KarussellПодводен свят

“The London Mastaba” – Кристо отново се довери на български екип

Снимка: Архив “Buldock”

Кристо Явашев е световноизвестният българин, който всеки свързва с твърдението, че не обича България. Но това далеч не е така, тъй като за втори път поверява изпълнението на свой проект на български специалисти.
Това неправдоподобно твърдение е целенасочено повтаряно от комунистическата пропаганда, когато е напуснал страната и когато преподаването на изобразително изкуство е свършвало преди импресионизма. Ехото очевидно е силно и до днес. Емигрира от България през 1957г., а през 1958г. пристига в Париж, където среща бъдещата си съпруга Жан-Клод, с която са родени в един и същи ден и с която започва да работи. Кристо е гражданин на света. Той никога не е виждал модерно изкуство в България, но веднъж избягал от комунизма, той сам започва да пише постмодерната история на изкуството. Друго разпространено твърдение е, че Кристо не говори български. След като заминава от България той многократно сменя езиковата си среда.

Живял е за кратки периоди в Чехия, Австрия, Франция, преди да се установи в Ню Йорк. Откъснат е от родния си език повече от 60 години, като нека не забравяме, че през почти целия си живот живее с французойка, с която говори основно на английски. Спомените му за езика са безкрайно изгубени. Като всеки човек, който цени смисъла на думите, за него е важно да се изразява добре. Английският е езикът, който Кристо говори може би най-свободно. „Аз правя това, защото го обичам“, казва той. Изкуството му се категоризира като изкуство на средата. То е ефимерно и поради това сродно с „пърформанс артс“. За всеки свой проект Кристо и Жан-Клод се борят упорито, понякога в продължение на години и десетилетия. Всички инсталации са финансирани със собствени средства, но самите те не са обект на продажба. Доходите им са единствено от скиците и подготвителните чертежи на проектите, които се ценят от световните колекционери.


„Живеейки на Запад, бях изложен на това огромно културно богатство. Беше немислимо, невероятно, бидейки от това далечно място, България. И затова не съм се връщал от 1956 г. Толкова много обичам нещата, които правя, че не искам да прекарам и една минута в нещо, което не е свързано с тази ми страст, а и съм в добро здраве, за да го направя“, казва той за себе си. Интересно е да се каже, че за реализирането на последните си два проекта Кристо Явашев работи с българи. Той избира екипът на BulDock (www.BulDock.com), с който работи за втори път заради безупречната дисциплина, целеустременост и отдаденост на целия български екип.

От ляво на дясно: Евлоги Бирбочуков – супревайзър, Светослав Димитров – водолаз, Кристо, Павлин Едрев – водолаз, Димитър Павлов Снимка: Архив “Buldock”

 

Първият им съвместен проект е „Плаващите кейове, където се използва същата модулна понтонна система, реализиран през 2016г. Тази година през юни ще бъде открит нов забележителен проект в Лондон. Кристо издига своята магическа мастаба, която ще се носи във водите на езерото Сърпентайн в Хайд Парк, Лондон.

Снимка: Архив “Buldock”

“Мастаба е много древна фигура” – обяснява той. “Произхожда от древна Месопотамия, където хората започнали да преместват земеделските общества в градовете. Била е популярна като форма на пейките пред първите жилища. По-късно се асоциира с гробниците на фараоните. Историята на Мастаба завладява ума на Кристо. Екипът на BulDock реализира конструирането и закотвянето на плаващата структура. „Мастаба“, в сравнение с „Плаващите кейове“ е от различен материал: състои се от 7506 хоризонтално подредени варела върху скеле разположено на плаваща модулна система тип BulDock. Пирамидата е 20 метра висока, 30 метра широка и 40 метра дълга. Строежът ѝ е започнал още през април.

Снимка: Архив “Buldock

Ярките цветове, които Кристо е избрал, вече се виждат: вертикалните стени са в тъмно червено, синьо и бледомораво, докато по наклонените стени варелите са червени с бял кръг около тях. Кристо казва, че е избрал цветовете й заради пейзажа, растителността и короните на дърветата като е помислил и за дъждовните, и за слънчевите дни в Лондон. Проектите на известния художник са голямо предизвикателство за всеки, който ги изгражда, но те са уникални и екипът на Buldock имат честта и доверието на Кристо да реализират неговите гигантски по размер и смисъл идеи. Плаващата платформа, върху която е поставена “Мастаба” е изработена от 9000 експандирани куба поставени на два пласта. BulDock е модулна система, изградена от “кубове” и свързващи ги пинове от чист, нерециклиран, високо – плътен полиетилен издържлив на удар, химически устойчив и изключително здрав.

Снимка: Архив “Buldock

Преди да започне изграждането на съоръжението са направени тестове на тайно място и специалисти наблюдават как платформата реагира на движението на водата и вятъра. Най-важното е било как конструкцията ще се държи върху платформата. Дълго замисляна, „Мастаба“ е била в проект още в началото на 60-те години, но видоизменена през годините като накрая намира своето място в Хайд парк. Проектът “Мастаба” от 1967г. е променен, за да се адаптира към пейзажа от 2016г., наводнен от съвременно изкуство и монументални проекти. Размерът й се променил. Цветовете й са се изменили по диагоналните планове с една постоянна синьо-червена ритмика, “отнасяйки” зрителя, сякаш това е отворена стълба към небето. “Изкуството е въпрос на свобода. Всеки истински артист държи на това.

Снимка: BulDock архив

Истинският артист няма никаква нужда да обяснява защо е сложил жълто тук, черно там, а червено на друго място. Това е негово решение, няма защо да го защитава. Подобна е ситуацията и с нашите проекти. Ние имаме изключителен повик да направим нещо, което мислим, че ще е вълнуващо и ще му се насладим.

Снимка: BulDock архив

Обяснението е толкова просто.”, казва Кристо. Пред „Гардиън“, творецът заявява: “Няма да има билети, резервации и собственици на творбата. Тя ще е там за всеки, който я посети. Ще бъде забележителност за няколко месеца.” Входът да е безплатен е изрично желание на Кристо, както с „Плаващите кейове“ в Италия. “Мастаба” може да се види от 18 юни до 23 септември 2018г.

Росен Желязков, изпълнителен директор на BulDock и Deep Dive Systems, снимка: BulDock архив

 

 

 

 

Filter Digest
По материали от Булдок

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Blancpain 50 fathoms BATHYSCAPHE QUANTIÈME ANNUEL

Next post

Човекът и морето

Теодора Иванова-Додо