KarussellПодводен свят

Невидими кристали и повредени регулатори

Повредите и неизправностите на скуба екипировката са относително рядък фактор при инцидентите и тези с фатални последици. Когато се случат, най-честите и опасни неизправности включват регулатора и инфлатора на жилетката или крилото. Така че последните данни за инциденти на DAN не са изненада, но причината е малко необичайна.

В един от тези случаи, водолазът е успял да оцени обстановката и да се справи със ситуацията, никой не е пострадал, но един неопитен или не толкова спокоен водолаз, би могъл да реагира по друг начин и инцидентът да завърши с травма или смърт. Странното е, че бутилката не е празна, а газът намалява и в един момент спира, все едно е свършил въздухът в бутилката. По-подробен преглед на екипировката намира нещо учудващо: значително количество на жълт кристализиран материал, който блокира входа на втората степен. Изглежда че това вещество произлиза от маркуча, който е бил използван няколко години, но не показва външни белези на износване или повреди.

Докато се мъчихме да решим загадката, открихме, че това не е изолиран случай. Същата ситуация е докладвана в блог за техническо гмуркане, както и в такива на производители на екипировка и сервизи в популярни райони за гмуркане. Въпреки че не са докладвани травми, откритието поражда по-голямо международно разследване.

Когато се консултирахме с големите производители на маркучи, те дадоха интересен съвет. Маркучите не траят цял живот, особено армираните с оплетката – те трябва да се сменят на 5 години или по-често, ако има следи от износване, или са прекарали много време изложени на слънце. Трябва да се добави, че някои от маркучите, които се продават, използвайки известни имена на производители, всъщност са ментета.

Един водолаз ентусиаст – инженер и специалист в частна американска компания, предложи да подложи на тест маркучите за ниско налягане с оплетка. Различни маркучи са подложени на ускорено стареене и първите резултати показват, че маркучите с термолпластичния материал полиестер-полиуретан, започва да се разпада при тестването. Този резултат отговаря и на това, което има DAN като събрана информация. Маркучите, изработени от или покрити с термопластичен полиетер-полиуретан, от друга страна, не се провалят на теста.

Добре известен европейски производител на оплетени маркучи, който винаги е използвал полиетер-полиуретан, от 2008 година изисква от доставчика на материалите си да бъде със сертификат за материала.

 

Какво причинява разрушаването на този слой.

Изгнилият продукт, жълта кристалоподобна субстанция, е мек и се усеща като парафин когато се стисне. Химическата реакция, причиняваща разрушаването, всъщност е хидролиза и за което подсказва името, е необходима вода и повтарящите се цикли на нагряване и охлаждане. Повишената температура ускорява разграждането или хидролизата на полиестера. Повтарящото се загряване и охлаждане на облицовката на маркуча подпомага тази форма на кристализация на материала, неподходящ за такова приложение или засегнат от определени химикали или бактерии. Слънцето загрява маркуча, а след това потокът от въздух при вдишване охлажда вътрешната повърхност на маркуча отново. Този процес се появява с всяко гмуркане и “кристалите” се натрупват с течение на времето. Формират се достатъчно кристали и в крайна сметка влизат в газовия поток или преминават към втората степен на регулатора, което води до значителна повреда на цялото устройство.

 

Трудно е да се предвиди времето, за което полиестер-полиуретана се разгражда, но наличната информация подсказва, че температури над 30 градуса и влажността, на която са изложени маркучите може да ги свърши бързо.

Производителите на оборудване са информирани за този феномен и внимателно са прегледали техните доставчици, като са удвоили усилията за проверка на материалите и изискванията за качество.

Стандартните процедури за безопасност препоръчват маркучите на регулаторите да бъдат проверявани за външни белези на стареене или повреди. Разпадането или пропукването на външната гума могат да се пробият, когато са под налягане и се използват. За това полимерните намотки са били измислени да предпазват външната част на маркуча. Но оттук идва и проблема. Външната част на оплетените маркучи може да изглежда ок, гъвкава и без всякакви очевидни деформации, докато вътрешната част е започнала да старее и разгражда и е абсолютно невидима за нормална инспекция.

Какво препоръчва DAN?

Важно е да информираме водолазите за следното:

 

• Всички маркучи на регулатора, включително армираните, имат ограничен живот, независимо от външния вид и подсилването и защитата осигурена от протекторите или армирането. Всички маркучи с такива кристали са използвани повече от 5 години.

• Когато купувате маркуч, трябва да сте сигурни че купувате такъв с външна част от полиетер-полиуретан, а не от полиестер. Ако се съмнявате, не закупувайте такъв маркуч. Купувайте вашите маркучи и животозависеща екипировка от добре познати производители, които ясно показват какъв материал е използван.

• Ако има каквато и да е индикация за намаляване или блокиране на потока от въздух, когато се използва нов маркуч, водолазът трябва да спре да използва регулатора и да се инспектират както регулатора, така и маркуча. Ако регулаторът не е причината, трябва да се търси проблема в маркуча.

• Физически трябва да се проверяват маркучите като се стискат сантиметър по сантиметър, за да се разбере степента на тяхната гъвкавост. Всяка промяна в съпротивлението при стискане по дължината, може да бъде сигнал за проблем. Тестът е много по-лесен с армирани маркучи, отколкото с такива с твърда въшна допълнителна обвивка.

 

DAN умоляват всички водолази, които забележат такава деградация на вътрешната част на маркучите да пишат на имейл ommunications@daneurope.org и ако може да изпратят снимки, които показват състоянието на маркуча. Това ще помогне да се събере повече информация, за да може да се изучи този феномен. DAN ще сподели всички нови находки и неща, с които да се внимава, както и съвети към водолазното общество.

 

Filter Digest
по материали от alertdiver.eu 
превод Ясен Кунчев

 

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

OBSERVING REALITY или упражнение по сравнение

Next post

Blancpain 50 fathoms BATHYSCAPHE QUANTIÈME ANNUEL

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф