Водолазите на кралските ВМС са много добре подготвени и отлично екипирани. С помощта  на надуваема лодка бомбата ще бъде от буксирана до Shoeburyness , което ще отнеме между 8 или 9 часа. Там ще прикрепим към бомбата взривател и ще произведем контролиран взрив.”

Filter Digest
по материали от Tetis.ru

[template id=”5751″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Тичане под водата

Next post

Свобода за морската костенурка

Борис Григоров