KarussellПътуване

Всичко, което трябва да знаете, за да обиколите Южна Португалия с кола като местен

Португалия става все по-мечтана за българи дестинация. От скоро Wizzair дори пусна директни полети до Лисабон веднъж седмично.

От друга страна Южна Португалия все още си остава едно мистично място, а с великолепните си плажове и топло слънчево време, зоната Алгарве е най-точното място за почивка.

Алгарве е рай за всички любители на храната. Пресни морски дарове са на разположение ежедневно, а благодарение на умерения климат, можете да се насладите и на свежи смокини, портокали, манго, нарове, бадеми и маслини.

Тъй като живея там, мога да ви дам съвети от първа ръка. Ако има още нещо, което не съм споменала, пишете в коментарите и ще се радвам да помогна. Нека започнем с:

# Кога

Подобно на България, пиковият сезон в Португалия е юни, юли и август. Ако искате да избегнете тълпите, крещящите деца и високите цени на хотелите, ви препоръчвам май/юни или септември/октомври. Температурите са все така високи, но плажовете по-празни, а хотелите – по-евтини.

# Полетът

Както вече споменах, вече всеки понеделник има директен полет до Лисабон. Ако планувате да летите до там, после можете да достигнете до южните курорти с кола за около 2 часа и половина по магистралата.

Другият вариант е да летите директно до Фаро. Вече има доста икономични полети с Ryаnair (с прекачване), които стартират от около 100 евро – отиване и връщане.

# Rent a car

Поради голямата конкуренция, може да си намерите кола на летището от 5 евро на ден. Предварително може да резервирате онлайн. Ако планирате пътуване от/до Лисабон е добре да предплатите и достъп до магистралите. Можете да ги ползвате и ако не го направите, но само в една посока ще ви таксуват кредитната карта с 30 евро.

# Нощувки

Ако искате да ходите на различни плажове всеки ден, най-добрият вариант е да останете по няколко дни в различни градчета. Обикновено, когато португалците пътуват до Алгарве, наемат апартаменти от Airbnb или отсядат в някои от красивите дворци, които са се превърнали в хотели. Те не са толкова скъпи, колкото другите хотели, тъй като не са много модерни, но са супер красиви.

# Любими гледки, плажове и градчета

Ако летите до Фаро, най-добре е първите дни да отседнете в Тавира.

Oт крайбрежната улицата можете да си вземете корабче, което води до красиви празни плажове с пясъци, които са сякаш безкрайни.

Полета от портокалови и лимонови дръвчета, хълмове от смокинови и бадемови дървета и къщи с ослепителни бели стени и отличителни комини, украсени, за да приличат нa дантела.

Оттук много хора предпочитат да спрат в градчета като Албуфейра, Виламоура, Оляо, но аз ги пропускам, тъй като са пълни с огромни ризорти и да се разхождаш из улиците през пиковия сезон наподобява Слънчев бряг.

Така че аз ви препоръчвам следващата спирка да бъде Силвеш. Градчето лежи на хълм и гледа към плодовитите площи наоколо, с лози, портокалови и маслиновите дръвчета. Можете да се разходите из замъка, построен през 11 век от маврите, а ако вече ви липсва плажа, може да продължите към Прайа де Мариня.

Доста класации определят този плаж като един от най-красивите плажове на Алгарве. Скалните образувания, разположени по протежение на бреговата линия, не само са визуално поразителни, но и осигуряват перфектна среда за гмуркане. Изключително спокойните води правят мястото идеално за плуване. Също така можете да си устроите разходка с лодка или каяк до пещерите Бенажил.

Отвътре в тази пещера ще видите синьото небе през отвора в тавана, познат още като окото. Тази пещера е популярна сред фотографите и най-вероятно ще видите снимките oттам върху много пощенски картички. Ако се чувствате авантюристично, можете дори да плувате в тази пещера, ако се чувствате уверени в способностите си във водата.

Продължавайки на запад, ще откриете и градът, който познавам най-добре – Лагос. Тук може да намерите плажове с чадъри и шезлонги, както и такива, които са почти безлюдни. Една от забележителностите на града е първият пазар за роби от Африка, но португалците са също така първата нация в света, която спира да търгува с роби.

Любимата ми гледка тук е Понте де пиедаде. Там можете да видите скалите отгоре и после да слезете сред плажовете, разположени сред тези скали по изградените специално за това стълбищни площадки. През лятото много хората приготвят пикник и остават там да гледат залеза.

Но най-популярният залез определено е на най-югозападната точка на Европа – Кабо де Сао Висенте – “краят на обитаваната земя”. Романтичният фар служи не само за корабоплаване, но и за хиляди мигриращи птици. Най-близкия град Сагреш се събужда през лятото, за да приветства преобладаващо млади сърфисти, привлечени от фантастичните условия на плажовете наоколо.

# За финал

Надявам се съветите ми да ви бъдат полезни и да се насладите на Португалия както местните. Те се радват на прости неща – плажове без ресторанти, храната е прясна и лесно приготвена, бирата е два вида, закуската е паштел де ната, а най-важното е кой мач се играе днес! =)

Алиса Клементайн
За Filter Digest

[template id=”14863″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Гийом Нери е новото рекламно лице на Panerai

Next post

Историята на френската подводница "Souffleur"

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф